Η ηθοποιός και διακεκριμένη ως «ντάμα» Maggie Smith, γνωστή για τις ταινίες Harry Potter και Downton Abbey, πέθανε σε ηλικία 89 ετών, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η οικογένειά της.

Ειδικότερα, οι γιοι της Maggie Smith, Τόμπι Στίβενς και Κρις Λάρκιν ανακοίνωσαν πως: «Με μεγάλη λύπη πρέπει να ανακοινώσουμε τον θάνατο της Μάγκι Σμιθ. Πέθανε ειρηνικά στο νοσοκομείο νωρίς σήμερα το πρωί, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, ενώ στο πλευρό της ήταν στενοί της φίλοι και η οικογένειά της. Αφήνει πίσω της δύο γιους και πέντε εγγόνια, όλοι συντετριμμένοι από την απώλεια της εξαιρετικής μητέρας και γιαγιάς τους.

Η Smith ήταν από τους λίγους εκλεκτούς ηθοποιούς που πέτυχαν το αξιοσημείωτο κατόρθωμα να κερδίσουν Όσκαρ, Emmy και Tony κατά τη διάρκεια της καριέρας της και να διακριθούν τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο.

Ο «Χάρι Πότερ» αποχαιρετά την αγαπημένη του καθηγήτρια

Ο Daniel Radcliffe, ο κύριος πρωταγωνιστής της σειράς ταινιών Χάρι Πότερ που ενσάρκωσε τον ομώνυμο χαρακτήρα στο μαγικό του ταξίδι στο Χόγκουαρτς αναπόλησε εκείνες τις μαγικές πρώτες μέρες στα γυρίσματα, όπου η καθοδήγηση του Smith τον βοήθησε να αντιμετωπίσει τον ανεμοστρόβιλο της φήμης που ακολούθησε. Είναι μια νοσταλγική αναδρομή στο ταξίδι τους στο να ζωντανέψουν τον κόσμο της JK Rowling και πώς τον διαμόρφωσε στον ηθοποιό που είναι σήμερα.

«Πραγματικά αποκαρδιωτική, ήταν μια από τις πιο ταλαντούχες γυναίκες που έζησαν ποτέ. Άφησε μια καταπληκτική κληρονομιά και θα τη θυμούνται πάντα», έγραψε ο γνωστός ηθοποιός σε ανάρτησή του στο X.

Θα θέλαμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να ευχαριστήσουμε το υπέροχο προσωπικό του Νοσοκομείου Chelsea and Westminster για τη φροντίδα και την αμέριστη καλοσύνη τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών της.

Σας ευχαριστούμε για όλα τα ευγενικά μηνύματα και την υποστήριξή σας και σας ζητάμε να σεβαστείτε την ιδιωτικότητα της στιγμής».

Ποια ήταν η Maggie Smith

Βραβευμένη με δύο Όσκαρ και υποψήφια για άλλα τέσσερα, η Μάγκι Σμιθ υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς της Μεγάλης Βρετανίας με παγκόσμια εμβέλεια. Διέπρεψε ιδιαίτερα στην κωμωδία έχοντας τη δυνατότητα να σερβίρει δηλητηριώδεις ατάκες στο σωστό timing κλέβοντας εύκολα την παράσταση. «Νομίζω ότι μου έχουν βάλει την ταμπέλα της κωμικής ηθοποιού. Υπάρχει η πεποίθηση πως αν κάνεις κωμωδία, δεν μετράς ιδιαίτερα. Δυστυχώς η κωμωδία δεν υπολογίζεται σοβαρά», έλεγε σε συνέντευξή της στον Guardian πριν από 20 χρόνια. Η Μάγκι Σμιθ βέβαια διακρίθηκε και σε δραματικούς ρόλους αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις για την ερμηνεία της δίπλα στον Λόρενς Ολίβιε στο Βασιλικό Θέατρο της Αγγλίας, το Bafta στο «Το μοναχικό πάθος της Τζούντιθ Χερν» (1987) του Τζακ Κλέιτον ή το θεατρικό «Έντα Γκάμπλερ» σε σκηνοθεσία Ινγκμαρ Μπέργκμαν το 1970. Στις νεότερες γενιές η Μάγκι Σμιθ έγινε γνωστή από το ρόλο της δασκάλας του Χάρι Πότερ στην ομώνυμη κινηματογραφική σειρά αλλά και από το τηλεοπτικό «Downton Abbey» που μεταφέρθηκε πιο πρόσφατα και στη μεγάλη οθόνη.

Γεννημένη στις 28 Δεκεμβρίου του 1934, ξεκίνησε από την εφηβική της ηλικία να παίζει στο θέατρο στην Οξφόρδη όπου μεγάλωσε. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 ξεκίνησε τις εμφανίσεις της στη μεγάλη οθόνη αποσπώντας την πρώτη υποψηφιότητά της για βραβείο Bafta το 1958 με το νουάρ «Nowhere to go» του Σεθ Χολτ. Το 1962 ο σερ Λόρενς Ολίβιε την προσκάλεσε να ενταχθεί στην ομάδα του Εθνικού θεάτρου της Αγγλίας όπου πρωταγωνίστησε σε μια σειρά από παραστάσεις όπως στον «Οθέλλο» του Σαίξπηρ υποδυόμενη τη Δεισδαιμόνα. Το 1965 το έργο μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη όπου τόσο η Μάγκι Σμιθ όσο και ο Λόρενς Ολίβιε απέσπασαν υποψηφιότητες για Όσκαρ. Το 1970 ήταν η χρονιά της καθώς βραβεύτηκε με Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία «Η δεύτερη νιότη της Τζιν Μπρόντι» υποδυόμενη μια δασκάλα στη Σκωτία που θαυμάζει τον Μουσολίνι. Αργότερα εκείνη τη χρονιά πρωταγωνίστησε στην «Εντα Γκάμπλερ» σε σκηνοθεσία Ινγκμαρ Μπέργκμαν στο West End του Λονδίνου και ο Τύπος έγραφε τότε ότι «στοιχειώνει τη σκηνή σαν ένα γιγαντιαίο πορτρέτο του Μοντιλιάνι. Η αλαβάστρινη επιδερμίδα της κρύβει αγωνία και οργή»

Ένα ακόμα βραβείο Όσκαρ προστέθηκε στη συλλογή της το 1979 (β’ ερμηνείας αυτή τη φορά) για το ρόλο της στην ταινία «California Suite» σε σκηνοθεσία Χέρμπερτ Ρος και σενάριο του Νιλ Σάιμον. Θέλεις τα σημαντικότερα νέα της ημέρας στο e-mail σου;

Στη δεκαετία του ’80 συνέχισε την παράλληλη πορεία της τόσο στη μεγάλη οθόνη όσο και στη σκηνή. Στο «Δωμάτιο με θέα» (1985) του Τζέιμς Αϊβορι απέσπασε κι άλλη υποψηφιότητα για Όσκαρ ως «κουτσομπόλα» ξαδέλφη, Σάρλοτ Μπάρτλετ.

Προτάσεις για τη μεγάλη οθόνη συνέχισε να δέχεται μέχρι και πρόσφατα με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις το «Gosford Park» του Ρόμπερτ Αλτμαν, το «Ο ξένος» δίπλα στην Τζούντι Ντεντς, τις ταινίες με τον Χάρι Πότερ όπου εμφανίστηκε σε όλες εκτός από το «Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου: Μέρος 1ο» και το «Downton Abbey», που νωρίτερα είχε υποδυθεί τον ίδιο ρόλο στη μικρή οθόνη. Στη μεγάλη οθόνη την απολαύσαμε επίσης στο «Η κυρία και το φορτηγάκι» (2015) όπου υποδύθηκε μια εκκεντρική ηλικιωμένη κυρία που ζούσε σε ένα φορτηγάκι, ενώ η τελευταία της εμφάνιση ήταν στην ταινία «The miracle club» (2023) σε σκηνοθεσία Ταντέους Ο’ Σάλιβαν.

Η Μάγκι Σμιθ παντρεύτηκε δύο φορές, τον ηθοποιό Ρόμπερτ Στίβενς (1967-1975) και τον σεναριογράφο και συγγραφέα Μπέβερλι Κρος (1975-1998). Με τον πρώτο απέκτησε δύο παιδιά, τον Κρις Λάρκιν και τον Τόμπι Στίβενς, που και οι δύο ακολούθησαν το δρόμο της υποκριτικής.

Η ίδια αντιμετώπιζε τη διασημότητά της με μηδενική ματαιοδοξία παραπονούμενη ότι πλέον δεν μπορούσε να βγαίνει για ψώνια στα μαγαζιά. «Πήγα σχολείο, ήθελα να γίνω ηθοποιός, ξεκίνησα να παίζω και συνεχίζω να παίζω», συνόψιζε με διακριτικότητα τη ζωή της.

About Post Author

You May Also Like

More From Author