North Korean leader Kim Jong Un speaks during the opening of the 3rd Plenary Meeting of the 8th Central Committee of the Workers' Party of Korea (WPK), in Pyongyang, North Korea, in this undated photo released on June 16, 2021 by North Korea's Korean Central News Agency (KCNA). KCNA/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THIS IMAGE. NO THIRD PARTY SALES. SOUTH KOREA OUT.
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, εκτίμησε ότι η χώρα του είναι υποχρεωμένη να προετοιμαστεί τόσο «για διάλογο», όσο και «για σύγκρουση» με τις ΗΠΑ επί προεδρίας του Τζο Μπάιντεν, μετέδωσε σήμερα το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Ο αρχηγός του κράτους «υπογράμμισε την ανάγκη να προετοιμαστούμε τόσο για τον διάλογο όσο και για τη σύγκρουση, ιδίως να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για τη σύγκρουση», στη διάρκεια ομιλίας του για τη στρατηγική έναντι της Ουάσινγκτον σε συνεδρίαση της ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, σύμφωνα με το KCNA.
Ο Τζο Μπάιντεν, που η Πιονγκγιάνγκ καταγγέλλει πως ασκεί «εχθρική πολιτική» απέναντί της, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συναντηθεί μια μέρα με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να το κάνει εάν δεν έχουν υπάρξει προηγουμένως ξεκάθαρες δεσμεύσεις από πλευράς του. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και αυτή της Βόρειας Κορέας έχουν ουσιαστικά ανασταλεί μετά την αποτυχία της δεύτερης συνόδου κορυφής του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν στο Ανόι το 2019.
Έντονη και ταχεία αντίδραση
Ο βορειοκορεάτης ηγέτης «κάλεσε σε έντονη και ταχεία αντίδραση μπροστά σε μια κατάσταση που εξελίσσεται γρήγορα» και «οι προσπάθειες να επικεντρωθούν στον σταθερό έλεγχο της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο», σύμφωνα με το KCNA.
Τον Μάιο, ο κ. Μπάιντεν έχει επικρίνει την προσέγγιση του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του· ο κ. Τραμπ είχε συναντηθεί με τον «πρόεδρο Κιμ» δύο φορές, στη Σιγκαπούρη και το Ανόι, χωρίς απτά αποτελέσματα. «Δεν πρόκειται να του προσφέρω διεθνή αναγνώριση» χωρίς χειροπιαστά ανταλλάγματα, επέμεινε.
Είχε επίσης πει πως δεν τρέφει «ψευδαισθήσεις» για τη δυσκολία του εγχειρήματος να πειστεί η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Είχε κάνει το σχόλιο αυτό στη διάρκεια της συνάντησής του με τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν στον Λευκό Οίκο.
«Δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση για τη δυσκολία, απολύτως καμία. Οι τέσσερις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν πέτυχαν τον στόχο. Πρόκειται για στόχο απίστευτα δύσκολο», είχε πει στον Τύπο ανακοινώνοντας τον διορισμό του έμπειρου διπλωμάτη Σανγκ Κιμ στο αξίωμα του ειδικού επιτετραμμένου για τη Βόρεια Κορέα.
Πηγή:tanea.gr
