Κινεζικοί πύραυλοι πέταξαν πάνω από την Ταϊβάν κατά τη διάρκεια των ευρείας κλίμακας στρατιωτικών γυμνασίων σε αντίδραση για την επίσκεψη της Πελόζι, μεταδίδουν σήμερα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Κίνα αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και της άμεσης οικογένειάς της ως αντίποινα για τις “μοχθηρές” και “προκλητικές” της ενέργειες, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Παρά τις σοβαρές ανησυχίες και τη σθεναρή αντίρρηση της Κίνας, η Πελόζι επέμενε να επισκεφθεί την Ταϊβάν, παρεμβαίνοντας έντονα στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, υπονομεύοντας την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, καταπατώντας την αρχή της ενιαίας Κίνας και απειλώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν”, επισήμανε σε ανακοίνωσή του ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.

Κινεζικοί πύραυλοι πέταξαν πάνω από την Ταϊβάν κατά τη διάρκεια των ευρείας κλίμακας στρατιωτικών γυμνασίων σε αντίδραση για την επίσκεψη της Πελόζι, μεταδίδουν σήμερα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Πελόζι προκάλεσε την οργή του Πεκίνου μεταβαίνοντας στη νήσο, όπου διανυκτέρευσε το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη. Είναι η πιο υψηλόβαθμη αμερικανίδα αξιωματούχος που ταξίδεψε στην Ταϊβάν τα τελευταία 25 χρόνια.


Protesters wearing masks of U.S. President Joe Biden, left, and South Korean President Yoon Suk Yeol stage a rally to oppose planned joint military exercises, called the Ulchi Freedom Shield, between South Korea and the United States on the occasion of U.S. House of Representatives Speaker Nancy Pelosi’s visit in South Korea, in front of the presidential office in Seoul, South Korea, Thursday, Aug. 4, 2022. The banner reads, “Stop the Ulchi Freedom Shield.” (AP Photo/Ahn Young-joon)

Η Κίνα, που θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειάς της, άρχισε εν είδει αντιποίνων χθες Πέμπτη τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια της ιστορίας της γύρω από το νησί, σε έξι τομείς.

Ο στρατός και η κυβέρνηση της Κίνας δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα τις υπερπτήσεις πυραύλων κατά τη διάρκεια των γυμνασίων, ενώ οι ταϊβανέζικες αρχές επίσης αρνούνται να το επιβεβαιώσουν.

Ακραίες και δυσανάλογες προκλήσεις καταγγέλλει ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν κατήγγειλε τις στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν, χαρακτηρίζοντάς τις «προκλήσεις που συνιστούν σημαντική κλιμάκωση της έντασης», την ώρα που κινεζικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη παραβίασαν την μέση γραμμή στο στενό που χωρίζει την Ταϊβάν από την ηπειρωτική Κίνα, ενώ κινεζικοί πύραυλοι πέταξαν πάνω από το νησί.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι για το Πεκίνο δεν υπάρχει κανένα πρόσχημα για την πραγματοποίηση των ασκήσεων αυτών στο στενό της Ταϊβάν.

«Οι προκλήσεις αυτές συνιστούν σημαντική κλιμάκωση. Εχετε διαπιστώσει πώς το Πεκίνο έχει προσπαθήσει να αλλάξει το status quo για την Ταϊβάν εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα … Τώρα προχωρούν σε επικίνδυνες ενέργειες σε άλλο επίπεδο», δήλωσε ο Αντονι Μπλίνκεν από την Πνομ Πενχ, όπου συμμετέχει στην σύνοδο της Asean.

«Η Κίνα επέλεξε να υπεραντιδράσει και να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη της κας Πελόζι ως πρόσχημα. Γεγονός είναι ότι η επίσκεψή της ήταν ειρηνική. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την ακραία, δυσανάλογη αυτή στρατιωτική απάντηση, η οποία τροφοδοτεί την κλιμάκωση».

«Είχαμε προβλέψει ότι η Κίνα θα αντιδρούσε με αυτόν τον τρόπο. Στην πραγματικότητα, είχαμε περιγράψει αυτό ακριβώς το σενάριο», είπε ο ίδιος.

Στην Ταϊπέι, το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη και πλοία ξεπέρασαν την μέση γραμμή στο στενό της Ταϊβάν.

«Αυτές οι κινεζικές ασκήσεις, είτε πρόκειται για την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων ή την σκόπιμη παραβίαση της μέσης γραμμής του στενού, αποτελεί πολύ προκλητική ενέργεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας.

Το θέμα της παραβίασης της μέσης γραμμής, που αποτελεί το άτυπο σύνορο ανάμεσα στην ηπειρωτική Κίνα και την Ταϊβάν, είναι μεγάλης σημασίας, διότι το στενό έχει πλάτος μόλις 130 χιλιομέτρων σε ορισμένα σημεία και οι διεισδύσεις αυξάνουν το κίνδυνο της πρόκλησης πολεμικής σύγκρουσης από ατύχημα.

Κάποτε οι δύο στρατοί σέβονταν την μέση γραμμή και σπανίως σημειώνονταν παραβιάσεις από κινεζικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη. Ωστόσο από το 2020, όταν το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι αυτό το άτυπο σύνορο δεν υφίσταται , οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πληθύνει τις παραβιάσεις. Τα τελευταία χρόνια, το Πεκίνο παραβιάζει συστηματικά την Αναγνωριστική Ζώνη Αντιαεροπορικής Αμυνας της Ταϊβάν, η οποία είναι κατά πολύ ευρύτερη από τον εναέριο χώρο του νησιού.

Η Ταϊπέι ανέφερε κορύφωση 49 παραβιάσεων της Ζώνης την Τετάρτη και την Πέμπτη, 44 από τις οποίες παραβίασαν και την μέση γραμμή.

Μέσα ενημέρωσης της Ταϊβάν μετέδωσαν ότι κινεζικοί πύραυλοι πέταξαν επάνω από το νησί κατά την διάρκεια των κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων.

Οι ένοπλες δυνάμεις και η κυβέρνηση της Κίνας δεν έχουν επισήμως επιβεβαιώσει το γεγονός, ενώ οι αρχές της Ταϊβάν αρνούνται επίσης να το επιβεβαιώσουν.

Ομως, το υπουργείο Αμυνας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι από τους εννέα πυραύλους που εντόπισε, οι τέσσερις πραγματοποίησαν υπερπτήση της Ταϊβάν.

«Αυτήν την φορά, οι ασκήσεις μας περιλάμβαναν πραγματικά πυρά και είναι η πρώτη φορά που πέταξαν επάνω από την Ταϊβάν», δήλωσε στην κρατική κινεζική τηλεόραση CCTV ο Μενγκ Σιανγκτσίνγκ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Εθνικής Αμυνας, που υπάγεται στον κινεζικό στρατό.

Ο κινέζος καθηγητής επαίνεσε τις ικανότητες του κινεζικού στρατού και τόνισε ότι οι πύραυλοι αυτοί διέσχισαν τμήμα του εναερίου χώρου της Ταϊβάν που καλύπτεται από τους πυραύλους Patriot, το σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος που θεωρείται κεντρικής σημασίας για την άμυνα της Ταϊβάν απέναντι στην Κίνα.

Κατά τις κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται ως αντίδραση του Πεκίνου στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι, οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας περικύκλωσαν για πρώτη φορά την Ταϊβάν και αναπτύχθηκαν σε μικρή απόσταση από το νησί. Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής.

Πηγή:koutipandoras.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author