του Λεοντίου Πετμεζά

Από 1 Ιουλίου ως 30 Σεπτεμβρίου 2022 διαρκεί στον πολυχώρο του ξενοδοχείου Aneroussa στο Μπατσί της Άνδρου, η  νέα έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής του διακεκριμένου σε διεθνές επίπεδο Έλληνα εικαστικού Κωστή Γεωργίου, με τίτλο “Dreamland”.

Με τις ιδανικές καταθέσεις του ο καλλιτέχνης ζωγράφος και γλύπτης μας προσκαλεί ως θεατές να συμμετάσχουμε σ’ έναν ονειρικό κόσμο, στο οποίο μέσα από  το έργο του αναζητά την δύναμη, το μυστήριο και την δραματική κατάσταση που δημιουργούν οι σκέψεις, οι εσωτερικές φωνές και τα κρυμμένα μηνύματα που αιωρούνται γύρω μας και δίπλα μας σαν φαντάσματα στο χώρο.

Μας προτείνει ένα έντονα πολύχρωμο εξπρεσιονιστικό περιβάλλον με πολλαπλές εκρηκτικές ομοβροντίες  χρωμάτων και  με μορφές που εγγίζουν τα όρια του επικού και αποδίδονται με τραχύτητα, δυναμικότητα  αλλά παράλληλα  και τρυφερότητα, καημό και μελαγχολία. Σε αντίθεση τα γλυπτά του που  έχουν φιλοτεχνηθεί με λιγότερο ταραχώδη τρόπο, αγγίζοντας ωστόσο την τελειότητα της λείας επιφάνειας.  Η διαθλαστική τους παραμόρφωση αποδίδει συμβολικά τις ίδιες εντάσεις, αγωνίες και εσωτερικές δονήσεις του καλλιτέχνη. Με το συνολικό έργο του , μέσα από μια πολυεπίπεδη δραστηριότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με  εκθέσεις από την Αμερική μέχρι την Κίνα και την Ιαπωνία, διατρέχοντας όλη την Ευρώπη, αλλά και με τα γλυπτά του, συμβολικά τοπόσημα σε δημόσιους αστικούς χώρους στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, με τα έργα του να συμμετέχουν σε μουσεία και συλλογές σε όλο τον κόσμο, καταγράφεται ως ο κατ’ εξοχήν σύγχρονος «παγκόσμιος» καλλιτέχνης που απορροφά ως αλεξικέραυνο τα δεινά μιας κοινωνίας που υποφέρει, ίσως για να τα ξορκίσει .

Ο ίδιος αναφέρει σε  τοποθετήσεις του πως : «Ο δημιουργός υπάρχει σε ένα περιβάλλον στο οποίο η γη τρίζει κάτω από τα πόδια του. Το άγχος και η αγωνία είναι οι μόνιμοι συνοδοί του. Η δημιουργία είναι μία οδυνηρή πράξη… Στην τέχνη δεν υπάρχει τίποτα σταθερό, τίποτα μόνιμο. Όλα μεταβάλλονται και ο δημιουργός σε συνεχή εγρήγορση κυνηγάει τις σκιές και τα φαντάσματα που άτακτα περνούν μπροστά από το τρίτο του μάτι… Ένας αμείλικτος αγώνας μέχρι την τελική λύτρωση όταν το έργο αποκτά υπόσταση και αρχίζει να εκπέμπει τις πρώτες του δονήσεις».

Η έκθεση “Dreamland” παρουσιάζεται με στόχο την καθιέρωση και περαιτέρω ενίσχυση της “πολιτιστικής συνθήκης” στην Άνδρο με την παρουσίαση του έργου καταξιωμένων δημιουργών. Η συμμετοχή του δημιουργού Κωστή Γεωργίου τιμά με τον καλύτερο τρόπο την προσπάθεια  και εντάσσεται στην υλοποίηση πολιτιστικών δράσεων κοινωνικής ευθύνης, που πραγματοποιούνται τα τελευταία οχτώ χρόνια όλη την καλοκαιρινή περίοδο στο ξενοδοχείο Aneroussa. Στην τεχνοτροπία του Γεωργίου κυριαρχούν συλλήψεις-διαμάντια  που  υψώνονται φλογισμένα χωρίς όρια ,συνθέσεις με σκούρες και πιο ανοικτές όψεις, εικόνες με κάλλος και επιρροή από την ευρωπαϊκή ζωγραφική που λάμπουν από εξιδανικευμένη ομορφιά και αποτελούν τα τεκμήρια μιας πυρετικής δημιουργικής ζωτικότητας  .

Η ευμάρεια της πολυπολιτισμικής ατμόσφαιρας του εναπόκειται  στην σημαντική παιδεία που απόκτησε μέσα από την μάθηση.   Διαμόρφωσε έναν αινιγματικό καλλιτεχνικό προσανατολισμό  και μια πολύτροπη προσωπικότητα επέκτασης .

Ο συμβολισμός που παρακολουθούμε εδώ και αρκετά  χρόνια στην τεχνική του προέρχεται από μια πορεία με κατακτήσεις και  ευρύτερες επιδόσεις  που δεν είναι καθόλου τυχαίες. Ξεκινούν ,πορεύονται ,καταλήγουν και ξαναξεκινούν  . 

Οι εικονογραφικές αναφορές του  διαμορφώνουν ένα προσωπικό ζωγραφικό εκπαιδευτικό ιδίωμα που εξελίσσεται σταθερά στην πληθώρα των επιτευγμάτων του .

Η δημιουργία του χαρακτηρίζεται από συνεχείς πρωτεϊκές μεταμορφώσεις.

Μοιράζεται με το κοινό που τον ακολουθεί σπάνια προνόμια που  διατηρούν μια στιλιστική σταθερότητα, έναν ευανάγνωστο γενετικό κώδικα επικοινωνίας και σίγουρα  ένα άμεσα αναγνωρίσιμο ύφος που διαπερνά και ενοποιεί τις πολύτροπες αναζητήσεις του.

Αυτό που του χαρίζει την μοναδική ατομικότητά  είναι πως προορισμός του είναι η καθαρή ποίηση και ο δρόμος που οδηγεί   στην κορυφή με την έρευνα, την γνώση και την διδαχή  που  ουσιαστικά είναι αποκλειστικά  ατομική και προσωπική. Το καταλυτικό στοιχείο της συναιρεί και συνάδει σε έναν ιδιότυπο εκλεκτισμό που συνιστά εν τέλει την πεμπτουσία του ύφους με προοπτική απόστασης.

Μετουσιώνει μύθους της φιλτάτης και ιδεατής και διαχρονικότητας με μια νοσταλγία εκ του μακρόθεν που ανακαλεί μνήμες, επιρροές, και στάσεις προκειμένου να αναπτύξει με αναλυτική διδακτική μέθοδο εφαρμογές  και προορισμούς .

Αυτό το διαφορετικό κλίμα προσέγγισης  κομίζει έναν άλλο αέρα και έχει συνείδηση της διαφοράς του.

Βιογραφικό :

Ο Κωστής Γεωργίου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1956. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της ΑΣΚΤ Αθηνών (Ανωτάτη σχολή καλών τεχνών) στην ζωγραφική και στην γλυπτική με δασκάλους τον Δημήτρη Μυταρά και Δημοσθένη Κοκκινίδη τα έτη (1982-1986) Σπούδασε επίσης στην Royal College of Fine Arts (London) με δάσκαλο τον Pr. Peter de Francia  την χρονική  περίοδο (1985-1986). Υπήρξε καθηγητής στην ζωγραφική και την σκηνογραφία στην σχολή θεάτρου και κινηματογράφου του Λυκούργου  Σταυράκου(1988-1990). Εργάστηκε ως σκηνογράφος στο θέατρο και στην Ελληνική τηλεόραση ΕΡΤ (1982-1988). Έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό ατομικών και ομαδικών εκθέσεων ζωγραφικής και γλυπτικής. Έχει αποσπάσει  βραβεία και διακρίσεις. Έργα του βρίσκονται σε πολλές συλλογές, ενώ γλυπτά του κοσμούν ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

About Post Author

You May Also Like

More From Author