ΗΠΑ: Η αστυνομία της Νέας Υόρκης επαναφέρει τα ρομποτικά σκυλιά στους δρόμους

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης βγάζει ξανά στους δρόμους της πόλης το Digidog, ένα τετράποδο ρομπότ που είχε παρουσιαστεί πριν από μερικά χρόνια, αλλά αποσύρθηκε μετά από έντονες αντιδράσεις πολιτών. Ο δήμαρχος Έρικ Άνταμς αποκάλυψε την εξέλιξη στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου και σημείωσε πως τα Digidogs θα μπορούν «να σώζουν ζωές». Το Digidog είναι ένα τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ που έχει δημιουργήσει η Boston Dynamics, εταιρεία της Huyndai.

Στόχος των Αρχών είναι να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις και καταστάσεις όπου η ανθρώπινη παρουσία ίσως και να κρύβει κινδύνους, όπως πχ. σε επιθεωρήσεις επικίνδυνων τοποθεσιών ή σε εργοτάξια. Παράλληλα, ο δήμαρχος χαρακτήρισε τα ρομπότ αυτά και ως «εργαλείο ασφάλειας». Το 2020, η αστυνομία της Νέας Υόρκης χρησιμοποίησε ένα Digidog για να αντιμετωπίσει μια κατάσταση ομηρίας με οπλισμένο άνθρωπο που κλείστηκε στο σπίτι του. Εκεί, το ρομπότ μπήκε στο σπίτι και μετέφερε με ασφάλεια από το εσωτερικό του.

Μετά το πέρας της επιχείρησης, έγιναν πολλές συζητήσεις για θέματα παρακολούθησης και χρήσης όπλων από την αστυνομία και εν μέσω αναταραχών, το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης διέκοψε το συμβόλαιο που είχε με την Boston Dynamics και το project μπήκε «στον πάγο».

Όπως είναι λογικό, και η νέα ανακοίνωση του δημάρχου της πόλης έφερε αντιδράσεις, αφού ένα κίνημα με την ονομασία STOP (Surveillance Technology Oversight Project) τάχθηκε ήδη κατά της χρήσης του Digidog, αναφέροντας πως «η αστυνομία της πόλης μετατρέπει τη χειρότερη μορφή επιστημονικής φαντασίας σε τρομερή αστυνόμευση. Η Νέα Υόρκη αξίζει καλύτερη αστυνόμευση και όχι ένα ρομπότ-εκτελεστή. Η σπατάλη δημοσίου χρήματος για την εισβολή στην ιδιωτική ζωή των Νεοϋορκέζων είναι ένα επικίνδυνο κόλπο της αστυνομίας».

Οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι αγόρασαν δύο τέτοια ρομπότ έναντι 750 χιλιάδων δολαρίων και θα τα χρησιμοποιήσουν μόνο σε περιπτώσεις απειλών κατά ζωής πολιτών ή σε αντιμετώπιση απειλών για τοποθέτηση βόμβας.

Πηγή:reader.gr

About Post Author