Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Περ Όλοβ Ένκβιστ

Το έργο του Ένκβιστ κέρδισε αναγνώριση όχι μόνο στη χώρα του αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ιδίως τη Γαλλία και τη Γερμανία

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 85 ετών ο Περ Όλοβ Ένκβιστ, μία από τις φυσιογνωμίες που σημάδεψαν τη σκανδιναβική λογοτεχνία του 20ου αιώνα.   Με καριέρα μισού αιώνα, το έργο του Ένκβιστ κέρδισε αναγνώριση όχι μόνο στη χώρα του αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ιδίως τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος, δοκιμιογράφος, τα γραπτά του μεταφράσθηκαν σε δέκα γλώσσες, από το «Κρυστάλλινο μάτι» που εκδόθηκε το 1961 μέχρι το «Βιβλίο των παραβολών» το 2013.

Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία του “Πρόβα Στρίντμπεργκ”, “Η ώρα του λύγκα”, “Άγγελος πεπτωκώς”, “Ο γιατρός του βασιλιά και η βασίλισσα” (και τα τέσσερα από τις εκδ. Γκοβόστη), “Μπλανς και Μαρί” (εκδ. Πάπυρος).

Το μυθιστόρημά του για την τρέλα του βασιλιά Χριστιανού 7ου της Δανίας, “Ο γιατρός του βασιλιά και η βασίλισσα”, τιμήθηκε το 1999 με το βραβείο August Strindberg, την κορυφαία λογοτεχνική διάκριση της Σουηδίας, και το 2001 στη Γαλλία με το βραβείο Καλύτερου Ξένου Βιβλίου.

Ο Περ Όλοβ Ένκβιστ παρήγαγε ένα έργο δυνατό βυθιζόμενος στις σκιές της Ιστορίας και της ίδιας της ζωής του. Στα νιάτα του υπήρξε επίσης αθλητής υψηλού επιπέδου και άντλησε μεγάλο μέρος της έμπνευσής του από τη μοναχική παιδική ηλικία του στον σουηδικό βορρά, σε μια ατμόσφαιρα αυστηρή και μπεργκμανική.

Η αυτοβιογραφία του «Μια άλλλη ζωή», η οποία κυκλοφόρησε το 2008 στη Σουηδία, τιμήθηκε με ένα δεύτερο βραβείο August Strindberg.

Το βραβείο αυτό δημιουργήθηκε το 1994 προς τιμήν του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, του τρομερού παιδιού της σουηδικής λογοτεχνίας στον οποίο ο “POE”, όπως τον αποκαλούσαν στη Σουηδία από τα αρχικά του, έλεγε ότι όφειλε πολλά.

Για τον Μπγιόρν Βίμαν, υπεύθυνο των πολιτιστικών σελίδων της εφημερίδας Dagens Nyheter, ο Ένκβιστ «σημάδεψε τη σουηδική πολιτιστική ζωή από τα χρόνια του 60 και επηρέασε γενιές νέων συγγραφέων».

Πηγή:lifo.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours