Διεθνείς αναλυτές και οικονομολόγοι δεν αναμένουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν αρνητικές για ημέρες ή εβδομάδες. Η ζήτηση για πετρέλαιο είναι πιθανό να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για μήνες, επειδή λίγοι ειδικοί πιστεύουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα στο σημείο που ήταν πριν από την πανδημία.

H κατακρήμνιση των τιμών του πετρελαίου έχει οδηγήσει σε μειώσεις στις τιμές καυσίμων στην Ελλάδα, ωθώντας τους καταναλωτές να φουλάρουν με πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ λόγω του γενικού lockdown και της μείωσης των μετακινήσεων κατά πάνω από 80% δεν μπορούν να επωφεληθούν από τις φθηνότερες μετακινήσεις που προσφέρει η σχετικά μειωμένη τιμή των καυσίμων κίνησης.

Με την τιμή του πετρελαίου να πέφτει από τα 70 δολάρια το βαρέλι όπου κυμαινόταν πριν από κάποιους μήνες στα 10 ή στα -37, θα ανέμενε κάποιος ότι τα ακριβά καύσιμα της Ελλάδας θα εμφάνιζαν μεγάλες μειώσεις στην τιμή αντλίας. Όμως το αμερικανικό αργό δεν επηρεάζει την ελληνική αγοράΗ ελληνική αγορά επηρεάζεται από την τιμή του μπρεντ, το οποίο με τη σειρά του επηρεάστηκε κυρίως σε «ψυχολογικό επίπεδο» και όπως φάνηκε από τη μετέπειτα εξέλιξη κινείται γύρω στα 21 δολάρια και οι αναλυτές προβλέπουν σταδιακή ανάκαμψη.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η τιμή βενζίνης εξακολουθεί να υπερβαίνει το 1,1 ευρώ, καθώς όπως είναι γνωστό το 65% της τελικής τιμής αφορά σε φόρους και επιβαρύνσεις και μόνο το 35% επηρεάζεται (και μάλιστα από αυτό πρέπει να αφαιρεθεί και το περιθώριο κέρδους το οποίο κυμαίνεται γύρω στο 13%).

Το ίδιο θα περίμενε κανείς και για το πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή του οποίου έχει μειωθεί αισθητά στα 0,79 ευρώ το λίτρο, αλλά και αυτό λόγω των μεγάλων επιβαρύνσεων και τον φόρων (που αντιπροσωπεύουν το 55% της τελικής τιμής) δεν θα μπορούσε να πέσει πολύ πιο κάτω.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης έχει αυξηθεί μέχρι και 300%, κάτι το οποίο συντελεί εν μέρει και στη βελτίωση της ρευστότητας της αγοράς, σε μια περίοδο όπου οι πωλήσεις για καύσιμα κινούνται σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα.

Τις τελευταίες ημέρες, φορείς της αγοράς καλούν τους καταναλωτές να γεμίσουν με πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς, όπως αναφέρουν, από το φθινόπωρο οι τιμές θα αυξηθούν. Παράγοντας της αγοράς μιλώντας στο insider.gr σχολιάζει σχετικά: «Οι τιμές για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι πολύ χαμηλές τώρα και για αυτό συμφέρει τους καταναλωτές να αγοράσουν κάποιες ποσότητες. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τι θα συμβεί τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η λογική λέει ότι η τιμή θα είναι υψηλότερη λόγω της αναμενόμενης ανάκαμψης της ζήτησης. Αλλά αυτό κανείς δεν μπορεί να το «υπογράψει». Δεν γνωρίζουμε την πορεία που θα καταγράψει η πανδημία ή αν θα υπάρξει νέο κύμα και δεύτερο lockdown».

Πόσο πιθανό είναι να βουλιάξουν και πάλι οι τιμές σε αρνητικό έδαφος

Διεθνείς αναλυτές και οικονομολόγοι δεν αναμένουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν αρνητικές για ημέρες ή εβδομάδες. Η ζήτηση για πετρέλαιο είναι πιθανό να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για μήνες, επειδή λίγοι ειδικοί πιστεύουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα στο σημείο που ήταν πριν από την πανδημία. Αυτό, όμως, δεν προδιαγράφει νέα κατακρήμνιση τουλάχιστον στα πρωτόγνωρα επίπεδα που βίωσε η αγορά πριν από λίγες ημέρες.

Φυσικά, οι χαμηλές τιμές θα ασκήσουν επίσης πίεση στις εταιρείες πετρελαίου και σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, καθώς οι μεγάλοι παραγωγοί θα αναγκαστούν να αντλήσουν λιγότερο πετρέλαιο επειδή εξαντλούνται οι χώροι αποθήκευσης. Η μείωση της παραγωγής αναμένεται ότι με την πάροδο του χρόνου θα συντελέσει στην ανάκαμψη των τιμών, ή τουλάχιστον θα επιβραδύνει τις μειώσεις.

Πηγή: insider.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours