του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ώρες τρεις τηλεοπτικές δηλώσεις και συνεντεύξεις τύπου, που όμοιές τους δεν έχουμε ξαναδεί τα τελευταία χρόνια. Πρώτος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη, πως δεν έχουν ευθύνες τόσο ο ίδιος, όσο και οι, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης  και Νίκος Χαρδαλιάς, οι οποίοι έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα, αλλά δεν μπόρεσαν να κάνουν το ίδιο, για να μη χαθούν 650.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών, μαζί και χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις.

Αλλά σ’ αυτή τη ζωή δεν μπορεί να τα έχεις όλα. Κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις.

Δεύτερος στη σειρά εμφανίστηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος άσκησε μεν κριτική, αλλά ζήτησε συναίνεση και εθνική ομοψυχία. Έδειξε πως είναι υπεράνω και δεν αναζητούσε να πάρει τη ρεβάνς από τον κύριο Μητσοτάκη, όπως είπε, για την καμένη γη που παραδίδει στις επόμενες γενιές.

Η συναινετική αυτή στάση του κυρίου Τσίπρα και η έκκληση που έκανε για αναζήτηση προσώπου κοινής αποδοχής, προκειμένου να ηγηθεί της Πολιτικής Προστασίας, προβληματίζει πολύ κόσμο και αναρωτιέται αν προετοιμάζεται το έδαφος για συνεργασία σε πολιτικό επίπεδο, μεταξύ των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Όλοι αναρωτιούνται τελευταία για την έλλειψη αντιπολιτευτικής διάθεσης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα με τις δηλώσεις της Τρίτης τα ερωτήματα γίνονται ακόμα πιο επίκαιρα, μήπως προετοιμάζουν το κλίμα για κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο αμέσως επόμενο διάστημα, αφού και η κυβέρνηση βγαίνει βαριά πληγωμένη από τις πυρκαγιές που κατέκαψαν τη χώρα και η επόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι πιθανό να φέρει τη Ν.Δ να προηγείται με ισχνή πλειοψηφία και να μη μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και να χρειάζονται ευρείας κλίμακας συνεργασίες.

Τελευταίος και καταϊδρωμένος εμφανίστηκε με αλαζονικό ύφος ο Νίκος Χαρδαλιάς. Υπερασπίστηκε μέχρι κεραίας την πολιτική της καμένης γης που ακολούθησε. Πουθενά δεν έκανε λάθος. Όλα λειτούργησαν υπό τις οδηγίες του άψογα. Η επιτυχία του ήταν τεράστια. Ακόμα κι όταν ρωτήθηκε για το αν υπάρχουν 74 εναέρια πυροσβεστικά μέσα, επιβεβαίωσε πως υπάρχουν και κάνοντας έναν υπολογισμό σαν του Ζήκου στο Μπακαλόγατο, μας αιτιολόγησε με αριθμητική ασάφεια, γιατί βλέπουμε να πετούν σε μόνιμη βάση μόνο είκοσι εναέρια πυροσβεστικά μέσα.

Δείτε με τι αλχημείες εξήγησε αυτό το μοναδικό φαινόμενο ο κ. Χαρδαλιάς. Από τα 74 αεροσκάφη τα 7 είναι για συντήρηση. Από τα υπόλοιπα 67 τα άλλα 7 είναι για εναέρια επίβλεψη και μεταφορά αξιωματικών της πυροσβεστικής και επισήμων και δεν κάνουν ρίψεις νερού. Από τα υπόλοιπα 60, τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις τους για το φόβο εκδήλωσης πυρκαγιών στις ακριτικές περιοχές που σταθμεύουν, για να μην απομακρυνθούν γιατί αν εκδηλωθεί εκεί πυρκαγιά και δεν υπάρχει μέσο εναέριας κατάσβεσης θα χρειαστούν 1,5 και 2 ώρες για να επέμβει.

Μας μένουν 40 αεροσκάφη. Από αυτά τα είκοσι είναι στον αέρα και τα άλλα είκοσι σε ανεφοδιασμό, για να μην πετούν όλα μαζί και όταν χρειαστεί ανεφοδιασμός να εξαφανίζονται για πολύ ώρα όλα τα πτητικά μέσα. Αυτό γίνεται για να υπάρχει συνεχής ροή ρίψεων από αέρος, όπως μας είπε. Όταν θα πάνε για ανεφοδιασμό τα είκοσι, θα σηκωθούν τα άλλα είκοσι.

Έτσι είδαμε λοιπόν περιοχές, όπως η Βόρεια Εύβοια, να μην έχει ούτε ένα αεροσκάφος επί μέρες που καιγόταν, για να μην χαλάσει η θεωρία του κ. Χαρδαλιά. Δηλαδή με τη λογική αυτή, αν θέλαμε να έχουμε στον αέρα 40 αεροσκάφη, θα έπρεπε να έχουμε νοικιάσει καμιά εκατοπενητριά για να του φτάσουν του σπάταλου αυτού τύπου, ο οποίος τα θέλει μπόλικα – μπόλικα για να κάνει το κουμάντο του.

Κι αφού διανύουμε την ένατη ή δέκατη μέρα που καίγεται ο τόπος, έχουμε χάσει και το λογαριασμό, όλα πάνε καλά. Τα όμορφα σπίτια, όμορφα καίγονται για τον κ. Χαρδαλιά. Την υγειά μας να έχουμε και όλα φτιάχνονται ξανά απ’ την αρχή, όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης.

Πέρα από το μαύρο χιούμορ που διαθέτει η κυβέρνηση, τα πράγματα είναι εξόχως ανησυχητικά ακόμη και στο στρατό. Μέσα από όλη αυτή την ανικανότητα, βγήκε στη φόρα, με την υποβολή παραίτησης του αρχηγού της αεροπορίας στρατού που έσπευσαν να τον μεταπείσουν άρον άρον να την πάρει πίσω για να μην μαθευτεί η γύμνια μας στις ένοπλες δυνάμεις. Από τα 25 ελικόπτερα Σινούκ που διαθέτει ο στρατός ξηράς, μόνο τα τρία μπορούν να επιχειρούν και τα υπόλοιπα είναι καθηλωμένα στο έδαφος λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Αυτά τα ελικόπτερα είναι υψίστης επιχειρησιακής σημασίας για το στρατό ξηράς, επειδή μεταφέρουν στρατιώτες στην πρώτη γραμμή. Άρματα μάχης, στρατιωτικά οχήματα και πυρομαχικά. Με αυτή την κατάντια εμείς βρισκόμαστε εδώ και ενάμιση χρόνο, με το δάχτυλο στην σκανδάλη με την Τουρκία και κανείς δεν φρόντισε όλο αυτό το διάστημα να εγκρίνει το κονδύλι για να προμηθευτεί το στράτευμα τα ανταλλακτικά που θα επαναφέρουν σε επιχειρησιακή δράση τα Σινούκ; Τέτοια διάλυση στη χώρα, την ώρα που ξοδεύεται πακτωλός χρημάτων, για τόσα και τόσα άλλα ήσσονος σημασίας ζητήματα δεν έχουμε ξαναδεί.

Τέλος στην άλλη μεγάλη κρίση της πανδημίας, η χώρα πάει από το κακό στο χειρότερο. Φτάσαμε τα 4.200 κρούσματα ημερησίως και συμπεριφερόμαστε σαν να είναι μια κανονική κατάσταση. Κι εκεί αν ρωτήσεις τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, τον πολύ κύριο Νίκο Χαρδαλιά, δεν θα βρει ψεγάδι στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Με δυο τρία τοπικά lockdown και μερικά πρόστιμα ακόμη, θα μας πει ότι λύνεται το πρόβλημα. Όσο για τις ευθύνες, αυτές τις έχει ο κόσμος που δεν πάει να εμβολιαστεί. Τι να σου κάνει και η κυβέρνηση, θαύματα δεν γίνονται.

Δηλαδή εμείς, αν τη γλιτώσουμε και δεν καούμε, σίγουρα θα μολυνθούμε και θα κινδυνέψουμε να πάμε από κορωνοϊό.

 

About Post Author

Krikor Tsakitzian

Δημοσιογράφος

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours