Από το… παράθυρο επανέρχεται ο τρομονόμος για τα Μέσα Ενημέρωσης και τα ψηφιακά Μέσα, με επιχείρημα την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων. Η αλλαγή του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με νέο σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, επιχειρεί να αναβιώσει το περιεχόμενο του άρθρου 8 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, το οποίο είχε προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στις αρχές του 2021 με αποτέλεσμα να αποσυρθεί.

Με επιχείρημα την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης από τις αντιεμβολιαστικές ομάδες, με το νέο άρθρο 36 δεν αυξάνονται μόνο οι ποινές φυλάκισης αλλά προστίθεται και χρηματική ποινή. Συγκεκριμένα: «Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του Τύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του Μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων»!

Πρακτικά, δηλαδή, είναι υπόλογο το σύνολο των Μέσων Ενημέρωσης και οι διαδικτυακές ιστοσελίδες, ενώ προβλέπεται φυλάκιση εάν δημοσιεύουν «ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία».

Σύμφωνα με συνταγματολόγους η διάταξη είναι αόριστη, καθώς δεν προσδιορίζεται με σαφήνεια τι νοείται ως ψευδής είδηση. Πρακτικά, κάθε αναφορά, ανάρτηση ή δημοσίευση που θα χαρακτηρίζεται από κυβερνητικά, κρατικά ή άλλα όργανα ως ψευδής μπορεί να μετατρέψει τον δημοσιογράφο, ιδιοκτήτη ΜΜΕ ή εκδότη σε κατηγορούμενο με την απειλή φυλάκισης έξι μηνών έως και πέντε ετών! Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις για το αόριστο της εν λόγω διάταξης, με την επισήμανση πως είναι αντισυνταγματική, καθώς καθιερώνει την αντικειμενική ποινική ευθύνη και θεμελιώνει ποινική ευθύνη χωρίς υπαιτιότητα.

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours