Πόσο μπορεί να μειωθεί η χοληστερόλη σας αν τρώτε καθημερινά ορισμένα ψιλοκομμένα λαχανικά.

Μία απλή κίνηση που όλοι μπορούμε να κάνουμε πριν αρχίσουμε το μαγείρεμα, μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη στο αίμα μας και, κατ’ επέκτασιν, τον κίνδυνο αναπτύξεως καρδιοπάθειας, αναφέρει ένας κορυφαίος Βρετανός ειδικός.

Η κίνηση αυτή είναι να ψιλοκόβουμε ορισμένα λαχανικά πριν το μαγείρεμα. Ύστερα να τα αφήνουμε να «ξεκουράζονται» για 5-10 λεπτά, αντί να τα προσθέτουμε αμέσως στην κατσαρόλα.

Με αυτό τον τρόπο διεγείρονται τα επίπεδα ουσιών που μειώνουν τη χοληστερόλη, λέει ο Dr. Tim Spector, καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου (KCL) και ειδικός σε θέματα διατροφής και μικροβιώματος του εντέρου.

«Μιλάω συχνά για τη σημασία που έχει για την υγεία του εντέρου μας να τρώμε καθημερινά ποικιλία λαχανικών», αναφέρει. «Υπάρχουν όμως μερικοί τρόποι με τους οποίους αυτά μπορεί να γίνουν ακόμα πιο υγιεινά».

Μία από τις τεχνικές που ο ίδιος χρησιμοποιεί είναι το «chop and stop» (κόψε και σταμάτα). «Όταν μαγειρεύετε κρεμμύδια, σκόρδο και σταυρανθή λαχανικά (όπως λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι), να τα ψιλοκόβετε περίπου 10 λεπτά πριν το μαγείρεμα», συνιστά. «Με τον τρόπο αυτό απελευθερώνεται η μυροσινάση και ενεργοποιείται η σουλφοραφάνη, που αδρανοποιείται με το μαγείρεμα».

Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τη χοληστερόλη και να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σχετίζεται επίσης με μείωση της φλεγμονής.

Η σουλφοραφάνη και η μυροσινάση

Το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά είναι οι καλύτερες διατροφικές πηγές σουλφοραφάνης. Η ουσία αυτή παρέχει πολλά καρδιομεταβολικά οφέλη και ασκεί αντικαρκινική δράση.

Ωστόσο υπάρχει στα συγκεκριμένα λαχανικά σε μία αδρανοποιημένη μορφή, που λέγεται γλυκοραφανίνη. Αυτή μετατρέπεται σε σουλφοραφάνη όταν ενεργοποιηθεί από τη μυροσινάση – ένα ένζυμο που υπάρχει στα κρεμμύδια και το σκόρδο.

Για να απελευθερωθεί η μυροσινάση, όμως, και να ενεργοποιήσει τη σουλφοραφάνη, τα λαχανικά πρέπει να είναι ψιλοκομμένα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση άφθονων λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε σουλφοραφάνη, μπορεί να μειώσει την κακή (LDL) χοληστερόλη. Η μείωση μπορεί να ξεπεράσει το 2% σε διάστημα 12 εβδομάδων.

Η LDL είναι η μορφή της χοληστερόλης που συσσωρεύεται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, οδηγώντας με την πάροδο του χρόνου στη στένωσή τους.

Για να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερη σουλφοραφάνη, να μαγειρεύετε ελαφρά, για λίγα λεπτά, τα σταυρανθή λαχανικά, το κρεμμύδι και το σκόρδο.

iatropedia.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author