Έλληνες καθηγητές του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ) πραγματοποίησαν με επιτυχία μια πρωτοποριακή θεραπεία για την αντιμετώπιση ανεγχείρητων πρωτοπαθών ή μεταστατικών όγκων του ήπατος, την λεγόμενη Επιλεκτική Εσωτερική Θεραπευτική Ακτινοβόληση (SIRT – Selective Internal Radiation Therapy) γνωστή και ως Ραδιοεμβολισμός.

Η συγκεκριμένη θεραπεία, πραγματοποιήθηκε επιτυχώς για πρώτη φορά στη Βόρειο Ελλάδα, στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, με τη συνεργεία της ομάδας Επεμβατικής Ακτινολογίας και της Πυρηνικής Ιατρικής.

Ειδικότερα, στην επίτευξη της θεραπεία καθοριστικό ρόλο είχαν ο Διευθυντής-Καθηγητής του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιιατρικής ΑΠΘ του ΑΧΕΠΑ, Ιωάννης Ιακώβου, ο Καθηγητής Ακτινολογίας του τμήματος της Ιατρικής ΑΠΘ, Αδάμ Χατζηδάκης, και ο επ. Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής, του τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ., Εμμανουήλ Παπαναστασίου μαζί με την υποστήριξη της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης και της διοίκησης του ΠαΓΝΘ ΑΧΕΠΑ.

Τι είναι ο Ραδιοεμβολισμός;

Ο Ραδιοεμβολισμός αποτελεί μια νέα, τοπικά κατευθυνόμενη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του ήπατος με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

«Είναι μια θεραπεία η οποία δεν είναι καινούργια στην Ελλάδα, έχει πραγματοποιηθεί σε διψηφιο αριθμό ασθενών εδώ και λίγα χρόνια σε ελάχιστα νοσοκομεία στην Αθήνα και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται και στην Βόρειο Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής-Καθηγητής του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής ΑΠΘ του ΑΧΕΠΑ, Ιωάννης Ιακώβου μιλώντας στο News4health.

«Πρόκειται για την επιλεκτική εσωτερική θεραπευτική ακτινοβόληση, τον ραδιοεμβολισμό μια πρακτική η οποία ουσιαστικά επιβάλλει την συνεργασία δύο ειδικών γιατρών ενός επεμβατικού ακτινολόγου και ενός πυρηνικού γιατρού» είπε ο ίδιος προσθέτοντας πως αυτή η τοπικά κατευθυνόμενη θεραπευτική μεθοδολογία «αντιμετωπίζει ανεγχείρητες κατά κύριο λόγο πρωτοπαθείς ή μεταστατικές βλάβες του ήπατος, προσφέροντας πολύ καλά αποτελέσματα».

Η διαδικασία που ακολουθείται και τα αποτελέσματα της θεραπείας

«Με τη χρήση κάποιου μικροκαθετήρα ο οποίος εισάγεται στο σώμα από περιφερική θέση, προσεγγίζεται η ηπατική αρτηρία και ακόμα πιο εκλεκτικά οι μικρές αρτηρίες οι οποίες αιματώνουν τον όγκο.

Πραγματοποιείται η έγχυση μεγάλου αριθμού μιρκοσφαιρών. Τα μικροσφαιρίδια αυτά έχουν κολλημένα πάνω τους ραδιενέργεια οπότε ο όγκος ουσιαστικά ακτινοβολείται, εκ του σύνεγγυς υπέρ εκλεκτικά, και ταυτόχρονα ελαχιστοποιείται η ακτινοβόληση του υγειούς ηπατικού παρεγχύματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιακώβου.

«Πολύ καλά τα αποτελέσματα» που επιφέρει η θεραπεία αυτή, σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου καθώς «οι ασθενείς ανάλογα με το είδος βλάβης του ήπατος, είτε ανακουφίζονται από τα συμπτώματα είτε θεραπεύονται ακόμα και εξ ολοκλήρου», προσθέτοντας μάλιστα ο ίδιος πως «έχουμε αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης για αυτούς τους ασθενείς, βελτίωση της κλινικής τους εικόνας και επιπλέον υπάρχει και αυτή η συρρίκνωση της βλάβης η οποία ουσιαστικά μπορεί να κάνει τον ασθενή πλέον χειρουργήσιμο ή ακόμα να του προσφέρει τον απαραίτητο χρόνο αναμονής προς ηπατική μεταμόσχευση». 

themaygeias

About Post Author

You May Also Like

More From Author