Ο ιππόκαμπος παίζει κρίσιμο ρόλο στο σχηματισμό, την οργάνωση και την αποθήκευση νέων αναμνήσεων, καθώς και τη σύνδεση ορισμένων αισθήσεων και συναισθημάτων με αυτές τις αναμνήσεις. Ο ιππόκαμπος είναι ένας μικρός, κυρτός σχηματισμός στον εγκέφαλο που εμπλέκεται στο σχηματισμό νέων αναμνήσεων και σχετίζεται επίσης με τη μάθηση και τα συναισθήματα.

Ποιες είναι οι λειτουργίες του Ιππόκαμπου;

Σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία, οι διαφορετικές υποπεριοχές του ίδιου ιππόκαμπου παίζουν επίσης σημαντικούς ρόλους σε ορισμένους τύπους μνήμης, όπως:

  • Χωρική μνήμη

Το πίσω μέρος του ιππόκαμπου εμπλέκεται στην επεξεργασία χωρικών αναμνήσεων. Μελέτες οδηγών ταξί στο Λονδίνο διαπίστωσαν ότι η πλοήγηση σε περίπλοκους λαβύρινθους σε μεγάλους δρόμους της πόλης συνδέεται με την ανάπτυξη της πίσω περιοχής του ιππόκαμπου.

  • Ενοποίηση μνήμης

Ο ιππόκαμπος παίζει επίσης ρόλο στην ενοποίηση των αναμνήσεων κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μελέτες δείχνουν ότι η μεγαλύτερη δραστηριότητα του ιππόκαμπου κατά τη διάρκεια του ύπνου μετά από κάποιο είδος εκπαίδευσης ή μαθησιακής εμπειρίας οδηγεί σε καλύτερη μνήμη του υλικού την επόμενη μέρα.

  • Μεταφορά μνήμης

Οι μνήμες δεν αποθηκεύονται στον ιππόκαμπο μακροπρόθεσμα. Αντίθετα, πιστεύεται ότι ο ιππόκαμπος λειτουργεί λαμβάνοντας πληροφορίες, καταχωρίζοντάς τες και προσωρινά αποθηκεύοντάς τες πριν αποσταλούν για να αρχειοθετηθούν και να αποθηκευτούν στη μακροπρόθεσμη μνήμη. Ο ύπνος πιστεύεται ότι παίζει κρίσιμο ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία.

  • Τοποθεσία

Επειδή ο εγκέφαλος είναι παράλληλος και συμμετρικός, έχετε στην πραγματικότητα δύο ιππόκαμπους. Βρίσκονται ακριβώς πάνω από κάθε αυτί και περίπου μιάμιση ίντσα μέσα στο κεφάλι σας.

Πώς ο τραυμαρισμός του Ιππόκαμπου μπορεί να επηράσει τη ικανότητα του ανθρώπου να θυμάται

Εάν ο ιππόκαμπος τραυματιστεί, ενδέχεται να επηρεάσει τις αναμνήσεις ενός ατόμου, καθώς και την ικανότητά του να σχηματίζει νέες μνήμες. Η βλάβη του ιππόκαμπου μπορεί να επηρεάσει ιδιαίτερα τη χωρική μνήμη ή την ικανότητα να θυμάται κανείς οδηγίες, τοποθεσίες και προσανατολισμούς.

Επειδή ο ιππόκαμπος παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των νέων αναμνήσεων, η βλάβη σε αυτό το μέρος του εγκεφάλου μπορεί να έχει σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε ορισμένους τύπους μνήμης. Ο ακριβής αντίκτυπος της βλάβης μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το ποιος ιππόκαμπος έχει επηρεαστεί. Έρευνα σε ποντίκια υποδηλώνει ότι η βλάβη στον αριστερό ιππόκαμπο επηρεάζει την ανάκληση λεκτικών πληροφοριών, ενώ η βλάβη στον δεξιό ιππόκαμπο οδηγεί σε προβλήματα που σχετίζονται με οπτικές πληροφορίες.

Πώς μπορείτε να πραστατέψετε τον Ιππόκαμπό σας

  • Έρευνα δείχνει ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του ιππόκαμπου από τις επιζήμιες επιπτώσεις της γήρανσης.
  • Το μακροχρόνιο στρες μπορεί επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ιππόκαμπο, οπότε η εύρεση τρόπων για τη διαχείριση του άγχους σας μπορεί να βοηθήσει στην προστασία αυτού του τμήματος του εγκεφάλου.
  • Μερικές έρευνες επισημαίνουν ότι το άγχος που σχετίζεται με το PTSD μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βλάβη στον ιππόκαμπο.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη λειτουργία του ιππόκαμπου

  • Η ηλικία μπορεί επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη λειτουργία του ιππόκαμπου. Οι μαγνητικές τομογραφίες ανθρώπινου εγκεφάλου δείχνουν ότι ο ανθρώπινος ιππόκαμπος συρρικνώνεται κατά περίπου 13% μεταξύ των ηλικιών 30 και 80.
  • Εκείνοι που βιώνουν μια τέτοια απώλεια μπορεί να παρουσιάσουν σημαντική μείωση της μνημονικής απόδοσης και λειτουργίας, ενώ ο εκφυλισμός των κυττάρων στον ιππόκαμπο έχει επίσης συνδεθεί με την εμφάνιση της νόσου του Alzheimer.
  • Οι ψυχικές παθήσεις (κατάθλιψη, διαταραχή μετα-τραυματικού στρες/PTSD, διπολική διαταραχή) προκαλούν τη συρρίκνωση του ιππόκαμπου. Με την αντικαταθλιπτική αγωγή το μέγεθος του ιππόκαμπου μπορεί να αυξηθεί κατά περισσότερο από 30%.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Πηγή:healthweb.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours