Εξωγήινες σφαίρες «διαγράφουν» αστέρια από το διάστημα – Το μυστήριο των κενών

Για την επιστήμη, η γνώση είναι μία Λερναία Ύδρα προβλημάτων και λύσεων. Κάθε ερώτημα που απαντά, εγείρει αμέτρητα ακόμα, σε έναν συνεχή αγώνα για την αλήθεια του κόσμου μας.

Και σε αστρική κλίμακα, το μόνο όπλο που έχουμε για να προσεγγίζουμε τα μεγάλα μυστήρια του σύμπαντος είναι η υπόθεση και η λογική, που μερικές φορές καταλήγει σε εξωφρενικές πιθανότητες, όπως γράφει ο Independent.

Ένα από αυτά είναι τα φαινομενικά ανεξήγητα μοτίβα ακτινοβολίας που έχουν παρατηρήσει οι αστρονόμοι στον αστρικό θόλο, που δεν αντιστοιχούν στα άστρα από τα οποία εκπέμπονται.

Σφαίρες Dyson – Εξωγήινα εργοστάσια 

Οι σφαίρες Dyson είναι υποθετικές μεγα-δομές που ξεκίνησαν ως στοχαστικές ασκήσεις για την πιθανότητα ύπαρξης εξωγήινης ζωής.

Στην ουσία αποτελούν μία υπόθεση για το πώς ένας προηγμένος εξωγήινος πολιτισμός, με ενεργειακές απαιτήσεις πολύ μεγαλύτερες από τις δικές μας, θα τιθάσευε την ενέργεια των άστρων προς όφελός του.

Η ιδέα των σφαιρών Dyson είναι απλή. Μία σφαιρική συστοιχία από ενεργειακούς συλλέκτες, που τοποθετούνται γύρω από ένα άστρο, για να απορροφούν και να αξιοποιούν μεγάλο μέρος της θερμότητας και της ακτινοβολίας του.

Αν και δεν συνιστούν επιστημονικές θεωρίες, έχουν επικρατήσει στην επιστημονική φαντασία ως μοτίβο. Συνδέονται επίσης με το φαινόμενο των συμπαντικών κενών, περιοχών του διαστήματος που περιέχουν απειροελάχιστο αριθμό άστρων και γαλαξιών, σχετικά με το μέγεθός τους.

Η ιδέα είναι πως, αν υπάρχει πληθώρα εξωγήινων πολιτισμών, αυτά τα κενά δημιουργήθηκαν στο πέρας εκατομμυρίων χρόνων, καθώς τοποθετήθηκαν γύρω τους σφαίρες Dyson.

Αναζητώντας τις σφαίρες Dyson

Μία ερευνητική ομάδα προσπαθεί να αναπτύξει έναν νέο τρόπο για να αναζητήσουν σημάδια συλλογής ενέργειας από εξωγήινους, με το λεγόμενο σχέδιο «Ήφαιστος».

Αρχικά, ανέλυσαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από τις αστρονομικές έρευνες Gaia DR3, 2MASS και WISE για να εντοπίσουν τυχόν περιοχές που φέρουν ενδείξεις πιθανοτήτων ύπαρξης σφαιρών Dyson.

«Σε αυτή τη μελέτη, παρουσιάζουμε μια ολοκληρωμένη αναζήτηση για πιθανές σφαίρες Dyson αναλύοντας οπτικές και υπέρυθρες παρατηρήσεις από τα Gaia, 2MASS και WISE», γράφουν οι ερευνητές σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

«Ένας εξειδικευμένος δέκτης έχει αναπτυχθεί για τον εντοπισμό πιθανών υποψήφιων σφαιρών Dyson, ανιχνεύοντας πηγές ακτινοβολίας με ακανόνιστη δραστηριότητα, που δεν μπορεί να αποδοθεί σε γνωστές πηγές ακτινοβολίας», αναφέρουν.

Από τις εκατομμύρια καταγραφές, τελικά μόνο 7 πληρούσαν τα κριτήρια. «Αποτελούν εκπομπές καθαρής μέσης υπέρυθρης ακτινοβολίας, χωρίς όμως κάποια ένδειξη μίας ξεκάθαρης πηγής των ακτίνων».

Όπως σημείωσαν οι επιστήμονες, και τα 7 αντικείμενα που ξεχώρισαν ήταν αστέρια «κόκκινοι νάνοι», που παρουσίαζαν ένα πλεόνασμα εκπομπών το οποίο θα μπορούσε να εξηγεί η ύπαρξη σφαιρών Dyson.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως αυτές οι καταγραφές ούτε διαψεύδουν, ούτε επιβεβαιώνουν την ύπαρξή τους.

reader.gr

About Post Author