Οι τρισδιάστατες αρχιτεκτονικές απεικονίσεις από το θερινό ανάκτορο του προέδρου της ΤουρκίαςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Μαρμαρίδα, απέναντι ακριβώς από τη Ρόδο, δημοσίευσε τουρκική εφημερίδα.

Σύμφωνα με την είδηση που δημοσιεύεται στην αντιπολιτευόμενη κεμαλική εφημερίδα Sozcu, η κατασκευή του παλατιού, στοίχισε 640 εκατ. τουρκικές λίρες, δηλ. περίπου 70 εκατ. δολάρια με σημερινές τιμές.

Αποτελείται από πέντε βασικά κτήρια που βρίσκονται μέσα σε μία έκταση 92 στρεμμάτων, ενώ σε γειτονικά οικόπεδα κατασκευάστηκαν κτήρια για τη στέγαση του προσωπικού. Οι φήμες θέλουν το θερινό παλάτι της οικογένειας Ερντογάν να έχει 300 δωμάτια. Μπροστά στο παλάτι υπάρχει κλειστή πλαζ, η οποία κατασκευάστηκε με επιχωμάτωση έκτασης 10.962 τετραγωνικών μέτρων. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε ειδική άμμος και βότσαλα, ενώ στην παραλία κατασκευάστηκαν και μπανγκαλόους.

Το παλάτι χτίστηκε υπό άκρα μυστικότητα το διάστημα 2018-2021 στη θέση παλαιότερης οικίας, στον Κόλπο Οκλούκ της Μαρμαρίδας, όπου περνούσε τις καλοκαιρινές του διακοπές ο πρώην πρόεδρος, Τουργκούτ Οζάλ.

Αρχιτέκτονας του ανακτόρου είναι ο τουρκο-βέλγος Σεφίκ Μπιρκιγέ, που σχεδιάσε και το χειμερινό παλάτι του Ερντογάν στην Αγκυρα και επτά τζαμιά που χτίστηκαν με εντολή του Τούκρου προέδρου, μεταξύ των οποίων και το εμβληματικό τέμενος στην παλτεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Το «Λευκό Παλάτι» (Ak Saray) της Αγκυρας αποτελείται από τρία κτήρια, εκτείνεται σε 300.000 τ.μ, έχει τουλάχιστον 1.150 δωμάτια, 17 ξενώνες, βοτανικό κήπο, πάρκο, βιβλιοθήκη και συνεδριακό κέντρο. Στο Αk Saray, στεγάζεται και το στρατιωτικό επιτελείο του Ερντογάν. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Υπάρχει μια αίθουσα με δορυφορικά και στρατιωτικά συστήματα επικοινωνιών, αποθήκες και καταφύγια που μπορούν να αντέξουν επίθεση με βιολογικά, πυρηνικά και χημικά όπλα. Επίσης, τα κτήρια είναι θωρακισμένα από «κοριούς» για τυχόν τηλεφωνικές υποκλοπές. Ο Ερντογάν, στο αρχηγείο του, έχει στη διάθεσή του και ειδικό εργαστήριο που ανιχνεύει ουσίες, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δολοφονία του.

Πηγή:cnn.gr

 

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours