Δροσερή baked Alaska με τσουρέκι για τη σημερινή γιορτή! Τραγανή μαρέγκα που λιώνει στο στόμα ακολουθώντας παγωτό σοκολάτα-καϊμάκι (ή όποια γεύση επιθυμούμε) και βάση από γλυκό σιροπιαστό μαλακό τσουρέκι.Μια τούρτα παγωτό εύκολη, την περισσότερη δουλειά την κάνει η κατάψυξη ενώ ο φούρνος χρειάζεται για 4 μόλις λεπτά.
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ 55 Λεπ.
ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ 4 Λεπ.
ΧΡΟΝΟΣ ΨΥΞΗΣ 5 Ωρ.
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ 1 Ωρ.
ΠΙΑΤΟ Γλυκά
ΜΕΡΙΔΕΣ 12 Κομμάτια
ΘΕΡΜΙΔΕΣ 355
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
- Μπολ 24 εκ διάμετρο
ΥΛΙΚΑ
- 6-7 μεγάλες φέτες τσουρέκι
- 5-6 ΚΣ σιρόπι ή από γλυκό κουταλιού
- 500 γρ παγωτό σοκολάτα δες ΕΔΩ πώς μπορείς να φτιάξεις
- 500 γρ παγωτό καϊμάκι ή βανίλια δες ΕΔΩ πώς μπορείς να φτιάξεις
Για τη μαρέγκα:
- 50 ml νερό
- 200 γρ ασπράδια αυγών
- 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
- ¼ κγ κρεμόριο ή χυμό λεμονιού
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Καλύπτω ένα μπολ ανοξείδωτο (να μπαίνει στην κατάψυξη) με μεμβράνη.
- Έχω βγάλει το παγωτό από την κατάψυξη 15-20 λεπτά πριν για να έχει μαλακώσει κάπως (να μην έχει λιώσει) και βάζω πρώτα τη γεύση σοκολάτας ισιώνοντας στο τέλος την επιφάνεια του με τη ράχη ενός κουταλιού.
- Το βάζω στην κατάψυξη για 20 λεπτά να σταθεροποιηθεί.
- Προσθέτω από πάνω τη δεύτερη γεύση όπως το καϊμάκι ή βανίλια ισιώνω ξανά την επιφάνεια και καλύπτω από πάνω με φέτες από τσουρέκι φροντίζοντας με μικρότερα κομμάτια να μην υπάρχουν κενά.
- Το σιροπιάζω ελαφρά με ένα κουτάλι με 5-6 ΚΣ, σκεπάζω με μεμβράνη και βάζω στην κατάψυξη για 4 ώρες/ ιδανικά όλη τη νύχτα να παγώσει καλά.
- Για τη μαρέγκα ρίχνω σε ένα μπολ τα ασπράδια με το αλάτι και το κρεμόριο και τα χτυπάω με το μίξερ πρώτα σε χαμηλή ένταση να αφρατέψουν.
- Σε ένα κατσαρολάκι φτιάχνω το σιρόπι βάζοντας τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 2 λεπτά και να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Ξεκινάω πάλι να χτυπάω σε δυνατή ένταση τώρα τα ασπράδια ρίχνοντας το ζεστό σιρόπι σε μορφή κλωστής.
- Συνεχίζω την ανάδευση μέχρι να κρυώσει το μείγμα και να σφίξει η μαρέγκα.
- Τότε προσθέτω το εκχύλισμα βανίλιας και το ενσωματώνω.
- Βγάζω το μπολ με το παγωτό από την κατάψυξη, αφαιρώ τη μεμβράνη και το αναποδογυρίζω στην βάση από μια αποσπώμενη φόρμα για κέικ.
- Βγάζω και τη μεμβράνη που ήταν στον πάτο του μπολ και καλύπτω το στρόγγυλο παγωτό με τη μαρέγκα σε 2 δόσεις.
- Με τη ράχη του κουταλιού δημιουργώ κορυφές στη μαρέγκα.
- Βάζω αμέσως σε προθερμασμένο φούρνο στους 220*C στον αέρα για 4 λεπτά, ίσα να πάρουν χρώμα οι κορυφές της μαρέγκας. Αν έχω φλόγιστρο δεν χρειάζεται αυτή η διαδικασία απλά καίω τις κορυφές με αυτό.
- Βγάζω από το φούρνο και ιδανικά κόβω αμέσως σε κομμάτια και σερβίρω τώρα που η μαρέγκα είναι τραγανή απ έξω, μαλακή εσωτερικά, ζεστή και το παγωτό κρύο και παγωμένο με τη γλυκιά μαστιχωτή βάση τσουρεκιού.
Πηγή:paxxi.gr