Δροσερή baked Alaska με τσουρέκι για τη σημερινή γιορτή! Τραγανή μαρέγκα που λιώνει στο στόμα ακολουθώντας παγωτό σοκολάτα-καϊμάκι (ή όποια γεύση επιθυμούμε) και βάση από γλυκό σιροπιαστό μαλακό τσουρέκι.Μια τούρτα παγωτό εύκολη, την περισσότερη δουλειά την κάνει η κατάψυξη ενώ ο φούρνος χρειάζεται για 4 μόλις λεπτά.

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ 55 Λεπ.

ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ 4 Λεπ.

ΧΡΟΝΟΣ ΨΥΞΗΣ 5 Ωρ.

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ 1 Ωρ.

ΠΙΑΤΟ Γλυκά

ΜΕΡΙΔΕΣ 12 Κομμάτια

ΘΕΡΜΙΔΕΣ 355


ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

  • Μπολ 24 εκ διάμετρο

ΥΛΙΚΑ

  • 6-7 μεγάλες φέτες τσουρέκι
  • 5-6 ΚΣ σιρόπι ή από γλυκό κουταλιού
  • 500 γρ παγωτό σοκολάτα δες ΕΔΩ πώς μπορείς να φτιάξεις
  • 500 γρ παγωτό καϊμάκι ή βανίλια δες ΕΔΩ πώς μπορείς να φτιάξεις

Για τη μαρέγκα:

  • 50 ml νερό
  • 200 γρ ασπράδια αυγών
  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ¼ κγ κρεμόριο ή χυμό λεμονιού

ΟΔΗΓΙΕΣ 

  • Καλύπτω ένα μπολ ανοξείδωτο (να μπαίνει στην κατάψυξη) με μεμβράνη.
  • Έχω βγάλει το παγωτό από την κατάψυξη 15-20 λεπτά πριν για να έχει μαλακώσει κάπως (να μην έχει λιώσει) και βάζω πρώτα τη γεύση σοκολάτας ισιώνοντας στο τέλος την επιφάνεια του με τη ράχη ενός κουταλιού.
  • Το βάζω στην κατάψυξη για 20 λεπτά να σταθεροποιηθεί.
  • Προσθέτω από πάνω τη δεύτερη γεύση όπως το καϊμάκι ή βανίλια ισιώνω ξανά την επιφάνεια και καλύπτω από πάνω με φέτες από τσουρέκι φροντίζοντας με μικρότερα κομμάτια να μην υπάρχουν κενά.
  • Το σιροπιάζω ελαφρά με ένα κουτάλι με 5-6 ΚΣ, σκεπάζω με μεμβράνη και βάζω στην κατάψυξη για 4 ώρες/ ιδανικά όλη τη νύχτα να παγώσει καλά.
  • Για τη μαρέγκα ρίχνω σε ένα μπολ τα ασπράδια με το αλάτι και το κρεμόριο και τα χτυπάω με το μίξερ πρώτα σε χαμηλή ένταση να αφρατέψουν.
  • Σε ένα κατσαρολάκι φτιάχνω το σιρόπι βάζοντας τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 2 λεπτά και να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Ξεκινάω πάλι να χτυπάω σε δυνατή ένταση τώρα τα ασπράδια ρίχνοντας το ζεστό σιρόπι σε μορφή κλωστής.
  • Συνεχίζω την ανάδευση μέχρι να κρυώσει το μείγμα και να σφίξει η μαρέγκα.
  • Τότε προσθέτω το εκχύλισμα βανίλιας και το ενσωματώνω.
  • Βγάζω το μπολ με το παγωτό από την κατάψυξη, αφαιρώ τη μεμβράνη και το αναποδογυρίζω στην βάση από μια αποσπώμενη φόρμα για κέικ.
  • Βγάζω και τη μεμβράνη που ήταν στον πάτο του μπολ και καλύπτω το στρόγγυλο παγωτό με τη μαρέγκα σε 2 δόσεις.
  • Με τη ράχη του κουταλιού δημιουργώ κορυφές στη μαρέγκα.
  • Βάζω αμέσως σε προθερμασμένο φούρνο στους 220*C στον αέρα για 4 λεπτά, ίσα να πάρουν χρώμα οι κορυφές της μαρέγκας. Αν έχω φλόγιστρο δεν χρειάζεται αυτή η διαδικασία απλά καίω τις κορυφές με αυτό.
  • Βγάζω από το φούρνο και ιδανικά κόβω αμέσως σε κομμάτια και σερβίρω τώρα που η μαρέγκα είναι τραγανή απ έξω, μαλακή εσωτερικά, ζεστή και το παγωτό κρύο και παγωμένο με τη γλυκιά μαστιχωτή βάση τσουρεκιού.

Πηγή:paxxi.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author