Σου βρήκαμε λαχταριστές συνταγές για φέρεις το Μεξικό, την Κίνα, την Ινδία και του κόσμου τις κουζίνες στην κουζίνα σου.

Στο Μεξικό με Φαχίτας κοτόπουλο

Υλικά:
2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο, αλάτι, πιπέρι, ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά, 2 κ.σ. φρέσκο εστραγκόν, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένο και έξτρα για το σερβίρισμα, 60 γρ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, 1 κόκκινη πιπεριά, 1 κίτρινη πιπεριά, 1 πράσινη πιπεριά, χυμό από 1 λάιμ, 1,5 λίτρο νερό, 1 ματσάκι σπαράγγια, 2- 4 τορτίγιες

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε σε ένα μπολ τα φιλέτα κοτόπουλου, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, το εστραγκόν ψιλοκομμένο και τα 20 γρ. ελαιόλαδο. Σοτάρουμε για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά και μεταφέρουμε σε ένα ταψί.

Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο στο κέντρο του και να «πιάσει» την επιθυμητή θερμοκρασία > 65ο C (μπορούμε να ελέγξουμε τη θερμοκρασία του με το ειδικό μαγειρικό θερμόμετρο). Σκουπίζουμε το λάδι από το τηγάνι με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και ζεσταίνουμε 20 γρ. ελαιόλαδο στο ίδιο τηγάνι. Κόβουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε λεπτές φέτες. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το χυμό λάιμ και αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά 1,5 λίτρο νερό και 1 κ.γ. αλάτι. Καθαρίζουμε τα σπαράγγια από τα σκληρά κοτσάνια τους και τα μπλανσάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να μαλακώσουν. Με μία τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τα σπαράγγια από την κατσαρόλα και μεταφέρουμε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό να κρυώσουν. Με αυτό τον τρόπο θα διατηρήσουν το έντονο πράσινο χρώμα τους. Σουρώνουμε και στραγγίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε τα σπαράγγια και σοτάρουμε για 1 λεπτό μέχρι να χρυσαφίσουν ελαφρά. Αφαιρούμε από το τηγάνι. Κόβουμε το κοτόπουλο σε φέτες και πασπαλίζουμε με εστραγκόν.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Στην Ινδία με κοτόπουλο Ταντούρι

Υλικά:
6 φιλέτα στήθος κοτόπουλου, 1 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε δαχτυλίδια, φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο, σουβλιά μεταλλικά ή ξυλάκια για σουβλάκι
Για τη μαρινάδα: 2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό, 2 κ.σ. λεμόνι (χυμό), 4 σκελίδες σκόρδο, 1 κ.γλ. κουρκουμά (κιτρινόριζα), 1/2 κ.γλ. σαφράν (κρόκος Κοζάνης), 1/2 κ.γλ. κύμινο, 1/2 κ.γλ. καγέν, αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο από 1/2 κ.γ., 1 κομμάτι τριμμένο τζίντζερ σε μέγεθος καρυδιού

Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε πρώτα τη μαρινάδα για το ινδικό κοτόπουλο ταντούρι (tandoori). Βάζουμε το γιαούρτι, το χυμό, το σκόρδο, τον κουρκουμά, το σαφράν, το κύμινο, το καγέν, 1 κ.γλ. αλάτι, 1/2 κ.γλ. πιπέρι σε μπολ και ανακατεύουμε.

Κόβουμε το στήθος κοτόπουλου σε κομμάτια (κύβους για σουβλάκι). Τα βάζουμε σε σακούλα τροφίμων ή σε σκεύος, περιχύνουμε με τη μαρινάδα και σκεπάζουμε. Τα αφήνουμε από 4 ώρες έως μία νύχτα στο ψυγείο.

Την επόμενη μέρα, αφήνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου τουλάχιστον 30΄ σε θερμοκρασία δωματίου. Ανάβουμε τη φωτιά για να χωνέψει. Λαδώνουμε ελαφρά τη σχάρα ή ζεσταίνουμε γκριλιέρα. Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα. Το περνάμε αραιά αραιά σε σουβλάκια μεταλλικά ή ξύλινα. Ψήνουμε περίπου 5΄-6΄ από κάθε πλευρά. Τα αραδιάζουμε σε ξύλο κοπής, γαρνίρουμε με τα κρεμμύδια και τον φρέσκο κόλιανδρο και σερβίρουμε με πίτες ψητές και πικάντικη σάλτσα ραΐτα.

Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου 

Στην Κίνα με κοτόπουλο με λαχανικά και σάλτσα σόγια-μέλι

Υλικά:
Για τα λαχανικά και το κοτόπουλο: 40 γρ. ηλιέλαιο, 200 γρ. κοτόπουλο φιλέτο, σε λεπτές φέτες, 80 γρ. καρότο, ζουλιέν, 60 γρ. μπρόκολο, καθαρισμένο, 120 γρ. κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες, 30 γρ. κρεμμύδι φρέσκο κομμένο σε φέτες, 50 γρ. πιπεριές κόκκινες, ζουλιέν, 50 γρ. πιπεριές κίτρινες, ζουλιέν, 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο, 10 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο, 100 γρ. σάλτσα σόγια- μέλι
Για τη σάλτσα σόγια – μέλι: 50 γρ. μέλι, 40 γρ. τζίντζερ, κομμένο σε λεπτές φέτες, 20 γρ. σκόρδο, ολόκληρες σκελίδες, 200 γρ. νερό, 25 γρ. ξίδι ρυζιού, 100 γρ. σάλτσα σόγιας, 15 γρ. κορν φλάουρ, διαλυμένο σε λίγο νερό

Εκτέλεση:
Για τα λαχανικά και το κοτόπουλο: Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το μισό ηλιέλαιο και προσθέτουμε το καρότο, το κρεμμύδι, και τις πιπεριές. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας μέχρι να πάρουν χρώμα τα λαχανικά και να μαλακώσουν λίγο, αλλά να παραμείνουν τραγανά. Προσθέτουμε το μπρόκολο και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι, το τζίντζερ και το σκόρδο και μόλις μυρίσουν ρίχνουμε τη σάλτσα σόγια –μέλι στο τηγάνι και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά.

Αποσύρουμε τα λαχανικά σ’ ένα σκεύος και τοποθετούμε ένα άλλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο ηλιέλαιο. Αλατίζουμε το κοτόπουλο και σοτάρουμε μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να ψηθεί εσωτερικά. Σερβίρουμε με τα λαχανικά. Αν θέλουμε, συνοδεύουμε με noodles.

Για τη σάλτσα σόγια – μέλι: Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το κoρν φλάουρ, σε μια κατσαρόλα και φέρνουμε σε βρασμό. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ, ανακατεύοντας μ’ ένα σύρμα, ώστε να ενσωματωθεί στη σάλτσα. Βράζουμε για 5 λεπτά και έπειτα σουρώνουμε σε σήτα.

Η συνταγή είναι από τον Γιάννη Λουκάκο 

Στη Μέση Ανατολή με Λαχματζούν

Υλικά:
Για τη ζύμη: 1 κ.σ. ξερή μαγιά, 1/4 φλ. ζεστό νερό, 3 κ.σ. φυτικό έλαιο, 1 κ.γλ. ζάχαρη, 1 κ.γλ. αλάτι, 3-3 1/2 φλ. κοσκινισμένο αλεύρι
Για τη γέμιση: 1/2 κιλό κιμάς, 3 μέτρια κρεμμύδια κομμένα, 1 φλ. κουκουνάρια, αλάτι, πιπέρι και κανέλλα

Εκτέλεση:
Αναμειγνύουμε τη μαγιά με το ζεστό νερό και τα αφήνουμε να “ξεκουραστούν” για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το λάδι και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Ζυμώνουμε για 8-10 λεπτά πολύ καλά τη ζύμη. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ που έχουμε περάσει με λίγο λάδι ή βούτυρο, την καλύπτουμε με ένα πανί και αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της (περίπου 45-60 λεπτά ανάλογα τη θερμοκρασία του χώρου).

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης. Τεμαχίζουμε τη ζύμη σε 5 κομμάτια. Πλάθουμε καθένα από αυτά τα κομμάτια σε κύκλους πάχους μικρότερου από 1 εκ. (διάμετρος περίπου μίας πίτας από σουβλάκι). Καλύπτουμε κάθε πίτα με τη γέμιση και τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Στο Μαρόκο με αρνάκι με κους κους

Υλικά:
Για το κους κους: 300 γρ. κους κους, 1 κύβο κότας, 375 γρ. νερό, βραστό, 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο, 100 γρ. σταφίδες, 1 κ.γ. κύμινο, 1 κ.γ. κανέλα, 60 γρ. αμύγδαλα, ωμά, 1/4 ματσάκι δυόσμο, αλάτι, πιπέρι
Για τη μαρινάδα: 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 1 κ.σ. κύμινο, 1 κ.σ. κόλιανδρο, 1 κ.γ. κανέλα, αλάτι, πιπέρι
Για το αρνάκι: 1-1/2 κιλά αρνί, μπούτι, χωρίς κόκαλο, 2 κλ. δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, φύλλα μέντας για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Για το κους κους: Βάζουμε το κους κους σε ένα μπολ και προσθέτουμε τον κύβο. Προσθέτουμε το βραστό νερό, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει ο κύβος. Τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό. Αφαιρούμε τη μεμβράνη και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, τις σταφίδες, το κύμινο, την κανέλα, τα αμύγδαλα, τον δυόσμο σε μεγάλα κομμάτια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Για τη μαρινάδα: Βάζουμε το γιαούρτι σε ένα μπολ και προσθέτουμε την κανέλα, το κύμινο, τον κόλιανδρο , αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Για το αρνάκι: Με ένα μαχαίρι, αφαιρούμε όλο το λίπος και τις ίνες που μπορεί να έχει το κρέας μας. Κόβουμε το κρέας σε φέτες 1 εκ. και το βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το δεντρολίβανο και περιχύνουμε από πάνω τη μαρινάδα. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας ώστε η μαρινάδα να καλύψει όλα τα κομμάτια του αρνιού. Καλό θα ήταν να το αφήσουμε στη μαρινάδα 6-12 ώρες.

Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, βάζουμε τα κομμάτια του αρνιού και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και από τις δύο πλευρές. Θέλουμε απλά να καλύψουμε την επιφάνεια του τηγανιού οπότε αν δεν έχουμε μεγάλο τηγάνι καλό θα ήταν να το κάνουμε σε 2 ή 3 δόσεις.

Για το σερβίρισμα: Βάζουμε σε ένα πιάτο κους κους και σερβίρουμε από πάνω τα κομμάτια από το αρνί. Σερβίρουμε με φύλλα μέντας.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

 

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours