Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο κέικ

Από Νίνα Θεοχαρίδου

Χρόνος: 2 ½ ώρες + αναμονή για να κρυώσει

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά (για 12-14 φέτες):

1 κιλό ανάμικτα φρούτα (σταφιδάκια ξανθά και μαύρα, παστά δαμάσκηνα, παστά σύκα, κερασάκια γλασέ, κόντιτα- ψιλοκομμένες φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού γλασέ), δες Σημείωση

1 πορτοκάλι, το ξύσμα και ο χυμός

1 λεμόνι, το ξύσμα και ο χυμός

2/3 φλ. μπράντι (ή ρούμι, ή ουίσκι) + λίγο επιπλέον για το ράντισμα

250 γρ. βούτυρο (1 συνηθισμένη συσκευασία), ξεπαγωμένο

1 φλ. ξανθή ζάχαρη

1 1/4  φλ. απλό αλεύρι

1 φλ. αλεσμένα αμύγδαλα (σε σκόνη)

½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

1 κοφτό κουταλάκι κανέλα σε σκόνη

1 γεμάτο κουταλάκι ανάμιχτα μπαχαρικά σε σκόνη (Mixed Spice)

½ κοφτό κουταλάκι γαρίφαλα σε σκόνη

1 φλ. ασπρισμένα αμύγδαλα σε φετάκια

4 μεγάλα αβγά

1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας

Εκτέλεση:

Βάζετε το 1 κιλό ανάμικτα φρούτα με το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού και του λεμονιού, το ξεπαγωμένο βούτυρο και την ξανθή ζάχαρη σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και όταν το μίγμα κοχλάσει, χαμηλώνετε τη φωτιά στο μίνιμουμ και το σιγοβράζετε για 5 λεπτά. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζετε το μίγμα σε ένα μεγάλο μπολ. Το αφήνετε να κρυώσει για ½ ώρα.

Στο μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο στους 150⁰C στις αντιστάσεις (χωρίς αέρα) ή στους 130⁰C με αέρα και ντύνετε με διπλή αντικολλητική λαδόκολλα μια φόρμα/ταψάκι, διαμέτρου 20 εκ. Ύστερα τυλίγετε την φόρμα απέξω γύρω-γύρω με ένα διπλό φύλλο εφημερίδας και την στερεώνετε μα σπάγκο.

Προσθέτετε στο μπολ με το μίγμα των φρούτων το αλεύρι, τα αλεσμένα αμύγδαλα, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, τα ανάμικτα μπαχαρικά, τα γαρίφαλα, τα αμύγδαλα σε φετάκια, τα αβγά και το εσάνς βανίλιας και ανακατεύετε καλά το μίγμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί εντελώς. Το αδειάζετε στην προετοιμασμένη φόρμα/ταψάκι και ισιώνετε την επιφάνειά του.

Ψήνετε το κέικ στο κέντρο του φούρνου για 2 ώρες. Το βγάζετε από τον φούρνο, το τρυπάτε σε μπόλικα σημεία με σουβλάκι και το ραντίζετε με 2 κουταλιές μπράντι (ή το άλλο ποτό της επιλογής σας). Το αφήνετε να κρυώσει εντελώς μέσα στη φόρμα/ταψάκι.

Για να φυλάξετε το κέικ, το ξεφορμάρετε και το τυλίγετε με πλαστική μεμβράνη περιτυλίγματος. Μια φορά την εβδομάδα το ραντίζετε με 1-2 κουταλιές μπράντι (ή το άλλο ποτό της επιλογής σας), για να αναπτυχθούν τα αρώματά του και για να μείνει φρέσκο.

Σημείωση: Αν, όπως συνηθίζεται στην Κύπρο, θα βάλετε ψιλοκομμένα γλυκά κουταλιού, όπως κιτρομηλάκι φλούδα ή ολόκληρο (νεραντζάκι), μελιτζανάκι κλ.π. τότε τα ξεπλένετε καλά και τα στεγνώνετε προσεχτικά, πριν τα ψιλοκόψετε. Τα ζυγίζετε με τα άλλα φρούτα για να έχετε σύνολο 1 κιλό.

Πηγή:xrysessyntages.com

About Post Author