της Γαλάτειας Παμπορίδη
Υλικά
500 γρ νερό, ζεματιστό
20 γρ στιγμιαίο καφέ
250 γρ κρέμα γάλακτος
1 αυγό
3 κροκάδια
500 γρ τυρί μασκαρπόνε
20 γρ κονιάκ
1 κουταλάκι απόσταγμα βανίλιας
30 περίπου μπισκότα σαβουαγιάρ
2-3 κουταλιές κακάο για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Βάζουμε το ζεματιστό νερό σε ένα μπολ και το αναμειγνύουμε με τον καφέ και 20 γρ από τη ζάχαρη. Αφήνουμε κατά μέρος μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Κτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να έχουμε μια αφράτη σαντιγί. Μεταφέρουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
Κτυπάμε το αυγό, τα κροκάδια και την υπόλοιπη ζάχαρη σε ένα πυρίμαχο μπολ μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν σαν κρέμα. Το ακουμπάμε πάνω σε μια κατσαρόλα στην οποία έχουμε βάλει νερό που σιγοβράζει (σε μπεν μαρί δηλαδή). Ανακατεύουμε με το φουέτ, 5-6 λεπτά περίπου μέχρι το μείγμα να φτάσει τους 60 βαθμούς κελσίου. Αυτή η θερμοκρασία εξουδετερώνει τον κίνδυνο της σαλμονέλας.
Μεταφέρουμε το μπολ στον πάγκο και προσθέτουμε το 1/3 από το τυρί μασκαρπόνε. Κτυπάμε να αναμειχθεί. Συνεχίσουμε με το άλλο 1/3 και τελειώνουμε με το υπόλοιπο, κτυπώντας να αναμειχθέι. Προσθέτουμε το κονιάκ και τη βανίλια.
Διπλώνουμε με τη σπάτουλα, την κτυπημένη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε ελαφρά να αναμειχθεί.
Για να συναρμολογήσουμε το γλυκό βουτάμε σαβουαγιάρ στο μείγμα του καφέ. Καλύπτουμε τη βάση του σκεύους μας. Περιχύνουμε με τη μισή κρέμα με το μασκαρπόνε. Βάζουμε άλλη μια στρώση σαβουαγιάρ βουτηγμένα στο μείγμα του καφέ. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
Πασπαλίζουμε με κακάο και μεταφέρουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες πριν το σερβίρουμε.