Θυμίζουν πίτσα, θυμίζουν λαχματζούν αλλά δεν είναι τίποτα από τα δυό! Μια βελούδινη ζύμη, τραγανή στην επιφάνεια, κάθε μπουκιά μια κόλαση από γεύση κιμά και φρεσκοφουρνιστό ψωμί. Τρώγονται μετά μανίας και γίνονται πανεύκολα!

IMG_20190302_155700

Υλικά

Για τη ζύμη

1 ποτήρι χλιαρό νερό

1 ποτήρι ξινόγαλο χλιαρό

1 κύβο φρέσκια μαγιά

1 κ.σ. ζάχαρη άχνη

1/2 ποτήρι βούτυρο αγελάδος Lurpak λειωμένο

1 κ.γ. αλάτι

5 ποτήρια αλεύρι για τσουρέκι

Για τον κιμά

300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1 πράσινη πιπεριά σε πολύ ψιλά κυβάκια

1 συσκευασία κονκασέ

1 κ.γ. ζάχαρη

4 κ.σ. βούτυρο αγελάδος Lurpak

1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κρέας

1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

1 κ.γ. ρίγανη

4-5 μπαχάρια

κύμινο στη μύτη του κουταλιού

5-6 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι-πιπέρι

τον κρόκο από ένα αβγό

1 κ.γ. νερό

Εκτέλεση

Για τα ψωμάκια

Διαλύουμε τη μαγιά σε μια λεκάνη με 2-3 κ.σ. χλιαρό νερό. Την αφήνουμε 5 λεπτά. Με το χέρι διαλύεται πιο εύκολα.

Λαδώνουμε τα χέρια μας γιατί έτσι ζυμώνουμε πιο εύκολα, χωρίς να κολλά πάνω τους το μείγμα.

Προσθέτουμε το νερό, το ξινόγαλο, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι.

Ανακατεύουμε καλά με το χέρι.

Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Συνεχίζουμε το ζύμωμα μετρώντας μέχρι το 100-κόλπο που πιάνει πάντα.

Όσο ζυμώνουμε θέλουμε η ζύμη να κολλά στα χέρια, να μην είναι σφιχτή. Αν δεν είναι, προσθέτουμε λίγο επιπλέον νερό.

Κάνουμε τη ζύμη μπαλίτσα μέσα στη λεκάνη, την αλείφουμε με λάδι και την σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας.

Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μέσα στο φούρνο για παράδειγμα, ή δίπλα στο καλοριφέρ, μέχρι να φουσκώσει πολύ καλά και να τριπλασιαστεί σε όγκο. Ανάλογα πόση ζέστη κάνει, θέλει περίπου 2 ώρες.

Για τον κιμά

Όσο φουσκώνει η ζύμη, σε μια χαμηλή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τον κιμά με τα μπαχάρια, το κύμινο, την πάπρικα, το μείγμα μπαχαρικών και το κρεμμύδι σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσει και να απορροφήσει όλα τα υγρά του.

Ρίχνουμε την πιπεριά και το σκόρδο, συνεχίζουμε λίγο ακόμη το σοτάτισμα.

Ρίχνουμε το κονκασέ, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί για μισή ώρα περίπου.

Στο τέλος προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τη ρίγανη και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει.

Ζυμώνουμε ξανά τη ζύμη σε ένα ρολό σαν μακρόστενο φρατζολάκι. Την κόβουμε σε μπαλάκια (περίπου 15) και ανοίγουμε στρογγυλό με έναν πλάστη το κάθε μπαλάκι. Με το χείλος ενός ποτηριού, ένα καπάκι, χαράζουμε ένα στρογγυλό στη μέση κάθε κομματιού ζύμης.

IMG_20190302_152033

Γεμίζουμε με τον κιμά κάθε πιτσάκι.

IMG_20190302_152428

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Ανακατεύουμε τον κρόκο του αβγού με το νερό και αλείφουμε τα γείσο από τα ψωμάκια με πινέλο.

Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το χαμηλό ταψί του φούρνου και ψήνουμε για 20 λεπτά.

Πηγή:pirouni.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours