Το νούμερο 1 πιάτο της Γαλλικής κουζίνας, που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις. Το πεντανόστιμο μοσχαρίσιο φιλέτο au poivre έχει πλέον διεθνοποιηθεί και υπόσχεται γρήγορα και εύκολα απόλαυση άλλου επιπέδου!
Υλικά συνταγής
- 2 μεγάλα φιλέτα μοσχαρίσια, περίπου 400 γρ. το καθένα
- 40 γρ. βούτυρο
- 1 κ.σ. ηλιέλαιο
- 3 κ.σ. πιπέρι μαύρο ή λευκό, σε κόκκους
- Αλάτι
- 3 κ.σ. αρμανιάκ (ή κονιάκ)
- 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση συνταγής
Αρχικά στρώνουμε ένα πανί στον πάγκο της κουζίνας, απλώνουμε επάνω τους κόκκους του πιπεριού και τους σπάζουμε, κυλώντας επάνω τους ξύλινο πλάστη.
Βάζουμε την πιατέλα σερβιρίσματος στο φούρνο να ζεσταθεί.
Στη συνέχεια πιέζουμε τα φιλέτα επάνω στο σπασμένο πιπέρι, ώστε να καλυφθούν καλά και οι δύο όψεις τους. (αν είναι πολύ στεγνά και το πιπέρι δεν κολλάει, τα ραντίζουμε με λίγο κονιάκ ή ελαιόλαδο).
Σε ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι, το οποίο να χωράει άνετα τα δύο φιλέτα, ζεσταίνουμε το βούτυρο μαζί με το ηλιέλαιο, σε δυνατή φωτιά.
Όταν κάψει, βάζουμε μέσα τα φιλέτα και τα αφήνουμε να ψηθούν 2 με 3 λεπτά από κάθε πλευρά, εάν τα θέλουμε saignant, και 1 με 2 λεπτά επιπλέον αν τα θέλουμε μέτρια ψημένα.
Αλατίζουμε, βγάζουμε τα φιλέτα από το τηγάνι, τα βάζουμε στη καυτή πιατέλα και τα διατηρούμε ζεστά.
Κατόπιν, αφαιρούμε το λίπος που επιπλέει στην επιφάνεια των χυμών του κρέατος στο τηγάνι και το πετάμε.
Ρίχνουμε στο τηγάνι το αρμανιάκ και ξύνοντας με μια ξύλινη σπάτουλα διαλύουμε τα ξεροψημένα υπολείμματα των χυμών του κρέατος.
Ξαναβάζουμε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και με ένα μακρύ, ξύλινο σπίρτο, ανάβουμε το αρμανιάκ και το σβήνουμε αμέσως με την κρέμα γάλακτος.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για λίγο και να μειωθεί σε όγκο.
Τέλος, περιχύνουμε με τη σάλτσα τα φιλέτα και σερβίρουμε αμέσως.
Τα φιλέτα au poivre είναι έτοιμα.
Καλή όρεξη!
Συμβουλές
- Συνοδεύουμε ιδανικά το φιλέτο μας με πατάτες chips ή ρύζι.
supersyntages.gr