Ζητήσαμε από τον Χριστόφορο Πέσκια τις ιδέες του για εύκολες εκδοχές μπελαλίδικων φαγητών και εκείνος μας έκανε τη χάρη. Για αυτά τα γεμιστά ξεχνάμε τη χρονοβόρα διαδικασία αδειάσματος πολλών και διαφορετικών λαχανικών (εδώ χρησιμοποιούμε μόνο ντομάτες, που αδειάζουν εύκολα). Ξεχνάμε επίσης το ρύζι (ή τον τραχανά) της κλασικής γέμισης, που μάλιστα θέλει και προσεκτικό υπολογισμό για να μαγειρευτεί σωστά, να μη λασπώσει, να μη μείνει μισοβρασμένο κ.λπ. Τις γεμίζουμε με την ψιλοκομμένη ψίχα τους, μελωμένη για λίγα λεπτά στο τηγάνι, και τις σκεπάζουμε με μια πανεύκολη, σπιρτόζα κρέμα φέτας με ρίγανη. Το καλύτερο; Δεν τις ψήνουμε καν. Τις σερβίρουμε ωμές, με την πλούσια και εύκολη γέμισή τους, κaι έχουμε μεζέ ή ελαφρύ φαγητό σε 30 λεπτά.

Ο Χριστόφορος Πέσκιας μας δείχνει βήμα βήμα πώς φτιάχνουμε τις ντομάτες γεμιστές αλλά με φέτα και σάλτσα ντομάτας, βήμα βήμα:

(Δείτε την δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)

Για να ετοιμάσουμε τις ντομάτες γεμιστές αλλά με τυριά και σάλτσα ντομάτας πλένουμε καλά και σκουπίζουμε τις ντομάτες. Κόβουμε τα καπάκια τους και τα αφήνουμε κατά μέρος.

Με ένα κουτάλι αφαιρούμε την ψίχα από κάθε ντομάτα, αφήνοντας ένα τοίχωμα πάχους 1/2 εκ. Ψιλοκόβουμε την ψίχα και τη βάζουμε σε μπολ.Αλατίζουμε το εσωτερικό από τις αδειανές κούπες και τις αφήνουμε αναποδογυρισμένες σε ξύλο κοπής.

Ντομάτες γεμιστές αλλά με φέτα και σάλτσα ντομάταςΝτομάτες γεμιστές αλλά με φέτα και σάλτσα ντομάτας© Παρέχεται από: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣΝτομάτες γεμιστές αλλά με φέτα και σάλτσα ντομάταςΝτομάτες γεμιστές αλλά με φέτα και σάλτσα ντομάτας© Παρέχεται από: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε την ψίχα από τις ντομάτες, τα ντοματίνια, τα σκόρδα, το tabasco, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα πολλά υγρά και η σάλτσα να μελώσει.

Ντομάτες γεμιστές αλλά με φέτα και σάλτσα ντομάταςΝτομάτες γεμιστές αλλά με φέτα και σάλτσα ντομάτας© Παρέχεται από: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣΝτομάτες γεμιστές αλλά με φέτα και σάλτσα ντομάταςΝτομάτες γεμιστές αλλά με φέτα και σάλτσα ντομάτας© Παρέχεται από: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα στην άκρη για να κρυώσει. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα, χωρίς να το αφήσουμε να κάψει και να φουσκώσει. Το αδειάζουμε καυτό στον πολυκόφτη, προσθέτουμε τη φέτα και τη ρίγανη και χτυπάμε μαζί τα υλικά για 2 λεπτά, να γίνουν μια πυκνή, λεία σάλτσα.

Ντομάτες γεμιστές αλλά με φέτα και σάλτσα ντομάταςΝτομάτες γεμιστές αλλά με φέτα και σάλτσα ντομάτας© Παρέχεται από: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣΝτομάτες γεμιστές αλλά με φέτα και σάλτσα ντομάταςΝτομάτες γεμιστές αλλά με φέτα και σάλτσα ντομάτας© Παρέχεται από: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Αν προκύψει πιο αραιή, προσθέτουμε λίγη ακόμη φέτα και χτυπάμε ξανά. Μοιράζουμε τη σάλτσα ντομάτας που φτιάξαμε στις αδειανές κούπες και απογεμίζουμε με την κρέμα φέτας. Σκεπάζουμε τις γεμισμένες ντομάτες με τα καπάκια τους και σερβίρουμε ή τις αφήνουμε για περίπου 1 ώρα στο ψυγείο για να σφίξει κι άλλο η κρέμα.

30′προετοιμασία

Σύνολο:30′

Υλικά

Μερίδες:10 ντομάτες

  • 10 ντομάτες σφικτόσαρκες και ώριμες, όσο γίνεται ίδιου μεγέθους (αν είναι μεγάλες, χρησιμοποιούμε 6-8)
  • 250 γρ. ντοματίνια βελανίδια κόκκινα, κομμένα στη μέση
  • 5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • μερικές σταγόνες tabasco ή άλλη πικάντικη σάλτσα της αρεσκείας μας (π.χ. τσίλι ή sriracha)
  • 800 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, θρυμματισμένη, κρύα, από το ψυγείο
  • 400 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
  • τα φύλλα από 5-6 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις ντομάτες γεμιστές αλλά με φέτα και σάλτσα ντομάτας πλένουμε καλά και σκουπίζουμε τις ντομάτες.
  2. Κόβουμε τα καπάκια τους και τα αφήνουμε κατά μέρος.
  3. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε την ψίχα από κάθε ντομάτα, αφήνοντας ένα τοίχωμα πάχους 1/2 εκ.
  4. Ψιλοκόβουμε την ψίχα και τη βάζουμε σε μπολ.
  5. Αλατίζουμε το εσωτερικό από τις αδειανές κούπες και τις αφήνουμε αναποδογυρισμένες σε ξύλο κοπής.
  6. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε την ψίχα από τις ντομάτες, τα ντοματίνια, τα σκόρδα, το tabasco, αλάτι και πιπέρι.
  7. Μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα πολλά υγρά και η σάλτσα να μελώσει.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα στην άκρη για να κρυώσει.
  9. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα, χωρίς να το αφήσουμε να κάψει και να φουσκώσει.
  10. Το αδειάζουμε καυτό στον πολυκόφτη, προσθέτουμε τη φέτα και τη ρίγανη και χτυπάμε μαζί τα υλικά για 2 λεπτά, να γίνουν μια πυκνή, λεία σάλτσα.
  11. Αν προκύψει πιο αραιή, προσθέτουμε λίγη ακόμη φέτα και χτυπάμε ξανά.
  12. Μοιράζουμε τη σάλτσα ντομάτας που φτιάξαμε στις αδειανές κούπες και απογεμίζουμε με την κρέμα φέτας.
  13. Σκεπάζουμε τις γεμισμένες ντομάτες με τα καπάκια τους και σερβίρουμε ή τις αφήνουμε για περίπου 1 ώρα στο ψυγείο για να σφίξει κι άλλο η κρέμα.

Πηγή: Γαστρονόμος

About Post Author

You May Also Like

More From Author