Υπάρχει ένα και μοναδικό γλυκό που θεωρώ, μετά και από πολλές γνώμες, πως θα ήταν δυνατό να «ξεπεράσει» σε απόλαυση την πορτοκαλόπιτα και αυτό είναι η λεμονόπιτα. Ναι, καλά κατάλαβες, ένα γλυκό σαν την πορτοκαλόπιτα αλλά με λεμόνια και μάλιστα σερβιρισμένο με σπιτικό παγωτό γιαούρτι!
Η πορτοκαλόπιτα είναι ένα πολύ ωραίο σιροπιαστό, όμως ποιος δεν έχει γευτεί μια «άχαρη» πορτοκαλόπιτα;
Φαντάζομαι πως οι περισσότεροι έχουμε δοκιμάσει και φτιάξει τουλάχιστον μια συνταγή για πορτοκαλόπιτα που δεν είναι και τόσο πετυχημένη…
Όμως αρκετά με τα πορτοκάλια, ήρθε η ώρα για λεμόνια και είναι γεγονός πως η λεμονόπιτα είναι ακόμη πιο νόστιμη και ταιριάζει τόσο στο καλοκαίρι ειδικά όταν συνδυάζεται με μια μπάλα σπιτικό παγωτό γιαούρτι, που όταν αρχίζει να λιώνει, «λιώνεις» κι εσύ από απόλαυση!
Βέβαια με αυτή τη συνταγή για λεμονόπιτα δεν κάνω το ντεμπούτο στο Funky Cook διότι αυτό έχει προηγηθεί από το 2014 όπου για πρώτη φορά μοιράστηκα τη συνταγή για λεμονόπιτα με μαστίχα.
Από τότε μέχρι σήμερα, τόσο η συνταγή για λεμονόπιτα όσο και για το «αδερφάκι» της , την πορτοκαλόπιτα, έχει περάσει από πολλά στάδια και είμαι απόλυτα σίγουρη για την επιτυχία της.
Γλυκιά όσο πρέπει και γεμάτη από τη φρεσκάδα του μεθυστικού λεμονιού, απλά η λεμονόπιτα θα σε ξετρελάνει, την πρώτη φορά αναρωτιέσαι τί ακριβώς τρως, σάμαλι, ρεβανί και αμέσως όλοι θέλουν αμέσως τη συνταγή!
Η αφράτη κρέμα δεν έχει μυστικά, καλό χτύπημα, φρέσκα αυγά, στραγγιστό γιαούρτι και ακέρωτα λεμόνια, που θα γίνει –ένα- με το πιο φίνο φύλλο για σιροπιαστά γλυκά, το φύλλο κρούστας «πολίτικο» της alfa, το οποίο είναι συσκευασμένο σε 2 πακέτα των 6 φύλλων, κάτι που μ΄αρέσει πολύ.
Και όπως είπα και παραπάνω από τότε που έφτιαξα πρώτη φορά λεμονόπιτα και πορτοκαλόπιτα μέχρι σήμερα, το φύλλο κρούστας «πολίτικο» της alfa είναι ένας παράγοντας επιτυχίας για το συγκεκριμένο σιροπιαστό γλυκό!
Ζουμερή, δροσερή και μοναδική, αυτό που λέμε «Γεια στα χέρια σου»!
Λεμονόπιτα με Σπιτικό Παγωτό Γιαούρτι
Χρόνος Προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 45 λεπτά
Ποσότητα: 8 άτομα
Υλικά
Για τη λεμονόπιτα
– 250 gr. φύλλο κρούστας «πολίτικο» της alfa
– 4 μεγάλα αυγά
– 180 ml. σπορέλαιο
– 240 g. γιαούρτι στραγγιστό
– 1 κουταλιά της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
– 85 g. ζάχαρη κρυσταλλική
– 30 ml. φυσικό χυμό λεμόνι
– 2 κουταλιές της σούπας ξύσμα λεμονιού
– 2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
– 1 στικ φυσική βανίλια
Για το Σιρόπι
– 350 gr. ζάχαρη κρυσταλλική
– 350 ml. νερό
– 1 λεμόνι
Για το σπιτικό παγωτό γιαούρτι
– 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
– 250 ml. κρέμα γάλακτος
– 300 γρ. ζαχαρούχο γάλα
– 3 φύλλα ζελατίνης
– 1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού
– 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση Συνταγής
1
Αφήνουμε το φύλλο κρούστας «πολίτικο» της alfa να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 2 ώρες.
Ψιλοκόβουμε τα φύλλα με ψαλίδι ή μαχαίρι και το αφήνουμε να ξεραθεί, αυτή την προετοιμασία την ξεκινάμε περίπου 1 ώρα νωρίτερα. Εναλλακτικά στεγνώνουμε το φύλλο στο φούρνο στους 120°C.
2
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C Κελσίου.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε και χτυπάμε τη ζάχαρη, τα αυγά και το λάδι μέχρι να γίνουν ένα πολύ αφράτο μείγμα.
Σ΄ένα μπωλ αναμειγνύουμε το ξύσμα, το γιαούρτι, το baking, το χυμό, το σιμιδάλι και ανακατεύουμε και το προσθέτουμε στον κάδο.
Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε τα φύλλα θρυμματίζοντάς τα με τα χέρια, ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Μεταφέρουμε σε μέτριο λαδωμένο πυρέξ ή ταψί μεγέθους 25*25. Ψήνουμε τη λεμονόπιτα για 45 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα.
3
Μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σ΄ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό για το σιρόπι, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και ολόκληρες τις λεμονόκουπες και βράζουμε για 5 λεπτά, χωρίς ν΄ανακατέψουμε.
Χαράζουμε με ένα μαχαιράκι και περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι, σιγά-σιγά, και την αφήνουμε να κρυώσει, στο ψυγείο.
Σερβίρουμε με παγωτό ή γιαούρτι.
1
Για το σπιτικό παγωτό γιαούρτι:
Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης να μαλακώσουν για μερικά λεπτά σε παγωμένο νερό. Ζεσταίνουμε τα 50 ml. από την κρέμα γάλακτος, αποσύρουμε και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης, ανακατεύουμε να λιώσουν.
2
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντυγί και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το παγωτό.
Μεταφέρουμε το παγωτό σε παγωτομηχανή ή σε φόρμα, την οποία έχουμε καλύψει με μεμβράνη τροφίμων, παγώνουμε για μερικές ώρες.
Πριν σερβίρουμε αφήνουμε το παγωτό 30 λεπτά στο ψυγείο.
Σημειώσεις για τη συνταγή
– Χρησιμοποιούμε και βανιλλίνη για το άρωμα, αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε φυσική βανίλια
– Αν στεγνώσουμε το φύλλο στο φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει καλά
– Αν θέλουμε πιο γλυκό το παγωτό προσθέτουμε επιπλέον ζαχαρούχο
– Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ζαχαρούχο, χρησιμοποιούμε 150 γρ. άχνη ζάχαρη την οποία χτυπάμε με την κρέμα γάλακτος
– Αν θέλουμε το παγωτό γιαούρτι να γίνει αφράτο το χτυπάμε 2-3 φορές στο μίξερ κατά τη διάρκεια του παγώματος
Πηγή:funkycook.gr
+ There are no comments
Add yours