Νηστεία 15 Αύγουστος: Το γεμιστό καλαμάρι είναι ένα δημιουργικό πιάτο 4 εποχών και βέβαια γίνεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Πολλοί βλέπω να χρησιμοποιούν τυριά στη γέμιση, πράγμα που προσωπικά με χαλάει, καθώς αισθάνομαι ότι βαραίνει και καπελώνει μια πρώτη ύλη με λεπτή γεύση. Υπάρχει μία εύκολη συνταγή που θα σας πάρει περί την 1:10’ συνολικά (η μαγειρική σας παρουσία & ετοιμασία δεν υπερβαίνει τα 30’) και ταιριάζει σε κάθε εποχή, είτε σαν πρώτο πιάτο είτε ως κυρίως. Είναι βασικό το ότι η γέμιση που θα περισσέψει, όχι απλά δεν πετιέται αλλά ενσωματώνεται στο ταψί, προσφέροντας επιπλέον γευστική αξία στο τελικό πιάτο.

Προφανώς το γεμιστό καλαμάρι σηκώνει πολλές μικρο-παραλλαγές (με χρήση διαφορετικών λαχανικών, όπως π.χ. σέλερι, καρότο, κολοκύθι ή και ρύζι ως βάση αντί για πλιγούρι) αλλά σας προτρέπω να μείνετε την λογική της ελεγχόμενης σύνθεσης γεύσεων που εξηγώ πιο πάνω, ώστε να πετύχετε ισορροπία και να μην καπελώσετε τη γεύση του καλαμαριού.

Υλικά (για 6 καλαμάρια )

6 μεγάλα φρέσκα καλαμάρια καθαρισμένα

200 γρ. πλιγούρι

1 πράσο σε ροδέλες

1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

1 πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη

1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη

2 κ.σ. φρέσκα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα

  1. κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

70+70 ml. λευκό κρασί

50+50 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής

  1. Προεργασία

Ζητάτε απ’ τον ιχθυοπώλη σας να σας καθαρίσει τα καλαμάρια για ευκολία ή τα καθαρίζετε εσείς καλά μέσα-έξω, αποκόπτοντας το κεφάλι με τα πλοκάμια και κόβοντας & πετώντας τα μάτια και το ράμφος. Τέλος τα ξεπλένετε καλά. Ψιλοκόβετε πράσα, κρεμμύδι, πιπεριές, δυόσμο και άνηθο.

  1. Ετοιμάζετε τη γέμιση:

Σε τηγάνι βάζετε τη πρώτη δόση ελαιόλαδο και ρίχνετε τα λαχανικά (πράσο, κρεμμύδι και πιπεριές) να σοταριστούν για 5 λεπτά σε μεσαία ένταση. Προσθέτετε το πλιγούρι, τη πρώτη δόση κρασιού, τον άνηθο με το δυόσμο και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε και αφήνετε το πλιγούρι για 5 λεπτά περίπου να πιεί όλα τα υγρά. Αφαιρείτε τη γέμιση να κρυώσει για λίγο πριν γεμίσετε τα καλαμάρια.

  1. Γεμίζετε τα καλαμάρια:

Βάζετε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180C πάνω-κάτω. Μόλις έχει λίγο κρυώσει η γέμιση, με κουτάλι γεμίζετε τα καλαμάρια, χωρίς να τα φουσκώσετε ιδιαίτερα πιέζοντας πολύ γέμιση μέσα τους. Αφήνετε 1-2 πόντους κενό από πάνω για να μπορεί να μπει το κεφάλι και να υπάρχει και περιθώριο να φουσκώσει το πλιγούρι χωρίς να σκάσει το καλαμάρι. Στη συνέχεια στο κάθε γεμισμένο καλαμάρι βάζετε το κεφάλι μέσα του με τα πλοκάμια απ’ έξω και με οδοντογλυφίδα το σταθεροποιείτε σε ρόλο καπακιού της γέμισης.

Τοποθετείτε τα καλαμάρια σε ταψί , τη γέμιση που περίσσεψε ανάμεσά τους και ρίχνετε από πάνω τους τη δεύτερη δόση ελαιόλαδο και κρασί, αλάτι και πιπέρι. Είναι έτοιμα γα τον φούρνο!

  1. Ψήνετε τα γεμιστά καλαμάρια:

Στον προθερμασμένο φούρνο στους 180C βάζετε το ταψί με τα γεμιστά καλαμάρια. Στα 30’ γυρνάτε τα καλαμάρια απ’ την άλλη και στα 40’ έχουν γίνει. Βγάζετε το ταψί, αφαιρείτε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρετε βάζοντας πάντα λίγη απ’ τη περισσευούμενη γέμιση δίπλα τους. Ειδικά τα κομμάτια που άρπαξαν λίγο, είναι πεντανόστιμα!

 

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours