Ψάχνετε μια ωραία συνταγή για γλυκό; Σας έχουμε μια παραδοσιακή λύση. Γαλατόπιτα με φύλλο κρούστας, σκέτο όνειρο! Τα παιδιά σας θα τη λατρέψουν και θα σας τη ζητούν συνέχεια. Δοκιμάστε την και δε θα μείνει κομμάτι.

Υλικά συνταγής

  • 2 μισή λίτ. γάλα, φρέσκο
  • 3 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. σιμιγδάλι, ψιλό
  • 1 φλ. αλεύρι κοφτό, για όλες τις χρήσεις
  • 6 βανίλιες
  • 8 αυγά
  • Ξύσμα λεμονιού
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Λίγο βούτυρο, για τα φύλλα  
  • 5 φύλλα κρούστας
  • Κανέλα, για γαρνίρισμα
  • Ζάχαρη, για γαρνίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά, από τα τρία φλιτζάνια ζάχαρη κρατάμε το μισό φλιτζάνι για αργότερα.

Ετοιμάζουμε την κρέμα της γαλατόπιτας:

Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπάμε τα 2μιση φλιτζάνια ζάχαρη, το σιμιγδάλι, το αλεύρι, τα 6 από τα 8 αυγά, τις βανίλιες, το αλάτι και το ξύσμα.   

Ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε λίγο (χλιαρό) στο μείγμα, ανακατεύοντας καλά με αυγοδάρτη.  

Όλο μαζί το βάζουμε στην κατσαρόλα, με το υπόλοιπο γάλα που ζεσταίνουμε.

Στην συνέχεια, ανακατεύουμε καλά ώσπου να δέσει η κρέμα της γαλατόπιτας.

Μόλις δέσει, αποσύρουμε και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο.

Ανακατεύουμε να ενσωματωθεί.

Βουτυρώνουμε ένα στρόγγυλο ταψί, στρώνουμε το 1ο και από πάνω στρώνουμε το 2ο βουτυρωμένο φύλλο.

Πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη, στρώνουμε 3ο βουτυρωμένο φύλλο, πασπαλίζουμε πάλι με κανέλλα και ζάχαρη και επαναλαμβάνουμε το ίδιο για το 4ο και 5ο φύλλο.

Αδειάζουμε από πάνω την κρέμα.  

Έπειτα, χτυπάμε τα 2 αυγά με το μισό φλιτζάνι ζάχαρη.

Τα ρίχνουμε πάνω στο γλυκό, στην επιφάνεια.

Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και ρίχνουμε 3 με 4 κομματάκια βούτυρο στη γαλατόπιτα.

Ψήνουμε την γαλατόπιτά μας στους 170 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Τέλος, μόλις ψηθεί η γαλατόπιτά μας πασπαλίζουμε αν θέλουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα.  

Καλή απόλαυση!

Συμβουλές

  • Αφήνουμε τη γαλατόπιτα να κρυώσει, για να μπορέσουμε να την κόψουμε σε κομμάτια.
  • Αντί για φύλλα κρούστας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλα Βηρυτού.

supersyntages.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author