Μια συνταγή από τον σεφ Κυριάκο Κυριάκου
Σημείωση: Ο ασπρόβλαχος είναι ίδιο με το ψάρι «βλάχος» μόνο που αυτό ασπρίζει λίγο, ενώ ο βλάχος έχει μάλλον καφετί χρώμα. Είναι και τα δυο ξαδελφάκια του ροφού και ανήκουν στην ίδια οικογένεια των σερανιδών. Μόνο που ο ασπρόβλαχος και ο βλάχος, σε αντίθεση με τον ροφό που είναι πετρόψαρο, ζει σε αμμώδεις βυθούς, είναι δηλαδή βυθόψαρο. Μόνο οι μικρότεροι κινούνται κοπαδιαστά και φθάνουν μέχρι την επιφάνεια και αυτούς είναι που ψαρεύουν συνήθως το καλοκαίρι στη Μεσόγειο. Τα μεγαλύτερα ψάρια, που μπορούν να φτάσουν στα νερά μας και τα 30 κιλά και αλλού μέχρι και τα 50 (ζουν και 30 χρόνια) συνηθίζουν να στήνουν καρτέρι για τη λεία τους σε βράχους και ναυάγια, γι’ αυτό το αγγλικό τους όνομα είναι Wreckfish- δηλαδή ψάρι των ναυαγίων. Ο απρόβλαχος και ο βλάχος, επειδή έχουν παχύ δέρμα κάνουν περισότερο για βραστοί και για φούρνο.
ΥΛΙΚΑ
1 ασπρόβλαχος (1 κιλό και πάνω)
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ κιλό περίπου άσπρο σταφύλι σε μικρά τσαμπιά + ½ φλ. σταφύλι αλεσμένο στο πολυμίξερ ή το μπλέντερ
1 κρεμμύδι σε λεπτά φετάκια
1 καρότο σε λεπτά φετάκια
1 κλωνάρι σέλινο σε λεπτά φετάκια
1 κολοκυθάκι σε λεπτά φετάκια
Αλάτι, πιπέρι
Γλυκοπατάτες λεμονάτες:
4 μέτριες γλυκοπατάτες,
½ φλ. χυμό λεμονιού,
½ φλ. ελαιόλαδο,
2 φλ. ζωμό λαχανικών (σπιτίσιο ή έτοιμο),
3 κλωναράκια θυμάρι,
Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗΠροθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C. Ξεφλουδίζετε τις γλυκοπατάτες και τις κόβετε σε τέταρτα κατά μήκος. Τις βάζετε σε ένα ταψί μαζί με το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το ζωμό λαχανικών και το θυμάρι και τις αλατοπιπερώνετε (προσοχή στο αλάτι αν ο ζωμός είναι έτοιμος).
Τις ψήνετε στο φούρνο για 45 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν, γυρίζοντάς τις μια φορά στο μέσο του ψησίματος. Τις βγάζετε από το φούρνο και τις ξαναζεσταίνετε όταν θα τις σερβίρετε (αν ο φούρνος σας ψήνει ταυτόχρονα 2 ταψιά, μπορείτε να τις ψήσετε ταυτόχρονα με το ψάρι).
Αναμιγνύετε το κρεμμύδι με το καρότο, το σέλινο και το κολοκυθάκι, τα απλώνετε σε ένα δεύτερο ταψί και τα αλατοπιπερώνετε. Τοποθετείτε από πάνω το ψάρι, το ραντίζετε με το ελαιόλαδο και το αλατοπιπερώνετε. Βάζετε το ταψί στο φούρνο για 20 περίπου λεπτά και ύστερα το βγάζετε, το περιχύνετε με το αλεσμένο σταφύλι και προσθέτετε τα τσαμπιά του σταφυλιού στο ταψί. Συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15-20 περίπου λεπτά.Σερβίρετε το ψάρι με τα λαχανικά του και τα ψητά σταφύλια και το συνοδεύετε με τις γλυκοπατάτες.