Είναι πολύχρωμο, χαρούμενο και εντελώς αντισυμβατικά διακοσμημένο από την ομάδα του Μίλτου Κοντογιάννη – Studiomateriality. Άνοιξε στα Εξάρχεια, στις παρυφές του Κολωνακίου, στη θέση του «Circus», από το οποίο κάποιοι θα θυμούνται τον Λεωνίδα Δεληγιάννη, που ανήκει και αυτός στην ομάδα του μπαρ «Κάιν», όπως και οι υπόλοιποι συνεταίροι του.

Από: Θάλεια Τσιχλάκη

Εξαρχής πρόθεσή τους ήταν φτιάξουν ένα διαφορετικό μπαρ, πέρα από τα γνωστά μοντέλα. Η ηθελημένα χαοτική αισθητική του χώρου και τα ετερόκλητα πιάτα του δεν επιτρέπουν να το κατατάξει κανείς σε κάποια ήδη γνωστή κατηγορία – δεν είναι απλώς μπαρ γιατί σερβίρει φαγητό και δεν είναι «γαστρο-μπαρ» γιατί έχει DJ που παίζει δυνατά κλαμπίστικη μουσική (electronica-techno). Υιοθετώ λοιπόν τον νεολογισμό «γαστρο-κλαμπ» που χρησιμοποίησε ο σεφ Άνταμ Κοντοβάς για να χαρακτηρίσει το «Kobra» γιατί πάει γάντι στον χώρο, ακόμα κι αν δεν γίνεται μεμιάς ξεκάθαρο τι σημαίνει αυτό μαγειρικά.

Μέτρησα, όμως, τις φορές που ο σεφ επανέλαβε το ρήμα «γουστάρω» -που ίσως να ξεπερνάνε τις δέκα- και συνειδητοποίησα ότι όντως γουστάρει, επειδή μαγειρεύει έξω από το πλαίσιο, ανακαλύπτει καινούριες τεχνικές, πειραματίζεται με ζυμώσεις φρούτων, λαχανικών και μανιταριών (τις οποίες θα εντοπίσετε σε πιάτα όπως το λουκάνικο με μίσο και φύκια, κίμτσι από λάχανο, ψητή κολοκύθα, γιαούρτι και ενταμάμε) και με ζυμάρια που ωριμάζουν αργά, για 72 ώρες (δοκίμασα μάλιστα ένα στην πίτσα Romana με ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό). Συγχρόνως ο σεφ διασκεδάζει, μετατρέποντας σε πληθωρικές γκουρμεδιές μερικά κλασικά αμερικάνικα φαγητά του δρόμου∙: ενδεικτικά αναφέρω τις τραγανές φτερούγες κοτόπουλου, τις οποίες γεμίζει με χοιρινό κιμά και γαρίδες και συνοδεύει με αγιολί από πιπεριές Φλωρίνης ή τους κεφτέδες με σοπρεσάτα*, ντομάτες Φιλιατρών, κατσικίσια γραβιέρα και τραγανό βουτυράτο ψωμί, αλλά και το μοδάτο ποκέ μπολ**, που αυτή την εποχή φτιάχνει με βασιλική ζαργάνα και ξιδάτο ρύζι, την περιχύνει με καυτερή σάλτσα μάνγκο και την πασπαλίζει με αμύγδαλα.

Γνωρίζοντας το χρόνιο κόλλημά του με την πιο εκλεπτυσμένη πλευρά της γαστρονομίας, εντυπωσιάστηκα από το τόσο απολαμβάνει την ελευθερία που του δίνουν οι ιδιοκτήτες του Kobra.Τοlibertyfood. Το απελευθερωμένο από κλισέ, αλλά φουλ σε umami φαγητό του είναι εξ ίσου χρονοβόρο και απαιτητικό με την κουζίνα που «υπηρετούσε» μέχρι πρότινος, το αποτέλεσμα όμως στο πιάτο, που ακολουθεί την άναρχη και ηθελημένα ανακόλουθη αισθητική των ιδιοκτητών, δείχνει να τον διασκεδάζει. Πρόκειται για την απελευθερωτική απουσία ενός συγκεκριμένου ύφους, που κάνει το νεανικό κοινό που προσελκύει το «Kobra» να νιώθει άνετα – ακόμα κι όταν το φαγητό που του σερβίρεται δεν του είναι οικείο. Αρκεί που απολαμβάνει τις «μουσικάρες» του πίνοντας τα ελαφρά, αλλά πολύ καλοφτιαγμένα κοκτέιλ του (λάτρεψα το Last Word, με τζιν, πράσινη Chartreuse, Maraschino και λάιμ και το Bloody Mary τους).

info
Ναυαρίνου 11, Εξάρχεια, τηλ. 210 3638134, Τιμές: 20-25€

Πηγή:olivemagazine.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours