Λίγο πιο πάνω από την κεντρική πλατεία Δαβάκη, βρίσκεται η μοναδική συνοικιακή πολυαγορά τροφίμων στην Αττική

ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΡΤΕΜΗ ΤΖΙΤΖΗ

Photos: Αγγελική Κουρουτζή
Σχεδόν αθέατη και σίγουρα άγνωστη για όσους δεν μένουν στην Καλλιθέα, η αγορά κρύβεται από τα πάμπολλα μαγαζάκια που βρίσκονται γύρω και απέναντι από την είσοδό στην οδό Πλάτωνος αλλά και στη έξοδο, στην οδό Γρυπάρη και καταφέρνουν να μπερδεύουν τον αμύητο επισκέπτη.

Φούρνοι, μπαχαράδικα, τυράδικα, μαγαζιά με είδη προικός, ξηροκαρπάδικα, σούπερ μάρκετ, φυτώρια, καφέ. Όλα συνυπάρχουν με φόντο το ασταμάτητο πήγαινε-έλα του κόσμου. Κορναρίσματα, διπλοπαρκαρίσματα, και καλημερίσματα από τις 5 με 7 το πρωί που ανοίγει η αγορά, μέχρι το κλείσιμό της γύρω στις 3 με 5 το μεσημέρι.

Η ιστορία αυτής της μοναδικής αγοράς ξεκίνησε το 1956, όταν εξήντα δύο Πόντιοι πρόσφυγες αγόρασαν το οικόπεδο και το χώρισαν σε ισάριθμα κομμάτια. Με τη μικρασιατική καταστροφή περισσότεροι από 20.000 πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή φέρνοντας μαζί τους την τεράστια εμπορική τους εμπειρία και τον ξεχωριστό τρόπο που διέθεταν να συναλλάσσονται με τους πελάτες τους. Εξηνταδύο ήταν τα μαγαζιά και εξηνταδύο παραμένουν, μόνο που άλλα μαγαζιά συνεχίζουν να τα δουλεύουν τα παιδιά των ιδρυτών, άλλα έχουν ενοικιαστεί και άλλα έχουν πουληθεί.
Χρώματα, αρώματα, φωνές, πειράγματα, ένα συνεχές αλισβερίσι ανάμεσα σε πελάτες και μαγαζάτορες, με προτάσεις, ενστάσεις, πειράγματα, ευχές και ερωτήσεις για την υγεία της οικογένειας, για το πώς θα μαγειρέψεις τούτο ή το άλλο για το τι είδος ψάρι είναι αυτό ή ετούτο. Υπάρχουν πελάτες που πάτησαν το πόδι τους εδώ όταν ήταν 10 χρονών και τώρα είναι 60 χρονών. Πολλοί γνωρίζονται μεταξύ τους χρόνια.

Αφοί Μπόλη, μεγάλο ψαράδικο με πολλά φρέσκα ψάρια και ωραίες καραβίδες.Photo: Αγγελική Κουρουτζή

Όλα τα μαγαζιά βρίσκονται στο ισόγειο ενώ στον όροφο βρίσκονται οι αποθήκες τους και οι τουαλέτες. Η αγορά είναι σκεπασμένη με ελενίτ και τα φώτα μένουν ανοιχτά καθόλη τη διάρκεια της λειτουργίας της, χειμώνα καλοκαίρι. Κρεοπωλεία, ψαράδικα, τυράδικα, μανάβικα, μαγαζιά με αλλαντικά delicatessen, μαγαζιά με «εδώδιμα και αποικιακά» όπως θα λέγαμε παλιά, φρέσκα, κατεψυγμένα, καπνιστά, στην άλμη, όλα θα τα βρείτε εδώ.

Τα μαγαζιά μέσα στην αγορά

Ο «Φούρνος της Αγοράς» -Σπύρος Παρίσης (2130448727). Ωραία ψωμιά, ωστόσο, αυτό που κάνει τον φούρνο να ξεχωρίζει είναι τα γλυκά -ο γιός Νίκος Παρίσης είναι ζαχαροπλάστης- ρεβανί, σάμαλι, γιαννιώτικο, σαραγλί και κάθε Σάββατο γαλακτομπούρεκο. Έχει και φανταστική μουσταλευριά όταν είναι ο καιρός.

«Φάρμα Νάξου» (2109576796). Ο Μιχάλης Δραγάζης έχει δική του φάρμα στο Σαγκρί στη Νάξο και φέρνει μοσχάρι, χοιρινό αρνί και κατσίκι. Φέρνει ακόμα τα διάσημα ναξιώτικα τυριά από τον Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου ΕΑΣ: γραβιέρα, αρσενικό (μαύρο) δηλαδή κεφαλοτύρι, μυζήθρα γλυκιά και ξερή (μόνο εδώ θα τη βρείτε), ξινοτύρι, κλπ.
«Το ψαράδικο του Καπετάν Μίχα» (2110124724). Έχει δικό του καΐκι και τα φρέσκα ψάρια ανοιχτής θάλασσας τα φέρνει από τον Ευβοϊκό
«Αφοί Μπόλη» (2109590245). Μεγάλο ψαράδικο με πολλά φρέσκα ψάρια ανάλογα με την εποχή,
και ωραίες καραβίδες.
«Κοταπληκτικό» (2130406906). Όλα για το κοτόπουλο. Η Λίτσα Μουζάκη και ο άνδρας της πουλάνε τα δικά τους χειροποίητα μπιφτέκια, κόβουν κιμά από όποιο κομμάτι θέλετε και φτιάχνουν πολύ καλό ρολό.

«Soufis Farm» (2117500828). Η πιο κανούργια άφιξη στην αγορά -μόλις ένα μήνα λειτουργεί το μαγαζί. Έχουν δική τους φάρμα στην Ηλεία με μοσχάρια και αμνοερίφια και ανάλογα με την εποχή προβατίνα. Δικά τους λουκάνικα από μοσχάρι και χοιρινό.
«Ο Θανάσης» (2109566092, 6944356471). Κατεψυγμένα σε αξιοσημείωτη ποικιλία. Viral προιόντα οι γαρίδες -Αργεντινής, Εκουαδόρ, Ατλαντικού, Ινδικού, αποφλοιωμένες, με την ουρά, μαύρες, γκρι, κόκκινες, και ακόμα καραβίδες και καβούρια.
«Καπετανάκης» (2109564546). Κατεψυγμένα με έμφαση στα πολύ μεγάλα ψάρια -κοκκινόψαρα, σφυρίδες, συναγρίδες. Ο Μιχάλης, η ψυχή του μαγαζιού, θα τα καθαρίσει, θα βγάλει το δέρμα, θα τα φιλετάρει,με λίγα λόγια θα κάνει ό, τι θέλετε.
«Δανής» (2109592370). Κατεψυγμένα ψάρια ανάμεσα στα οποία και το σχετικά δυσεύρετο γαριδάκι Σύμης.

«Σωκράτης» (2109569852). Φρέσκα ψάρια με τα δικά τους αλιευτικά από τους Φούρνους Ικαρίας. Θα βρείτε εκτός από τα συνηθισμένα και ψάρια όπως χειλούδες και χάνους, κάποιες φορές πελαγίσια μυλοκόπια και αυγά ψαριών.
«Ακρόπολις» -Αριστομένης Αντωνόπουλος (2109563069). Εικόνα μπακάλικου του ‘60 με κονσέρβες “Κύκνος” στα ράφια σε ένα μαγαζί με 50 χρόνια ζωής. Πολλές ελιές, ανάμεσά τους και εξαιρετικές ανάλατες ελιές Αμφίσσης, φέτα Χαλκιδικής “τσαντίλας” και γνήσιος μπακαλιάρος Ισλανδίας με κόκαλο και φιλέτο.
«Μελοπωλείο ο Ανδρέας» (694 488 2719). Όλα τα μέλια που υπάρχουν στην Ελλάδα, από τα πιο συνηθισμένα μέχρι και τα πιο σπάνια και άγνωστα, βρίσκονται συγκεντρωμένα στο μαγαζί του Ανδρέα Γκοράνη. Ανάλογα με την παραγωγή θα βρείτε εκτός από τα κλασικά (θυμαρίσιο μέλι, ανθόμελο, δασόμελα) και καστανόμελο, μέλι βελανιδιάς, από ρείκι, από κουμαριά, μέλι βανίλια. Ακόμα βασιλικό πολτό, κρέμα μελιού, πρόπολη, βασιλοκύτταρα, κλπ. Αγορά, ύστερα από δοκιμή.
«Τυροκομικά Παραμυθιάς» (2160709839). Από εδώ, θα αγοράσετε μοσχοβολιστό αιγοπρόβειο βούτυρο γάλακτος και πολλά τυριά που παράγουν στο οικογενειακό τυροκομείο τους, στο Ζερβοχώρι Παραμυθιάς: φέτα, γαλοτύρι, μυζήθρα, κεφαλογραβιέρα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι, κλπ. Θα βρείτε και φέτα βαρελίσια ήπια και πικάντικη, φέτα από την Κεφαλονιά και από την Χαλκιδική (πετρωτό). Το μαγαζί διαθέτει τα αλλαντικά του Sarry και του Miran, όσπρια, ελιές, πλιγουρι, κλπ. Η κ. Βάσω θα σας πει ό, τι θέλετε.

«Το μανάβικο της Λίτσας» (2130340027). Ένα γωνιακό μανάβικο από το 1956 που έχει τα πάντα. Ακόμα κι αν θέλετε κάτι και δεν υπάρχει εκείνη τη στιγμή, το παραγγέλνετε και η Λίτσα-Ιουλία, σας το φέρνει. Θα βρείτε ακόμα και αγριομάρουλα, αγριόπρασα, αγριοσπάραγγα, και άλλα σπάνια αγριόχορτα της Αττικής για πίτες, και βρώσιμα άνθη που τα παίρνουν οι σεφ και πολύ μεγάλη ποικιλία χόρτων άγρια και σπαρτά.
«Μπατανιάν» (210 95 66 265) Ένα μεγάλο μαγαζί με delicatessen της Ανατολής από την τρίτη γενιά της οικογένειας Μπατανιάν, τον Αράμ και τον Κασπάρ. Πρόσφυγες αρμενικής καταγωγής από την Καισάρεια της Κεντρικής Ανατολίας, ξεκίνησαν από τη Νίκαια το 1922, μεγάλωσαν και σήμερα, στο καλλιθεάτικο μαγαζί, θα βρείτε τα άπαντα των αλλαντικών και των καπνιστών ψαριών: παστουρμαδες, σουτζούκια αρμένικα, (δικής τους παραγωγής), σκουμπρί, λακέρδα, ρέγγα, σολομό σε λωρίδες στο λάδι. Προσθέστε το ξινολάχανο, τα έτοιμα φρέσκα λαχανοντολμαδάκια και τα έτοιμα και κατεψυγμένα μαντί, άπειρες αλοιφές, τυριά, αλλαντικά, κλπ.

«Ψαρότρατα» (210 9565500). Πολύ μεγάλη ποικιλία από φρέσκα ψάρια -ανάλογα με την εποχή και τη διαθεσιμότητα θα βρείτε κατσούλες και εξαίσια γλυκιά ντάσκα (ένα είδος τόνου πολύ κοντά στην παλαμίδα). Μορφή με εκτόπισμα σε όλη την Αττική, ο Ντιλ ο επονομαζόμενος “φιλετάκιας”. Καθαρίζει και φιλετάρει άψογα όλα τα ψάρια, από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα, με τρόπο που θα έκανε τους επαγγελματίες να κάψουν τα πτυχία τους.
«Ο Λάμπρος» (210 9566970). Ανάλογα με την εποχή, όλα τα φρέσκα όστρακα στολίζουν τους μαρμάρινους πάγκους του. Κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια -ελληνικά και γαλλικά- ψευτοκύδωνα (μικρούτσικες πεντανόστιμες αχιβαδούλες), στρόμποι (σαλιγκάρια της θάλασσας), μύδια με το κέλυφος και σε ψύχα. Το πόσα ψαρομάγαζα αγοράζουν τα θαλασσινά τους από το Λάμπρο ούτε που μπορείτε να φανταστείτε.
«Ιωάννα» (2109578915). Το μανάβικο της Ιωάννας Πολατίδου είναι ένα από τα original μαγαζιά της αγοράς αφού ανήκει στον πατέρα της και βρίσκεται στα χέρια της οικογένειας από το 1956. Προσφέρει λίγα και υψηλής ποιότητας προϊόντα και έχει πιστούς πελάτες που ψωνίζουν από εδώ με κλειστά τα μάτια.
«Ο κήπος της Εδέμ» (2109511523) Ένα από τα πιο ζωντανά μανάβικα οι “Δίδυμοι” λειτουργεί πια στην οδό Γρυπάρη, ακριβώς στην έξοδο της αγοράς με τον ένα μόνο δίδυμο. Εκτός από εκλεκτά φρούτα και λαχανικά, θα βρείτε και επιλεγμένα όσπρια, ελιές και κρασί.

 

Photo: Αγγελική Κουρουτζή
Κρεοπωλεία, ψαράδικα, μανάβικα: τα προϊόντα βρίσκονται σε αφθονία στην αγορά της Καλλιθέας/ Photo: Αγγελική Κουρουτζή

Τα μαγαζιά γύρω από την αγορά

Η αγορά ορίζεται από την οδό Πλάτωνος που βρίσκεται και η είσοδός της, και την οδό Γρυπάρη που βρίσκεται η έξοδός της. Σε αυτές τις δύο οδούς, έχει αναπτυχθεί με τις δεκαετίες μια ολόκληρη σειρά μικρομάγαζα με πολύ ιδιαίτερα προϊόντα το καθένα, που κινούνται στο ύφος και στους ρυθμούς των καταστημάτων που βρίσκονται μέσα στην αγορά. Ο κόσμος που έρχεται εδώ, καλωσορίζει τις καινούργιες αφίξεις και έχει ενδιαφέρον να βλέπεις hipsters, foodies, οικογενειάρχες και νεαρές μαμάδες με τα μωρά στα καρότσια να αγοράζουν από γαύρους και κουνουπίδια, μέχρι καζάν ντιπί, ζυμαρικά από konjac και αλεύρι από αμύγδαλα και μπρικ κατευθείαν από τη Ρωσία.

Στην οδό Πλάτωνος

«Σπιτικό» (2109573571) Πολλά ψωμιά -ο κόσμος ζητάει το δίκιλο προζυμένιο ζυμωτό. Πολλά παξιμάδια ανάμεσά τους 4 είδη κριθαροπαξιμαδα, συν κριθαροκουλούρες, παξιμάδια από χαρούπι και παξιμάδια από σίκαλη. Εξαιρετικό σταφιδόψωμο με λάδι.
«Μανωλόπουλος Τυροκομείο» (6944330308). Όλα τα προϊόντα είναι παραγωγή του οικογενειακού τυροκομείου στην Τραχειά. Μυζήθρα και ωραία γραβιέρα, γιαούρτια, κρέμες, ρυζόγαλο. Σταρ του μαγαζιού το εξαιρετικό κατσικίσιο γιαούρτι. Η σύζυγος φτιάχνει γλυκά του κουταλιού, τουρσιά και πίτες. Διαθέτει ακόμα τα διάσημα παξιμάδια της Τραχειάς, τραχανά, αυγά, χυλοπίτες, και πολλά άλλα.
«Fish House» (2109565274, 6973942731). Πουλάει έτοιμο φαγητό, αποκλειστικά με ψάρια. Φρέσκα -τσιπούρα, λαυράκι, σαρδέλες, γαύρος- και κατεψυγμένα. Για να πάρετε μια ιδέα: κριθαράκι με γαρίδες, σαρδέλες γεμιστές, σολομός σουβλάκι.

Ό, τι πιο σπάνιο στο χώρο των μπαχαρικών, θα το βρείτε στο Batavia/ Photo: Αγγελική Κουρουτζή

Photo: Αγγελική Κουρουτζή

Στην οδό Γρυπάρη

«Οικογένεια Γαϊτανίδη» (2109568807). Το μαγαζί διαθέτει τα γαλακτοκομικά προϊόντα της γνωστής οικογενειακής βιοτεχνίας από την Καρδίτσα. Γάλα αγελαδινό και κατσικίσιο, κεφίρ, πολλά τυριά ανάμεσά τους και ΠΟΠ γραβιέρα, κασέρι, κρέμες, ριζόγαλο και γιαούρτια. Ακόμα πίτες από τη Θεσσαλία έτοιμες για το φούρνο και βουβαλίσια λουκάνικα.
«Batavia» (2109531042). Οι παλιοί πιστοί αυτού του μαγικού μαγαζιού το θυμούνται με το αρχικό του όνομα, “Αρκευθος”. Ο Σωκράτης, ο ιδιοκτήτης, εξακολουθεί να προμηθεύει το μαγαζί του με ό, τι πιο σπάνιο στο χώρο των μπαχαρικών, των βιολογικών προϊόντων και των trends στο χώρο της διατροφής -αλεύρια από ξηρούς καρπούς, “ζυμαρικά” από γλυκομανάνη, αιθέρια έλαια, τα άπαντα από βότανα.
«Γιαννάκος» (2109518508). Ένα παλιό κλασικό ξηροκαρπάδικο που καβουρδίζει και το δικό του ελληνικό καφέ. Φρέσκοι ξηροί καρποί σε μεγάλη ποικιλία, σοκολατάκια, πολλοί χαλβάδες και γλυκά του κουταλιού, καραμέλες, λουκούμια ακόμα και υψηλής ποιότητας όσπρια.
«Anatolia Sweets» (2114205553). Μεγάλη έκπληξη και απόλαυση τα ανατολίτικα γλυκά: καζάν ντιπί, κιουνεφέ, ντουρούμ (ένα λεπτότατο σχεδόν διάφανο φύλλο μπακλαβά τυλιγμένο και γεμισμένο με ψύχα από φυστίκι κελυφωτό από την Κωνστταντινούπολη), άγλυκα λουκούμια με φουντούκι “ντυμένα” με καρύδα. Όλα χειροποίητα και υπέροχα.
«Το ρώσικο μαγαζί» (215 5255382) Εξαιρετικό λαρδί, ωραιότατοι έτοιμοι χειροποίητοι κατεψυγμένοι λαχανοντολμάδες, συκώτι μπακαλιάρου σε κονσέρβα, πολύ καλό μπρικ (και χύμα μερικές φορές) κέικ με παπαρουνόσπορο και άλλα εξωτικά.

Πηγή:travel.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

You May Also Like: