Δύο συνταγές για να καταβροχθίσεις απολαυστικά το αρνί και το χοιρινό που ξέμειναν.

Είναι νόμος. Στην Ελλάδα δεν είμαστε τίποτα καλομαθημένοι να θέλουμε άλλο φαγητό την επόμενη μέρα. Πόσο μάλλον στα εορταστικά δείπνα που, αν δεν είστε 30 άτομα σόι, πάντα περισσεύει κρέας. Και το πετάμε δηλαδή; Φυσικά και όχι.

Για άλλη μία φορά φέτος τα Χριστούγεννα, την κρατήσαμε την παράδοση ψήνοντας αρνί ή χοιρινό (σ.σ.: το κοντοσούβλι δηλαδή ) – και ναι, οκ, κάποιοι από εσάς γαλοπούλα. Το κάθε κρέας ωστόσο, μπορεί να ξαναφαγωθεί, δίνοντας αφορμή για μερικά από τα καλύτερα σάντουιτς. Δώσε βάση.

Η μαγεία του κάρυ στο αρνί

lamv23

Μπορεί με το που διάβασες την λέξη κάρυ να πήγε το μυαλό σου στα καυτερά, αλλά υπάρχει και το γλυκό κάρυ. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Επειδή το αρνί είναι λιπαρό κρέας, χρειάζεται σως που να γλυκίζουν. Οτιδήποτε καυτερό, δεν θα είναι άσχημο, αλλά θα είναι βαρύ. Να λοιπόν μία καλή συνταγή για σως -και απλή- που θα απογειώσει την γεύση του αρνιού. Σε ένα μικρό μπολ ρίξε δύο κουταλιές της σούπας μαγιονέζα και μία μουστάρδα. Πρόσθεσε ένα κουταλάκι του γλυκού κάρυ και χτύπησε τα μέχρι να γίνουν ομοιόμορφα. Το πόσο δυνατή θέλεις να είναι η γεύση του κάρυ, είναι κάτι που το αποφασίζεις εξ’ ολοκλήρου εσύ. Αν σου φαίνεται πως η γεύση «χάνεται» πρόσθεσε μισό κουταλάκι ακόμη. Το αρνί μπορεί να φαγωθεί είτε κρύο -αφαιρώντας το λίπος που έχει μείνει πάνω με ένα μαχαίρι- είτε ζεστό. Αν αποφασίσεις να το κάνεις ζεστό, μην μπλέξεις με τηγάνια. Αρχικά ξεχώρισε το κρέας από τα κόκκαλα κόβοντάς το σε μικρά κομμάτια. Ο καλύτερος τρόπος για να το ψήσεις είναι να χρησιμοποιήσεις την τοστιέρα που καπακώνεις τα τοστ σου. Πλύνε την πλάκα καλά και αφού ζεσταθεί, ρίξε πάνω τα κομμάτια του αρνιού. Μόλις ζεσταθούν ελαφρά άλειψε τη σως στο ψωμί. Εννοείται πως τα σάντουιτς χρειάζονται πολλά υλικά, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν θα χρειαστείς ούτε τυρί ούτε λαχανικό. Και κάπως έτσι θα έχεις το κρέας στην ωραιότερη γεύση του.

Γλυκόξινη για το χοιρινό

Garlic and honey roast pork 450x220px

Το κρύο χοιρινό, επειδή δεν έχει λίπος ανάμεσα στις ίνες παρά μόνο εξωτερικά, σκληραίνει ανεπανόρθωτα όταν κρυώνει. Κάπου εδώ θα βάλεις την γλυκόξινη σάλτσα να κάνει παιχνίδι. Ιδανικά, χρειάζεσαι ένα γουόκ. Αν δεν υπάρχει κάνει και το τηγάνι. Χρειάζεσαι τα κομμάτια του χοιρινού που περίσσεψε σε χαμηλή φωτιά και -ιδανικά- ψωμί τσιαπάτα. Σωτάρεις τα κομμάτια του χοιρινού σε ελάχιστο ελαιόλαδο και γλυκόξινη σάλτσα που θα βρεις στο σούπερ μάρκετ. Κόβεις σε λεπτές λωρίδες καρότο και μετά ψιλοκομμένο λάχανο και 1/4 λευκό κρεμμύδι σε φέτες. Λίγο πριν το κρέας αρχίσει να βγάζει υγρά στο γουόκ, ρίχνεις τα λαχανικά και τα σωτάρεις μαζί με το κρέας για -το πολύ- 1,5 λεπτό. Σερβίρεις πάνω στην τσαπάτα και αν τυχόν είσαι τόσο οργανωμένος που έχεις και ένα μπουκαλάκι Worchestershire Sauce, ρίξε μερικές σταγόνες από πάνω. Είναι ίσως το πιο ιδανικό τελείωμα για να απογειώσεις την γεύση του σάντουιτς.

Και άσε τους άλλους να φτιάχνουν μακαρονάδες.

Πηγή:ratpack.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours