του ΒΑΣΙΛΗ ΔΗΜΑΡΑ

Για να ξέρουμε πού θα φάμε και φέτος όσοι ταξιδέψουμε στα νησιά της καρδιάς μας.

Ίος, Δράκος
Στις αρχές τις δεκαετίας του ’60 η παραλία Μυλοπότας ήταν το μέρος όπου σύχναζαν οι χίπηδες και ανάμεσα στα λιγοστά οικήματα που υπήρχαν τότε ήταν και η ψαροταβέρνα Δράκος. Σήμερα μπορεί η παραλία να έχει γίνει από τις πιο πολυσύχναστες του νησιού, όμως η ιστορική ψαροταβέρνα παραμένει στο ίδιο σημείο –πάνω στην προβλήτα, εκεί όπου σκάει το κύμα– σερβίροντας φρέσκα ψάρια και θαλασσινά που φέρνουν καθημερινά οι ντόπιοι ψαράδες.

Εκτός από τα ψαρικά, ζητήστε την ψαρόσουπα, τους ρεβιθοκεφτέδες, τους τηγανητούς ανθούς κολοκυθιού, το λιαστό χταπόδι, το γιουβέτσι με τις γαρίδες αλλά και την πληθωρική αστακομακαρονάδα.
Μυλοπόταμος, Ίος, τηλ.: 22860 91281

Αμοργός, Γιωργαλίνης
Στον οικισμό Βρούτση στην Κάτω Μεριά της Αμοργού θα βρείτε αυτή τη γραφική ταβέρνα που είναι μια  oικογενειακή υπόθεση. Ο ιδιοκτήτης της, Γιάννης Νομικός, είναι κτηνοτρόφος και έχει τα δικά του κρέατα που τα ψήνει με μαεστρία. Την κουζίνα όμως έχει αναλάβει η γυναίκα του, η κυρα-Ασπασία, που καθημερινά ετοιμάζει νόστιμα μαγειρευτά.

Εκτός από κοκκινιστό κόκορα, σας τον συστήνω, δοκιμάστε φυσικά το πατατάτο, το παραδοσιακό πιάτο του νησιού, αλλά και το λεμονάτο κατσίκι. Αν πάλι θέλετε να μείνετε μόνο στα ψητά, τότε οπωσδήποτε αρνίσια παϊδάκια, χοιρινή μπριζόλα, πατάτες τηγανητές και μια χωριάτικη – και φάγατε σαν βασιλιάδες.
Βρούτση, Αμοργός, τηλ.: 22850 74290

Μήλος, Ω! Χαμός
Γίνεται αυτό που λέει και το όνομά του. Δηλαδή χαμός. Ίσως χρειαστεί να περιμένετε αρκετή ώρα μέχρι να βολευτείτε σε κάποιο από τα τραπέζια του όμορφου και γεμάτου λουλούδια κήπου του, όμως η αναμονή αξίζει τον κόπο. Η Ειρήνη Ψαθά, ιδιοκτήτρια, αγαπά την κουζίνα του τόπου της και μαζί με τη μαμά Αθηνά την προσφέρουν απλόχερα σε όλους τους επισκέπτες.

Ζητήστε οπωσδήποτε να δοκιμάσετε την ποικιλία με τα τυριά –η Ειρήνη είναι και τυροκόμος και τα φτιάχνει μόνη της–, τη σαλάτα με τα μικρά γλυκά ντοματίνια, αλλά και τον «βαρύ» μεζέ με τηγανητή συκωταριά και αυγό. Φυσικά, οι κεφτέδες μαζί με τηγανητές πατάτες, αλλά και τα μηλέικα πιταράκια δεν θα πρέπει να λείψουν από το τραπέζι σας.
Παραλία Παπανίκου, τηλ.: 22870 21672

Αντίπαρος, Ανάργυρος
Δεν γίνεται να μην προσέξετε αυτή την ταβέρνα με το που φτάσετε στο λιμάνι της Αντιπάρου. Βρίσκεται εκεί από το 1925, όταν λειτούργησε πρώτη φορά ως καφενείο. Πρωταγωνίστησε επίσης στην ελληνική ταινία «Μανταλένα».

Πλέον βρίσκεται στα χέρια της τρίτης γενιάς και μοιάζει περισσότερο με εστιατόριο απ’ ό,τι με ταβέρνα. Η καλαίσθητη αισθητική του ακολουθεί το άσπρο-μπλε των Κυκλάδων και η κουζίνα του επίσης βασίζεται στα τοπικά προϊόντα. Από την παραγγελία σας, λοιπόν, δεν θα πρέπει να λείψουν το μοσχαρίσιο λουκάνικο με πετιμέζι Αντιπάρου, οι τραγανοί κολοκυθοκεφτέδες, το τυροκούλουρο με μέλι και καβουρδισμένο κουκουνάρι, τα στριφτούδια με την ωραία ξινομυζήθρα από πάνω, η γούνα και το λιαστό χταπόδι, το οποίο σερβίρεται πάνω σε αλμύρα.
Λιμάνι  Αντίπαρος, τηλ.: 22840 61204

Κίμωλος, Η αυλή του Σάμπλου
Bρίσκεται πάνω στην πλατεία του Κάμπου και στη γραφική του αυλή θα γευτείτε κιμωλιάτικη κουζίνα. Όλες οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν παράγονται από την ίδια την οικογένεια: οπωροκηπευτικά από το μποστάνι του πατέρα, κρεατικά και γαλακτοκομικά από τη φάρμα του αδελφού, κρασί από τον παππού, γλυκά από τη γιαγιά και ζυμαρικά από τη μαμά, η οποία ανοίγει και δικό της φύλλο.

Είτε καθίσετε στην πίσω, πριβέ αυλή, είτε πάνω στην πλατεία, ό,τι και να παραγγείλετε είναι νόστιμο και βασίζεται στην απλότητα των υλικών. Τα παπούδια (ντόπια ποικιλία μαυρομάτικων) με άνηθο και κρεμμυδάκι είναι μια ωραία αρχή, όπως και η αντζουροσαλάτα με το τοπικό ξυλάγγουρο, το γιαούρτι και τα γλυκάδια. Κάτι ακόμα που πρέπει να δοκιμάσετε είναι η λαδένια, φυσικά, οι ζυγουροκεφτέδες, το κατσικάκι στη γάστρα ή κοκκινιστό με παραδοσιακά ζυμαρικά (κουλουρίδι), ο κρασάτος κόκορας με αμπελοφάσουλα αλλά και η σταβλίσια μπριζόλα αρωματισμένη με σχοινόκοκο.
Πλατεία Κάμπου, Κίμωλος, τηλ.: 22870 51666

Σύρος, Αχλάδι
Η εμπειρία τού να τρώει κανείς μέσα στη θάλασσα εδώ βρίσκει την εφαρμογή της. Μερικά από τα τραπέζια της ψαροταβέρνας Αχλάδι βρίσκονται μόλις λίγα εκατοστά πάνω από τη θάλασσα και μόλις περάσει ένα μικρό καΐκι, τα νερά μουσκεύουν τα πόδια. Όμως, δεν σας προτείνω να πάτε μόνο γι’ αυτό, αλλά και για τα πιάτα που θα βρείτε.

Τα ψάρια είναι φρέσκα, μπαίνουν στα κάρβουνα και γίνονται ωραίο γεύμα με ξεροψημένη πέτσα, τα θαλασσινά, φρέσκα και αυτά, είτε τηγανίζονται όπως το καλαμάρι, είτε μπαίνουν σε μακαρονάδες όπως οι γαρίδες, είτε αχνίζονται. Οι υπόλοιπες πρώτες ύλες έρχονται από το νησί και έχουν όλη τη φρεσκάδα της συριανής
γης.
Παραλία Αχλάδι, Σύρος, τηλ.: 22810 63310

Σαντορίνη, Roza’s
Η ταβέρνα της Ρόζας στον Βουρβούλο άλλαξε χέρια και το όνομά της έχει πλέον γίνει Roza’s. Η γαστρονομική της ταυτότητα έχει αλλάξει, όμως η ποιότητα πρώτης ύλης και φαγητού, καθώς και το σέρβις παραμένουν εξαιρετικά. Το σημείο όπου βρίσκεται δεν είναι από τα πολυσύχναστα, πράγμα που σημαίνει ότι θα απολαύσετε το γεύμα σας ακόμη και τις ώρες αιχμής, αρκεί να έχετε κάνει κράτηση.

Στα προτεινόμενα, μοσχαράκι ρόστο, αρνάκι ανοιξιάτικο, σπαστές πατάτες Νάξου με απάκι και κρέμα Αρσενικού Νάξου, κεφτεδάκια στη σχάρα, ντολμαδάκια, μπαρμπούνι σαβόρο με γλυκόξινα ρεβίθια. Α, έχει και ιδιαίτερες κοπές σε κρέας, επίσης καλές.
Βούρβουλος, Σαντορίνη, τηλ.: 22860 24378

Νάξος, Αξιώτισσα
Πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές ταβέρνες του νησιού. Η Αξιώτισσα έχει γίνει προορισμός για όποιον  επισκέπτεται τη Νάξο, και όχι άδικα. Το φαγητό που σερβίρουν εδώ, εκτός από την ανεπιτήδευτη νοστιμιά που κρύβει, βασίζεται στα τοπικά και εποχιακά προϊόντα. Και γι’ αυτό ευθύνονται η Σοφία και ο Γιάννης Βάσιλας, που θέλησαν να μοιραστούν την αγάπη τους για το φαγητό μαζί μας και δημιούργησαν αυτή την ψαγμένη ταβέρνα.

Επίσης, σε κοντινή απόσταση έφτιαξαν κι ένα μποστάνι για να προμηθεύονται τα απαραίτητα. Στα πολύχρωμα τραπέζια της Αξιώτισσας, λοιπόν, θα γευτείτε πιάτα που ναι μεν πατάνε στην παράδοση, αλλά έχουν και μια τσαχπινιά, όπως η τυρόπιτα με σύκα ή οι τηγανητές μπάμιες, αλλά και το σκέτο λουκούμι κατσίκι που ψήνεται στη λαδόκολλα, καθώς και το απεραθίτικο ρόστο με χοντροκομμένες πατάτες Νάξου.
Καστράκι Νάξου, τηλ.: 22850 75107

Σίφνος, Τσικάλι
Είναι χτισμένο δυο βήματα από τη θάλασσα, πάνω στην αμμουδιά, κάτω από τις σκιές των αλμυρικιών και λειτουργεί από το 1983. Τότε ήταν που ο Νίκος Φραζέσκαρος, ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα, χωρίς να γνωρίζει τίποτα από μαγειρική, αποφάσισε να αφήσει τα καράβια και να ρίξει άγκυρα στο Βαθύ της Σίφνου.

Σιγά-σιγά η ταβέρνα του έγινε γνωστή για τα νόστιμα πιάτα που σέρβιρε, όπως το κατσικάκι κατσαρόλας με κόκκινο κρασί και άνηθο (το σιφνέικο μαστέλο δηλαδή, από τα αγαπημένα μου), το γεμιστό χοιρινό με τυρί στον φούρνο, τους χρυσαφένιους ρεβιθοκεφτέδες και τυροκεφτέδες από ντόπιο τυροβόλι αλλά και τις πίτες με χειροποίητο φύλλο που φτιάχνει η γυναίκα του, κυρα-Φλώρα.

Σχεδόν όλα τα λαχανικά τα φέρνει από το μποστάνι που έφτιαξε, ενώ με τα χρόνια πιστοποίησε το τυροκομείο του. Έτσι, από το τραπέζι δεν θα πρέπει να λείψουν το τυροβόλι, η ξυνομυζήθρα και η μανούρα που φτιάχνει ο κύριος Νίκος.
Βαθύ, Σίφνος, τηλ.: 2280 71150

Ανάφη, Ταβέρνα της Μαργαρίτας
Δεν υπάρχει περίπτωση να επισκεφτείτε το νησί και η συγκεκριμένη ταβέρνα να μη γίνει το στέκι των διακοπών σας. Μέσα στην απλότητά της σερβίρει εξαιρετικά νόστιμα πιάτα που βασίζονται κατά κύριο λόγο σε ό,τι βγάζει το νησί. Καθημερινά φουρνίζουν το δικό τους ψωμί που μόλις βγει μοσχοβολά ο τόπος. Φέτος μπορεί η κουζίνα να άλλαξε χέρια και να την ανέλαβε ο νεαρός Αλέξης, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι άλλαξε και φιλοσοφία, αφού η πανταχού παρούσα και γλυκύτατη Έφη, άξια κόρη της Μαργαρίτας, βρίσκεται πάντοτε εκεί.

Όπως και να ’χει, το να τρώει κανείς τα χειροποίητα σκορδομακάρονα, τα ντόπια τυριά και το διάσημο καλομαγειρεμένο κατσικάκι με θέα την πανέμορφη παραλία του Κλεισιδίου είναι ανεκτίμητη αξία.
Παραλία Κλεισίδι, Αανάφη, τηλ.: 22860 61237

Τήνος, Δροσιά
Σε ένα από τα πολλά γραφικά χωριά της Τήνου, στον Κτικάδο, υπάρχει η εν λόγω ταβέρνα που πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο λειτουργούσε ως μπακάλικο προμηθεύοντας τα βασικά στο χωριό. Παραδοσιακή κυκλαδίτικη ατμόσφαιρα: το λευκό και το μπλε κυριαρχούν, το πλακόστρωτο φρεσκοασβεστωμένο δάπεδο της αυλής και οι πέργκολες σκεπάζονται από τα κληματόφυλλα. Σε αυτό το όμορφο περιβάλλον με θέα στη Σύρο, τα πιάτα της ακούραστης κυρα-Ειρήνης έρχονται να κάνουν την επίσκεψη ακόμα πιο απολαυστική.

Δοκιμάστε την πίτα με τις άγριες ντόπιες αγκινάρες, τα μυρωδάτα κεφτεδάκια, το τηνιακό κατσικάκι, αλλά και το πιτσούνι (ιδιαίτερος αλλά πολύ νόστιμος μεζές, όταν υπάρχει). Ακόμη, μην ξεχάσετε να παραγγείλετε τον περιβόητο μπακαλιάρο με την έντονη σκορδαλιά.
Κτικάδος, Τήνος, τηλ.: 22830 21087

Πηγή:olivemagazine.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author