Κείμενο: Χρυσούλα Κυριακοπούλου
Στο κέντρο της Αθήνας το street food βρίσκεται σε πλήρη άνθηση.
Το street food είναι στα καλύτερα του, παίζει σε πολλά γευστικά ταμπλό, εμπνέεται από ποικίλες γαστρονομικές κουλτούρες, είναι πολύ δημιουργικό, χαρίζει μπουκιές απόλαυσης, δεν χρειάζεται μαχαιροπίρουνο και το καλύτερο; Είναι αρκετά οικονομικό. Ειδικά στο κέντρο της Αθήνας βρίσκεται σε πλήρη άνθηση και συγκεντρώνει στο γευστικό του φυτώριο αμέτρητες επιλογές.
Εμείς επικεντρωνόμαστε σε τρεις αγαπημένες κατηγορίες, το εθνικό μας σουβλάκι, το αμερικάνικο smashed burger και το πολυκοσμικό σάντουιτς και επιλέγουμε 8 αθηναϊκά στέκια για να τα απολαύσουμε. Όλα τους είναι υπέροχα και value for money.
Back to basics με σουβλάκι
Λευτέρης, ο Πολίτης

Ο Σταύρος Σαββόγλου το 1951 έπιασε πόστο στην Oμόνοια και σε ένα μικρό χώρο 4Χ4 ξεκίνησε να ψήνει και να τυλίγει τα πιο viral σουβλάκια της πόλης. Ο γιος του Λευτέρης κράτησε πιστά την επιτυχημένη συνταγή του λιλιπούτειου σουβλακιού με μπιφτέκι ή σουτζούκι πολίτικο, πρόσθεσε μόνο λιγοστά τετραγωνικά στον χώρο και μεγάλωσε την ουρά έξω από το μαγαζί. Σήμερα ο δικός του ο γιος ο Τάσος συνεχίζει την κληρονομιά, το μικρό σουβλάκι με το μακρόστενο μοσχαρίσιο μπιφτέκι, την ελαφριά λαδωμένη πιτούλα, τη ζουμερή ντομάτα, τον φρεσκοκομμένο μυρωδάτο μαϊντανό, το λεπτοδουλεμένο κρεμμύδι και το κόκκινο πιπέρι. Τίποτα άλλο, ούτε πατάτες, ούτε σάλτσες, ούτε αλοιφές, καμία φιοριτούρα και όμως η γεύση είναι στο φουλ. Σατωβριάνδου 20, Ομόνοια & Ρόμβης 18, Σύνταγμα
Ο Κώστας
Ο Κώστας Λαβίδας με τη σύζυγό του το 1950 έφερναν στην Αδριανού κόσμο από κάθε γωνιά της Αθήνας για δυο σουβλάκια. Βλέπετε ήταν τέτοια η ζήτηση που ο κύριος Κώστας επέτρεπε μόνο δυο πίτες με μπιφτέκι ή χοιρινό για κάθε πελάτη. Αν και για την ιστορία ήταν πολλοί οι ζαβολιάρηδες που αφού έτρωγαν αυτό που τους αναλογεί πήγαιναν πάλι πίσω στην ουρά. Σήμερα ο εγγονός Κώστας έχει αναλάβει την παράδοση του καλού σουβλακιού μαζί με την γυναίκα του Πόπη μεταφέροντας το μαγαζί από την Αδριανού στην Φιλελλήνων. Πέρα από αυτό το σουβλάκι είναι το ίδιο πεντανόστιμο. Ο κιμάς είναι σκέτος χωρίς ψωμί, φρυγανιά ή μπαχαρικά και το χοιρινό δεν έχει καθόλου λίπος. Το ένα ή το άλλο μπαίνουν στην μικρή αλάδωτη πίτα παρέα με γιαουρτάκι, μελωμένη ντομάτα, φρέσκο μαϊντανό και καυτερό όσο τραβάει η όρεξη μας. Φιλελλήνων 7, Αθήνα
Hoocut

Δυο master στο κρέας, ο Βαγγέλης και ο Σπύρος Λιάκος (με φαρέτρα τα base grill), απογειώνουν το εθνικό μας street food σε ένα μοντέρνο σουβλατζίδικο… που ρίχνει όμως άπλετο φως και νοστιμιά στις ρίζες του iconic σουβλακιού. Το μυστικό και η διαφορά είναι η καλύτερη πρώτη ύλη. Τα αδέλφια Λιάκου επιλέγουν πολύ αυστηρά το κρέας τους από Έλληνες παραγωγούς και το διαχειρίζονται με τη μαεστρία που τους διακατέχει, ακολουθώντας τον τρόπο κοπής που επιτρέπει στο κρέας να διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του. Στη συνέχεια το λεπτοκομμένο κρέας ψήνεται πολύ γρήγορα και ομοιόμορφα παραμένοντας ζηλευτά ζουμερό. Οι επιλογές για να περάσετε πολύ καλά γευστικά είναι πολλές σας συμβουλεύω όμως να παίξετε ανάμεσα στα τυλιχτά με μαύρο χοίρο ή προβατίνα. Είναι εμπειρία, τώρα αν νηστεύετε υπάρχει τυλιχτό και με ντολμαδάκια. Το highlight είναι η πίτα, δεν θα βρείτε αλλού ανάλογη, είναι σπιτική και ωραία τραγανή. Πλατεία Αγίας Ειρήνης 9, Αθήνα
Ας κάνουμε καμία… αμερικανιά με burgers
Four Hands

Τι γίνεται όταν δυο σεφ βραβευμένοι με αστέρια Michelin συμμαχούν για να φτιάξουν smashed burgers; Γίνονται γαμάτα smashed burgers. Ο Γιώργος Παπαζαχαρίας και ο Θάνος Φέσκος έχουν δουλέψει στις κουζίνες σε μερικά από τα πιο δημοφιλή διάστερα και τριάστερα εστιατόρια της Ευρώπης και έχουν ηγηθεί σε μπριγάδες κατακτώντας τα δικά τους αστέρια και διακρίσεις. Στο four hands επομένως κάνουν αυτό που ξέρουν φτιάχνουν burgers για βραβείο Michelin. To μπιφτέκι από black angus μπαίνει σε ένα αφράτο potato buns μαζί με χειροποίητη μαγιονέζα, μπόλικο τσένταρ, κόκκινο κρεμμύδι και φοβερές πίκλες. Το τρως και σου τρέχουν τα σάλια. Κεραμεικού 111, Αθήνα
Hanky Panky

Και επειδή σίγουρα σας άνοιξε η όρεξη παραμένουμε στο ίδιο επίπεδο σε burgers που κοιτάνε γευστικά τα αστέρια έχοντας στο χέρι μας το cheeseburger που υπογράφει ο μισελενάτος Γρηγόρης Κίκις. Τον Γρηγόρη τον ξέρουμε καλά από το βραβευμένο Fine dining εστιατόριο των Πετραλώνων Herve. Το ίδιο μέρος επέλεξε, τα Άνω Πετράλωνα, για να κάνει το street food που του αρέσει. Επιλέγει μπιφτέκι μοσχαρίσιο και δεν του προσθέτει αλάτι αλλά γάρο από μοσχάρι. Αυτή η πινελιά ήδη του προσφέρει μια αναπάντεχη umami διάσταση. Μετά τα κρεμμύδια δεν τα βάζει έτσι απλά αλλά τα περνάει από ζύμωση και για τις πίκλες ψηφίζει αγγούρι. Όλα αυτά καταλήγουν σε ένα χειροποίητο ψωμί brios που τα σπάει καθώς συνδυάζει το αφράτο με το τραγαν. Δεινοχάρους 1, Αθήνα
Talking Breads

Γνώρισα τον Χρήστο Τάχια πριν από πολλά χρόνια σε ένα μεζεδοπωλείο στην Πανόρμου. Το θαυμαστό ήταν ότι σε μια κουζίνα που δεν χωρούσε ούτε καν ο ίδιος δημιουργούσε με πάθος που δεν είχα ξανασυναντήσει κορυφαίες γεύσεις. Και δεν ήταν μόνο οι γεύσεις ήταν και οι ιδέες που του ερχόντουσαν τόσο εύκολα και τόσο καταιγιστικά. Ο Χρήστος είχε γυρίσει όλες τις σπουδαίες κουζίνες του εξωτερικού, είχε μαγειρέψει με θρύλους όπως ο Ντουκάς και ο Ρομπισόν και είχε κάτσει με ανθρώπους από την Αμερική, την Κίνα μέχρι την Ινδία για να αφομοιώσει την γαστρονομική τους ταυτότητα και όλα αυτά χωρίς να έχει ελάχιστη έπαρση. Δεν είναι τυχαίο ότι όλη αυτή την εμπειρία τελικά δεν τη μετέφρασε με ένα αναμενόμενο fine dining αλλά με ένα streetfoodάδικο στα Εξάρχεια που φτιάχνει γκουρμεδιές μέσα σε συγκλονιστικά ψωμιά. Ταtalking breads σήμερα αποτελούν success στόρι και δεν γίνεται να μην έχετε δοκιμάσει έστω το pulled pork burger ή το cheesburger σε σπιτικό ψωμάκι μπριός. Σπύρου Τρικούπη 11, Αθήνα
Σε διαφορετικούς γευτικούς πλανήτες με σάντουιτς
Guarantee

Όταν θέλεις σάντουιτς με εγγύηση γεύσης, τότε όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Κουκάκι στο Guarantee. Μπαίνεις μέσα και βρίσκεσαι στον παράδεισο με δεκατρία διαφορετικά είδη ψωμιού σαν τη λαγανίτσα, το καμπαγιού και την τσιαπάτα. Μεγαλύτερη ακόμα ποικιλία υπάρχει στα αλλαντικά και τα τυριά αφού ξεπερνούν το κάθε ένα τα είκοσι είδη. Αν σας φαίνεται μπέρδεμα η επιλογή μην ανησυχείτε καθόλου γιατί o Γιάννης Καράμπελας και η οικογένεια του είναι εκεί να σας κατευθύνουν και να σας μπολιάσουν με τις πιο νόστιμες προτάσεις. Το κάνουν άλλωστε εδώ και εικοσιέξι χρόνια με πολύ νοστιμιά. Όσον αφορά τώρα το δικό μου αγαπημένο είναι το καμπαγιού με αυγό μάτι τραγανό προσούτο, κατσικίσιο τυρί και ρόκα. Το δαγκώνεις και μπλέκονται οι γεύσεις που συνδυάζουν το αλμυρό, με το όξινο και το γλυκό και αφήνουν στο τέλος μια γεμάτη επίγευση. Σίγουρα όμως θα βρείτε και τα δικά σας best seller. Βείκου 41, Αθήνα
Sando

Καταρχήν Sando είναι τα ιαπωνικά σάντουιτς που φτιάχνονται από ψωμί γάλακτος, έχουν υπέροχη μαστιχωτή υφή και μοναδική γλυκιά γεύση και θα βρείτε τα καλύτερα στην Πετράκη. Στο ομώνυμο μαγαζί που άνοιξε τα φτερά του την περίοδο της καραντίνας παίρνουν στα σοβαρά την δημιουργία αυθεντικών sandos και έχουν μια μεγάλη και λαχταριστή λίστα. Εσείς κάντε την αρχή με κάτι κλασικό άλλα αξεπέραστο το pork katsu sando με χοιρινή μπριζόλα η οποία πανάρεται τηγανίζεται και είναι φανταστική. Η μπουκιά δε είναι ακόμα καλύτερη γιατί περιέχει το refreshing χαρακτήρα του λάχανου και την αρωματική σάλτσα tonkatsu. Πετράκη 7, Αθήνα
Πηγή: Reader.gr