Μικρές σκεπαστές «γειτονιές» – μαρτυρίες της ιστορίας της πόλης είναι οι στοές, που φτιάχτηκαν με την αύξηση των κατοίκων της πρωτεύουσας και την εκτόξευση της οικοδομικής δραστηριότητας, με σκοπό την εξοικονόμηση χώρου. Άλλοτε περάσματα, άλλοτε αδιέξοδα, στα ισόγεια (και κάποιες φορές και στα υπόγεια) των πολυόροφων μεγάρων του κέντρου, έκρυβαν φωτογραφεία, υφασματάδικα, κοσμηματοπωλεία, καταστήματα με είδη ραπτικής, δισκοπωλεία, μαγαζιά κάθε λογής. Παλιά οι στοές είχαν κυρίως εμπορικό χαρακτήρα και ήταν δεμένες με τα πήγαινε-έλα και τις ανάγκες της μέρας, τώρα όμως είναι φωτισμένες και τα βράδια. Κάτω από τη σκέπη τους έχουν και καφέ, μεζεδοπωλεία, εστιατόρια και μπαρ με κόσμο μέσα και έξω – με τις σόμπες να καίνε κάτω από τα σκέπαστρα, είναι πολλοί που προτιμούν και τώρα το χειμώνα τα εξωτερικά τραπέζια. Δέκα από αυτά διαλέξαμε εδώ, καθένα με τη δική του ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, το δικό του μικρόκοσμο, το δικό του χρώμα. Το πιο παλιό είναι το μπαρ Galaxy στη στοά Λεμού, το οποίο είναι στη θέση του εδώ και πέντε δεκαετίες και βάλε. Τα πιο καινούργια, το Καΐρειον στη στοά Καΐρη, το ΑTHeRee στη στοά Τοσίτσα και το Atelier Παπαϊωάννου στη στοά Σπυρομήλιου, άνοιξαν μόλις. Μετράνε από μέρες μέχρι μερικούς μήνες λειτουργίας.
ΑTHeRee: το νέο μεζεδοπωλείο της στοάς Τοσίτσα
Στη στοά Τοσίτσα άνοιξε πριν από λίγο καιρό το ΑTHeRee (Αθήρι), στη θέση του παλιού καφενείου Τα Κύθηρα. Πρόκειται για ένα φιλόξενο μαγειρείο-μεζεδοπωλείο που προσφέρει σπιτικό φαγητό με τη φροντίδα μιας μαμάς-μαγείρισσας. Έξι ή επτά πιάτα κάθε μέρα είναι διαθέσιμα, όπως μπριάμ, ιμάμ μπαϊλντί, μοσχαράκι κοκκινιστό, κοτόπουλο λεμονάτο. Τα μεσημέρια εξυπηρετεί κυρίως εργαζομένους στη γειτονιά, ενώ λίγο μετά το απόγευμα τα μαγειρευτά κάνουν χώρο στα πλατό τυριών και ξεκινάει το τσιμπολόγημα με εμφιαλωμένο κρασί – οικονομικές ετικέτες από καθιερωμένους παραγωγούς. Το ΑTHeRee έχει οινικό προσανατολισμό, καθώς ο ιδιοκτήτης, με καταγωγή από τη Ρόδο, παράγει ο ίδιος μικρή ποσότητα κρασιού. Προσεχώς στο νησί του εμφιαλώνονται ένα λευκό Αθήρι ΠΟΠ Ρόδος αλλά κι ένα ροζέ blend από Αθήρι, Syrah και Αγιωργίτικο. Νένα Δημητρίου
Atelier Papaioannou: το πιο φρέσκο ψάρι της στοάς
Το εστιατόριο του Γιώργου Παπαϊωάννου στην γκράντε στοά Σπυρομήλιου είναι η πιο φρέσκια στάση για ποιοτική ψαροφαγία στο κέντρο της Αθήνας. Θα καθίσεις σε ένα από τα λευκοστρωμένα τραπέζια και είτε θα ακολουθήσεις τη λιτή και κλασική οδό, με βελούδινη αλλά αλλά «ντούρα», ψαρένια ταραμοσαλάτα, σούπα, ψητά ψάρια, καλαμάρια κ.ο.κ, είτε θα χαρείς τις πιο δημιουργικές θαλασσινές προτάσεις που πατάνε ωστόσο γερά στην παράδοση, όπως, μεταξύ άλλων, στρείδια με «πολίτικη», σπιτικό ταμπάσκο ή αγγουράκι τουρσί, σκορπίνα με λεμονάτα, τσιγαριαστά χόρτα και αχινό, ρεβυθάδα με καπόνι και σέσκουλα, κεμπάπ ψαριού με κρέμα από πιπεριά Φλωρίνης ή «μπριζόλα» τόνου με παραπούλια, πατάτες και βαθιάς νοστιμιάς σάλτσα ψαριού για άπειρες βούτες. Γεωργία Παπαστάμου
Βουκουρεστίου 3, Στοά Σπυρομήλιου City Link, Σύνταγμα, T/ 210-32.11.315
Καΐρειον: ένα μοντέρνο καφενείο όλο χρώμα
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος | Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος |
Μωσαϊκό στο πάτωμα, μια παλιά αντλία βενζινάδικου δίπλα στα τραπέζια, πίνακες διαφόρων στιλ απλωμένους στους τοίχους, οι βιτρίνες με τις κορδέλες και τα είδη περιτυλίγματος, παραδίπλα, η ρετρό πινακίδα ενός οπλοδιορθωτηρίου (λειτουργεί ακόμη) που σε πάει ταξίδι με χρονομηχανή… Το μοντέρνο καφενείο που άνοιξαν πριν λίγο καιρό ο Γιώργος Κώστογλου και ο Γιάννης Γεωργιάδης στη στοά Καϊρη, έχει το δικό του μικροκλίμα, υφασμένο με στοιχεία του άλλοτε και του τώρα. Τρυπώνεις στη στοά, που είναι δυο βήματα από την Αθηνάς, με την παρέα σου, βάζεις στη μέση τυροκαυτερή με φέτα από την Τρίπολη που «τσιμπάει› ωραία, ντολμαδάκια με μύδια, ρουστίκ λουκάνικα προβατίνας που έρχονται από ένα οικογενειακό κρεοπωλείο στο Λυγουριό, και μερικά νόστιμα τσεβάπ (τα κεμπαπάκια της Βοσνίας και της Σερβίας), με ένα από τα ελληνικά κρασιά της λίστας να γεμίζει τα ποτήρια και αφήνεις απέξω… ό,τι θέλεις να αφήσεις απέξω. Σιγοντάρει και η η μουσική που ακούγεται από τα ηχεία: μια βραδιά πέτυχα (ωραία) παλιά λαϊκά, μια άλλη Αλέξια και Πασχάλη. Άντζελα Σταματιάδου
Καΐρη 6, εντός στοάς, Τ/ 210-33.15.871
Koutsou & co: ένα μαγειρείο νέας γενιάς
Η Αργυρώ Κουτσού. Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος | Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος |
Κεφτεδάκια τηγανητά με πατάτες, φακές κλασικές, τραχανάς με λουκάνικο Τήνου, φάβα με σουτζούκι, λαδερά… Σε μια στοά του Συντάγματος, στο δρόμο για τον Εθνικό Κήπο, η Αργυρώ Κουτσού έχει στήσει το δικό της σύγχρονο μαγειρείο. Από τις κατσαρόλες, τα ταψιά και τα τηγάνια βγαίνουν φαγητά που κάποιες φορές είναι εντελώς οικεία και άλλες έχουν μια δική της, έξτρα πινελιά. Συνήθως πάντως είναι βασισμένα σε πρώτες ύλες διαλεγμένες, από μικρούς, εγχώριους παραγωγούς (βλ. αιγαιοπελαγίτικα τυριά, ιδιαίτερα αλλαντικά, ελαιόλαδο από τη Ζάκυνθο κ.ο.κ.). Ο κατάλογος αλλάζει κάθε μέρα, ακολουθώντας την εποχικότητα. Γ.Π.
Ξενοφώντος 15Α (εντός στοάς), Σύνταγμα, Τ/ 210-32.52.848
Galaxy: κλασικά κοκτέιλ σε ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά μπαρ της πόλης
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου | Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου |
Για κάποιους είναι το αγαπημένο τους μπαρ στην Αθήνα, για άλλους καταφύγιο μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά. Για όλους, όμως, είναι στέκι – το μαγαζί που θα πας μια φορά και θα κολλήσεις. Για την ατμόσφαιρα, τη διακόσμηση και την περιποίηση. Από το 1972, που ξεκίνησε, δεν έχουν αλλάξει πολλά, κι ας μετακόμισε κάποια στιγμή πέντε νούμερα πιο πέρα. Το αρχικό Galaxy άνοιξε στη Σταδίου 5, από τους αδερφούς Αλαμπάνους, τον Τζίμη και τον Γιάννη. Λειτούργησε εκεί για 17 χρόνια, μέχρι που το κτίριο πουλήθηκε. Τότε ξήλωσαν όλο το μαγαζί και το μετέφεραν στον αριθμό 10, μέσα στη στοά, στη θέση που το ξέρουμε σήμερα. Eίναι ένα καθαρόαιμo ποτάδικο, ένα κλασικό μπαρ. Μην περιμένετε περίπλοκα κοκτέιλ με αναμείξεις και μαγειρεμάτα. Εδώ οι θαμώνες πίνουν ουίσκι, τζιν ή βότκα και κλασικά κοκτέιλ. Για μένα, εδώ σερβίρουν το πιο ωραίο Dry martini, με την ελίτσα του σε ρετρό κωνικό ποτήρι. Μαρίνα Πετρίδου
Σταδίου 10 (εντός στοάς), Αθήνα, Τ/ 210-32.27.733
Τηλέμαχος Athens: στο βάθος… κρέας
Ο Γιώργος Τσιλιγκίρης | Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος |
Βλέπεις το «Τηλέμαχος» γραμμένο με ροζ νέον γράμματα στο βάθος της στοάς στην Πανεπιστημίου, περνάς μπροστά από το ψυγείο ξηρής ωρίμανσης, που είναι φορτωμένο με επιλεγμένα ελληνικά και ξένα κρέατα στο πλάι της εισόδου και λίγο αργότερα κάθεσαι στην κλασική σάλα με τη μπουαζερί και τον μεγάλο πολυέλαιο-φωτεινό χείμαρρο, με τα μαχαιροπίρουνα ανά χείρας. Στο εστιατόριο του Γιώργου Τσιλιγκίρη πάνε και έρχονται κλασικό, κρεατένιο ταρτάρ, rib eye, πικάνιες, και βοδινές σπαλομπριζόλες ωρίμανσης ψημένες προσεκτικά, αλλά και αρνίσια παϊδάκια, λουκάνικα, συκώτι, κοκορέτσι. Η ελληνική κρεατοφαγία ήταν πάντα βασικό συστατικό της κουζίνας του. Πέρα από κάρβουνα και σούβλα έχει και κατσαρόλα, οπότε στον μεγάλο κατάλογο βρίσκει κανείς και αρνί φρικασέ και παστιτσάδα με κόκορα ελευθέρας βοσκής. Ό,τι κι αν σας κάνει κλικ, πάρτε και το μπιφτέκι. Ζυμωμένο μόνο με αλάτι και πιπέρι, ψήνεται σε πολύ δυνατή φωτιά και φτάνει μπροστά σου ωμό από μέσα, με τραγανή κρουστίτσα απέξω. Ο κιμάς του είναι ένα χαρμάνι που προκύπτει από το ξεκοκάλισμα των dry aged κρεάτων (ξένων και ελληνικών), που του δίνουν φοβερό γευστικό βάθος. Α.Σ.
Πανεπιστημίου 10, Αθήνα, Τ/210-36.13.300
Barreldier: ένα φιλόξενο μπαρ που αγαπά τα κλασικά
Ο Μάριο Μπάσο. Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος | Τα ράφια του Barreldier είναι φορτωμένα με καλοδιαλεγμένα ποτά. |
Άλλες φορές έχω καθίσει στην ξύλινη μπάρα, πάνω από την οποία κρέμονται τα βαρελάκια με τα κοκτέιλ που παλαιώνουν για κάποιο καιρό, άλλες στα ψηλά τραπέζια στη στοά Μπολάνη, άλλες στο πεζοδρόμιο της οδού Βουλής. Η φάση και με τα κρύα σ’ αυτό το μπαρ, που ανοίγει από το πρωί με καφέ και διάφορα απλά πράγματα για να τσιμπήσεις, είναι μέσα-έξω, ο Μάριο Μπάσο είναι πολύ φιλόξενος οικοδεσπότης, τα ποτά, κλασικά και signature, καλοφτιαγμένα. Κι αν δεν θέλεις να διαλέξεις από τον κατάλογο, εκείνος και η ομάδα του σου φτιάχνουν κάτι στα γούστα σου. To Sbagliato είναι ό,τι πρέπει άμα βρεθείς στα μέρη του Barreldier νωρίς, μετά τη δουλειά, με το που παίρνει να σουρουπώνει, και το μεστό παλαιωμένο Negroni (με δικό τους γλυκό βερμούτ), με τις γλυκόπικρες γεύσεις και τα αρώματά του δεμένα, δυνατό χαρτί – είναι to go to ποτό μου, αλλά όλο και θα λοξοδρομήσω προς το Manhattan (από το βαρελάκι κι αυτό) ή ένα Dry Martini. Α.Σ.
Βουλής 7, Στοά Μπολάνη, T/210-32.54.711
Ο κόμης Μόντακιου χαρτοπαίζει στη στοά Κοραή
Στον χαρτοπαίκτη κόμη Μόντακιου, ο οποίος παρήγγειλε στον μάγειρά του ένα γεύμα που να μπορεί να φαγωθεί με το ένα χέρι ώστε να μην αφήσει ούτε στιγμή κάτω την τράπουλά του, λέγεται πως οφείλουμε την εφεύρεση του σάντουιτς. Από αυτόν πήρε το όνομά του το καλό σαντουιτσάδικο της στοάς Κοραή που κλείνει ανάμεσα σε δύο ψωμιά από ωραία μορταδέλα και γκοργκοντζόλα μέχρι παστράμι, χοιρομέρι Δράμας, chèvre, brie, ομελέτες, ψητά λαχανικά και πολλά ακόμη. Από τη μεγάλη βιτρίνα με τα τυριά και τα αλλαντικά διαλέγεις τα αγαπημένα σου και συνθέτεις το δικό σου σάντουιτς. Μπορείς να το απολαύσεις στα τραπέζια με τα ψηλά σκαμπό εντός της στοάς, για ένα διάλειμμα από τη φασαρία του κέντρου, ή να συνεχίσεις τη βόλτα σου με το σάντουιτς στο χέρι. Γ.Π.
Σταδίου 30 (εντός Στοάς Κοραή), Τ/ 210-33.16.500
Πυκνή, ζεστή σοκολάτα στο φλιτζάνι
Η Πελαγία Κόντζογλου, δημιουργός του Σοκολάτα 56. Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος | Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος |
Το Σοκολάτα 56 το γνωρίσαμε σε μια άλλη στοά. Στην στοά Πύρρου, που βγάζει στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, το πρωτοάνοιξε η Πελαγία Κόντζογλου το 2003. Κάποια στιγμή η σοκολατερί μετακόμισε στην οδό Απόλλωνος, και στη συνέχεια άλλαξε και πάλι διεύθυνση για να βρεθεί στη στοά Μπολάνη – τώρα πάνω από την ταμπέλα με το όνομά της έχει μια αφίσα του Amarcord του Φελίνι. Κι έξω μπορείς να καθίσεις όταν δεν κάνει πολύ κρύο χαζεύοντας τα μαγαζιά και την κίνηση του αστικού περάσματος που βγάζει από την Βουλής στην Κολοκοτρώνη, και στον γλυκύτατο, ζεστό εσωτερικό χώρο, απέναντι από τα κουτιά με τα αλείμματα σοκολάτας, τα σοκολατάκια και τα μπισκότα. Από πλάκες σοκολάτα, που λιώνουν σε μπρίκι στο γκαζάκι, άλλο τίποτα. Τέσσερις δεκάδες διαφορετικές ποικιλίες (κυρίως της Valrhona και κάποιες της Chocolaterie de l’ Opéra), έχει ο κατάλογος, που μόνο λίγες δεν τις λες. Α.Σ.
Βουλής 7, Στοά Μπολάνη, Σύνταγμα, Τ/ 210-32.29.919
Για καφέ στο Anana
Σε μία από τις πιο όμορφες στοές του κέντρου, χαμηλά στην Πραξιτέλους, ανάμεσα στα παλιά μαγαζιά με τα είδη ζωγραφικής και τα λίγα εναπομείναντα σφραγιδάδικα, «κρύβεται» το Anana που συνδυάζει σκανδιναβικό στυλ με ποιοτικό καφέ και ωραία μουσική. Εδώ βρίσκουμε διαλεχτά blend και single origin επιλογές που εναλλάσσονται συχνά αλλά και συμπαθητικά vegan γλυκά, πρωινό και χορτοφαγικές προτάσεις για ελαφρύ γεύμα. Γ.Π.
Πραξιτέλους 33, Αθήνα, T/211-11.51.788
Κολοκοτρώνη 29, Αθήνα, Τ/693-235.1547
Advertisement
Πηγή: Γαστρονόμος