Μια περιήγηση στην Αθήνα, τις ξεχωριστές πιτσαρίες και τα ιταλικά εστιατόρια που έχουν τη γνώση να κάνουν τη διαφορά

από την Ελεάννα Γούση

«Εκτός και αν είσαι πίτσα, η απάντηση είναι ναι, μπορώ να ζήσω χωρίς εσένα», είπε κάποτε ο εμβληματικός Βρετανός ηθοποιός Bill Murray αποθεώνοντας τον εθισμό του στην πιο διάσημη ιταλική γαστρονομική εφεύρεση.

Τι είναι αυτό όμως που κάνει μια πίτσα ακαταμάχητη;

Η απάντηση βρίσκεται στα χαρακτηριστικά των συστατικών της -αλμυρά, λιπαρά, γλυκά- που, αν και πολύ απλά, όταν ενωθούν δημιουργούν μια πλούσια γευστική πανδαισία. Ιδιαίτερα όταν η πίτσα είναι προσεγμένη -με ποιοτικά υλικά, τέλειες αναλογίες συστατικών, άψογα συνδυασμένες και εύγεστες γαρνιτούρες, μυστικές συνταγές και σωστό ψήσιμο. Από την Κηφισιά και το Χαλάνδρι ως το κέντρο, την Ηλιούπολη και μέχρι τη Βάρη, αυτά είναι τα 10 σημεία που προσφέρουν την πιο προσεγμένη και γευστική πίτσα στην πόλη, όποιο κι αν είναι το στιλ που προτιμάτε –βέρα Ναπολιτάνικη, εστιατορική, κλασσική comfort ή Canotto. Δεν συμπεριλάβαμε τους ναούς της Pinsa, καθώς τα εστιατόρια που διαθέτουν «τον πρόγονο της πίτσας» είναι από μόνα τους ένα διαφορετικό θέμα.

Monzù Cucina – Spritzeria

Σε ένα όμορφο αρχοντικό στην Κηφισιά βρίσκουμε το Monzù που προσφέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα δημιουργική ιταλική κουζίνα. Στο προσεγμένο μενού του εστιατορίου φιγουράρουν και πέντε επιλογές για πίτσα – margherita, funghi, verde, kermes και diavola. Η πολυπλοκότητα με την αρμονία και οι εντάσεις με την φινέτσα συνδυάζονται αριστοτεχνικά από τα χέρια του σεφ Γιάννη Λιόκα, που φέρνει μια high end εστιατορική πίτσα στην πόλη. Όλα τα συστατικά είναι πολύ προσεγμένα και επιλεγμένα με προσοχή -ζυμάρι που φτιάχνεται καθημερινά και είναι 48ωρης ωρίμανσης και γαρνιτούρες που προέρχονται από μικρές φάρμες της Ελλάδας και της Ιταλίας. Όποια πίτσα και να διαλέξετε σίγουρα θα εκπλαγείτε από το πόσο ωραία δένουν τα υλικά αναδεικνύοντας περίτεχνα τα κύρια χαρακτηριστικά της πίτσας (αλμυρό, γλυκό, λιπαρό).

Προσωπική μας προτίμηση; Η diavola. Με σαλάδο Κέρκυρας, μοτσαρέλα, καραμελωμένα κρεμμύδια, ντοματίνια confit και ‘nduja. Ψημένη στην εντέλεια με ζύμη μεστή, κρούστα όμορφα τραγανή και γαρνιτούρες τέλεια ισορροπημένες, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά ντελικάτο και όσο πρέπει πιπεράτο για μια «διαβολική» πίτσα. Ο όμορφος κήπος και το πολύ ωραία διακοσμημένο εσωτερικό του εστιατορίου έρχονται να προσθέσουν σε αυτή τη μοναδική γευστική εμπειρία.

Λεωφόρος Κηφισίας 317Β, Κηφισιά, 210 6200 495

Alio
Alio

Alio Pizzeria

Το δυνατό δίδυμο πίσω από το “Alio Restaurant”, Γιάννης Λουκάκος και Άκης Βαρθαλάμης, έχει δημιουργήσει εδώ και μερικούς μήνες το Alio Pizzeria. Μια πιτσαρία «γειτονιάς», όπως λέει και η επιγραφή του μαγαζιού, με απλές γραμμές, industrial στιλ και neon φώτα που προσφέρει μια πιο street προσέγγιση στην πίτσα. Με έμφαση στα αγνά και premium υλικά καθώς και σε τεχνικές υψηλών προδιαγραφών, το Alio αποτελεί καλό παράδειγμα τoυ urban street food που θέλει, μεταξύ άλλων, το φαγητό να είναι γρήγορο και απλό αλλά όχι πρόχειρο και απεριποίητο.

Σε ένα μακροσκελή κατάλογο συναντάμε κάθε λογής συνδυασμούς και επιλογές τόσο σε κόκκινη όσο και σε λευκή πίτσα. Αγαπημένη μας στο μενού η «Prosciuto e Funghi» που με την οξύτητα από τη φρέσκια ντομάτα, δροσερή μοτσαρέλα, ντελικάτο προσούτο, γευστικά μανιτάρια και όμορφες νότες από λάδι τρούφας, είναι μία από τις πιο ραφινάτες πίτσες του μαγαζιού. Άξια δοκιμής επίσης και η Bolognese (chef’s favorite) με σάλτσα από μοσχαρίσιο κιμά Bolognese που σιγοψήνεται, μοτσαρέλα fior di latte, μπέικον και κρέμα ricotta.

Ηρακλείτου 71, Χαλάνδρι, 210 6086 304

Franco Manca – Sourdough Pizza

Πάνω στην κεντρική πλατεία της Νέας Φιλαδέλφειας συναντάμε το άρτι αφιχθέν, από το Λονδίνο, Franco Manca. Μια πιτσαρία ναπολιτάνικου στιλ που αδιαμφισβήτητα ξεχωρίζει για τη ζύμη την οποία φτιάχνει. Πρόκειται για 100% sourdough, γεγονός που χαρίζει στην πίτσα την πολύ χαρακτηριστική γεύση με τις ιδιαίτερες, ξινές νότες. Ακόμη πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι το ζυμάρι ωριμάζει με προζύμι του 18ου αιώνα, φουσκώνει αργά και έπειτα ψήνεται στον ξυλόφουρνο. Το μενού περιλαμβάνει οκτώ πίτσες – οι οποίες αριθμούνται – ενώ οι «σπέσιαλ» του μήνα είναι γραμμένες στον μεγάλο πίνακα του μαγαζιού. Η πίτσα νούμερο «4» – με ψητό ωριμασμένο ζαμπόν, ιταλική μοτσαρέλα, ρικότα, άγρια μανιτάρια και λίγη ντομάτα – είναι μία από τις best seller του Franco Manca. Οργανικά υλικά που μπορείτε να αφαιρέσετε ή να προσθέσετε κατά βούληση, σωστό ψήσιμο και απαλή και ελαφριά κρούστα δημιουργούν ένα πολύ προσεγμένο και ιδιαίτερα εύπεπτο αποτέλεσμα. Μοναδική ένσταση είναι ότι τα μανιτάρια είναι ίσως πιο ωμά από ότι θα έπρεπε. Σημειώστε ότι ετοιμάζουν πυρετωδώς το νέο τους κατάστημα στο Περιστέρι ενώ φήμες λένε ότι σύντομα βάζουν πλώρη και για τα νότια προάστια.

Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου 2, Νέα Φιλαδέλφεια, 210 2581 501

Malconi’s Italian Restaurant

Στο πιο κεντρικό δρόμο του Κολωνακίου, συναντάμε το Malconi’s, που μετρά πλέον έντεκα χρόνια λειτουργίας. Με έμφαση στο ποιοτικό ιταλικό φαγητό, το Malconi’s είναι μια Gastropub που έχει αγαπηθεί από πολλούς Αθηναίους. Όσον αφορά το κομμάτι της πίτσας, ο σεφ Γιάννης Κοσμαδάκης δημιουργεί ένα ιδιαίτερο προζυμένιο ζυμάρι, με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία, συνδυάζοντας διάφορα άλευρα για να πετύχει ένα αφράτο αλλά και τραγανό αποτέλεσμα. Στους γευστικούς συνδυασμούς, παρουσιάζει μία εξαιρετική συλλογή από πίτσες με κλασσικές γαρνιτούρες, όπως η πίτσα μαργαρίτα με γευστική σάλτσα ντομάτας και πληθωρική φρέσκια μπουράτα, αλλά και γαρνιτούρες που ιντριγκάρουν, όπως η πίτσα με βάση από καραμελωμένα κρεμμύδια, γκοργκοντζόλα, μπέικον και φουντούκι. Όλες οι πίτσες ψήνονται υποδειγματικά στον ειδικό φούρνο που συνδυάζει γκάζι και ξύλο. Το προσεγμένο ζυμάρι, τα ποιοτικά υλικά σε τέλειες αναλογίες και το εξαιρετικό ψήσιμο οδηγούν σε ένα εξαίσιο αποτέλεσμα ιδιαίτερης νοστιμιάς.

Πατριάρχου Ιωακείμ 43 & Πλουτάρχου 23, Αθήνα, 210 7248 920

Ovio
Ovio

Ovio

Στην καρδιά της Αθήνας, σε ένα πολύ ζεστό και καλόγουστο χώρο, βρίσκουμε το Ovio του γνωστού, τόσο από την πορεία του στις κουζίνες όσο και από το Masterchef, Πάνου Ιωαννίδη. Στο Ovio, ο σεφ παρουσιάζει την Ιταλική κουζίνα μέσα από τη δική του ματιά. Πιστός στις κλασικές μεθόδους παρασκευής αλλά με σαφέστατες επιρροές ελληνικών και μεσανατολίτικων γευστικών στοιχείων, προσφέρει ένα μενού ιδιαίτερης γαστρονομικής εμπειρίας. Η ίδια λογική ακολουθείται και στο κομμάτι της πίτσας όσον αναφορά τους γευστικούς συνδυασμούς. Από τις εννέα επιλογές του μενού, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Salsiccia Lahmacun καθώς επίσης και η Zucchini. Η πρώτη ρουστίκ σε γεύση, φανερώνει την αγάπη του σεφ στα χαρακτηριστικά στοιχεία της Μέσης Ανατολής, ενώ η δεύτερη είναι ιδιαίτερα κομψή και ντελικάτη. Ξεχωριστή δε είναι και η κρούστα στις πίτσες του Ovio. Φτιάχνεται κοντά στο πιο νέο-ναπολιτάνικο στιλ του Canotto που, λόγω της υψηλής υγρασίας του ζυμαριού, παίρνει μια αέρινη και παράλληλα αφράτη μορφή. Η γεμάτη ζύμη ψήνεται ιδανικά στον ξυλόφουρνο και δίνει ένα πολύ ιδιαίτερο οπτικό αλλά και γευστικό αποτέλεσμα.

Απόλλωνος 4, Αθήνα, 211 4115 755

Valteziana Pizzeria

Στον γεμάτο ζωή πεζόδρομο της Βαλτετσίου στα Εξάρχεια βρίσκεται το Valteziana. Ο χώρος πολύ ζεστός και urban με design που θυμίζει το SoHo της Νέας Υόρκης. Το μαγαζί είναι μια αμιγώς πιτσαρία αφού στο μενού, πέρα από δύο δροσερές σαλάτες και μερικά απολαυστικά γλυκά, υπάρχουν μόνο πίτσες. Πληθώρα επιλογών από κόκκινες και λευκές πίτσες, χορτοφαγικές ή μη, καθώς επίσης και δύο σπέσιαλ που αλλάζουν ανά 2-3 μήνες ανάλογα με τα ιδιαίτερα υλικά της κάθε εποχής. Ο Emanuel, σεφ και, μαζί με την Γεωργία, συνιδιοκτήτης του μαγαζιού, μιλάει με ενθουσιασμό για το ζυμάρι του που το φτιάχνει ο ίδιος καθημερινά και ωριμάζει για 48 ώρες αλλά και τη σάλτσα του, η οποία γίνεται από φρέσκιες ντομάτες που ξεφλουδίζονται και πατιούνται στο χέρι. Οι πίτσες είναι κοντά στο ναπολιτάνικο στιλ αλλά με μια πιο σύγχρονη απόδοση. Η βάση ελαστική και αφράτη και οι γαρνιτούρες πλούσιες και όμορφα δεμένες μεταξύ τους. Από τις αγαπημένες μου η «zucchini» με πολύ ωραία ισορροπία ανάμεσα στο απαλό, λεπτοκομμένο κολοκυθάκι, την βαθιά γεύση της γκοργκοντζόλα και τη φρεσκάδα των μυρωδικών (ρίγανη, βασιλικός) και η «stracciatella & spianata» με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, τυρί στρατσιατέλλα, σπιανάτα, ελιές, ελαιόλαδο και βασιλικό – ωραία πικάντικη και λαχταριστή.

Βαλτετσίου 41, Αθήνα, 212 1073 755

Nonna Edda Pizza

Ένας μικρός παράδεισος ιταλικής γεύσης στέκει εδώ και χρόνια στην Καισαριανή. Το Nonna Edda είναι μία συνοικιακή πιτσαρία που προσφέρει πάνω από είκοσι επιλογές σε κόκκινες και λευκές πίτσες. Ο pizzaiolo Αντρέα Σεράνι ανοίγει καθημερινά το ζυμάρι του, το στολίζει με τα πιο αγνά υλικά -τα περισσότερα φερμένα από Ιταλία- φουρνίζει στην εντέλεια και προσφέρει μια αυθεντική πίτσα χαρακτηριστική του ρωμαϊκού στιλ. Λεπτή και τραγανή η βάση, δένει όμορφα με τις άκρως ενδιαφέρουσες γαρνιτούρες δίνοντας ένα άρτιο γευστικό αποτέλεσμα. Από τις ποικίλες πίτσες του καταλόγου must try αποτελεί η ομώνυμη “Nonna Edda” με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, ιταλικό σαλάμι, ζαμπόν και λουκάνικο, μανιτάρια και κρεμμύδι. Ένα στιβαρό πιάτο στο οποίο όμως μπλέκονται με απόλυτη αρμονία τα στοιχεία του ξινού, του γλυκού και του πικάντικου, με το γήινο και το λιπαρό. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να φτιάξετε εσείς τη δική σας πίτσα με ό,τι υλικά επιθυμείτε, ενώ το κατάστημα προσφέρει και πίτσες γίγας σε προσιτές τιμές.

Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως, Καισαριανή, 210 7240 024

Cupola I Italian Restaurant

Στον όμορφο πεζόδρομο της Ευφορίωνος συναντάμε το Cupola, δημοφιλές και ιδιαίτερα αγαπητό ιταλικό εστιατόριο του Παγκρατίου. Χώρος μοντέρνος με απλές γραμμές, ατμόσφαιρα cozy και ιταλική comfort κουζίνα με νόστιμα παραδοσιακά πιάτα δια χειρός Γιάννη Μαρκαδάκη. Στο κομμάτι της πίτσας, ακολουθείται το ναπολιτάνικο στιλ με μαλακή ζύμη και τον κόθρο όσο πρέπει φουσκωμένο και ωραία καψαλισμένο στις άκρες. Το ψήσιμο της γίνεται σε ειδικό ξυλόφουρνο, από τον οποίο έχει πάρει και το όνομα του το μαγαζί (“Cupola” είναι o θόλος που σχηματίζει ο ξυλόφουρνος). Όσον αφορά τους γευστικούς συνδυασμούς, καλύπτουν όλα τα γούστα από κλασικούς και vegetarian μέχρι ντελικάτους και πιο πληθωρικούς. Από τον αρκετά ποικιλόμορφο κατάλογο ξεχωρίζουν στις κόκκινες η Melanzana (μοτσαρέλα, μελιτζάνες ψητές, mozzarella di buffala, σάλτσα ντομάτας San Marzano, grana Padano και βασιλικό) ρουστίκ με γεμάτη γεύση και στις bianche η Tartufata (φρέσκια μαύρη τρούφα, μοτσαρέλα, κρέμα tartufo και baby ρόκα) φίνα και πολύ αρωματική.

Ευφορίωνος 13, Παγκράτι, 211 4117 444

The Eatalians – Mario & Luigi

Στην αστική Ηλιούπολη έχει στηθεί εδώ και δύο περίπου χρόνια ένα όμορφο και ιδιαίτερα στιλάτο στέκι για τους λάτρεις της ιταλικής κουζίνας με πολλές και αξιόλογες επιλογές για πίτσα -και όχι μόνο. Έχοντας λάβει το όνομά του από το γνωστό videogame, το Mario & Luigi έχει έναν παιχνιδιάρικο χαρακτήρα. Οι πίτσες δημιουργούνται από τα χέρια του σεφ Νίκου Σωτηρόπουλου, ο οποίος φέρνει την επιτομή του ναπολιτάνικου Canotto στην Αθήνα. Φτιάχνει το ζυμάρι με υψηλή υγρασία (70-75%) με αποτέλεσμα η βάση της πίτσας να είναι μαλακή και το cornicione (κόθρο) αέρινο με καλοσχηματισμένες κυψέλες στο εσωτερικό του. Στο κομμάτι της γαρνιτούρας, ο σεφ παίζει με αντιθέσεις μπλέκοντας το πικάντικο της “nduja” με τη γλυκύτητα του μελιού, το καπνιστό της μελιτζάνας με το καραμελωμένο κρεμμύδι και τη φρεσκάδα του βασιλικού με το αρωματικό φιστίκι. Η καθεμία από τις έντεκα πίτσες του καταλόγου έχει τον δικό της χαρακτήρα ενώ το έξοχο ψήσιμο και το καπνιστό του ξυλόφουρνου απογειώνουν το γευστικό αποτέλεσμα. Θα επιστρέφαμε για την ονειρική “Beatrice”, με μπρεζέ μοσχαράκι ragu, μοτσαρέλα fior di latte, σάλτσα san Marzano, παρμεζάνα Reggiano και τυρί Ricotta -απλά ανεπανάληπτη.

Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου 190, Ηλιούπολη, 210 9957 953

Napule
Napule

Napul’è Italian Comfort Food & Wine

Σε ένα πολυσύχναστο δρόμο της Βάρης δεσπόζει το Napul’è. Το εστιατόριο της Μάγκυς Ταμπακάκη και του Francesco Ciccio αποτελεί μια πρεσβεία ναπολιτάνικης γεύσης στην Αθήνα. Εδώ την παράσταση κλέβουν οι αυθεντικές συνταγές, οι φρέσκες, ιταλικής προέλευσης, πρώτες ύλες και η βαθιά νοστιμιά όλων των πιάτων του μενού. Στα της πίτσας όμως. Σε περίοπτη θέση στο μαγαζί φιγουράρει ο ξυλόφουρνος, που έχει έρθει από τη Νάπολη. Μπροστά ο Francesco -βέρος Ιταλός- να κάνει πραγματικό σόου με το άνοιγμα της ζύμης που φτιάχνεται με ανάμειξη διάφορων ιταλικών αλεύρων. Με βάση παραδοσιακή ναπολιτάνικη -μεγάλη, μαλακή και ελαφρώς τραγανή- σάλτσα San Merzano σε όλες τις πίτσες με ντομάτα, mozzarella di buffalo (100%) και εύγεστες γαρνιτούρες με άψογες αναλογίες, οι πίτσες του Napul’e είναι συναρπαστικές. Πέρα από την κλασσική και αγαπημένη buffalina (σάλτσα ντομάτας, mozzarella di buffalo, βασιλικός), αναμφίβολα αξίζουν η λευκή stracciata (stracciata di buffala, μοτσαρέλα και στρογγυλή pancetta αρωματισμένη με μαραθόσπορο) και η ερυθρή marinara (σάλτσα San Marzano, σκόρδο, ρίγανη, ελαιόλαδο). Για τον Francesco, η ουσία είναι να αναδεικνύεται η παραδοσιακή ναπολιτάνικη κουζίνα μέσα από τη νοστιμιά των βασικών υλικών που απλώνονται πάνω σε ένα ελαφρύ και αέρινο ζυμάρι -και το πετυχαίνει με μαεστρία.

Λεωφόρος Κωνσταντίνου 43, Βάρη, 210 9655 815

Πηγή:travel.gr

 

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours