Πίτσα για κάθε προτίμηση και budget, για να την απολαύσεις με μπύρα στο χέρι ή με ένα aperitivo, στο κέντρο ή στα προάστια. Ψάξαμε, βρήκαμε και δοκιμάσαμε 10 από τις πιο νόστιμες πίτσες της πόλης.

  • ΜΑΡΩ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΔΗ

Πίτσα ναπολιτάνικου στυλ, με φυσικό προζύμι, αργής ωρίμανσης, ψημένη στον ξυλόφουρνο ή old school – ό,τι κι αν σκεφτείς θα το βρεις στις παρακάτω διευθύνσεις. Εσύ μένει να διαλέξεις αν θα την απολαύσεις με μία μπύρα στο χέρι ή με ένα aperitivo, κάπου στην πόλη.

La Bella Napoli

Ακολουθώντας την απλή μέθοδο – 100% ιταλικό αλεύρι με βιολογικούς κόκκους, μαγιά, υγρασία 70%, ακόμα και 80 ώρες ωρίμανσης – ο  Marco Zenaboni δεν παρεκκλίνει από την παράδοση της Νάπολης. Οι ντομάτες San Marzano και η mozzarella di bufala είναι υψηλής ποιότητας, χρησιμοποιούνται μόνο φρέσκα ιταλικά προϊόντα και δεν μπαίνει τίποτα κατεψυγμένο. Από την Ελλάδα, ο Marco προμηθεύεται μόνο λαχανικά και εξαιρετικό ελαιόλαδο. Η φρέσκια bufalina με 125 γραμμάρια mozzarella di bufala και πολύ, μυρωδάτο, βασιλικό είναι η ιδανική επιλογή για το καλοκαίρι.

LA BELLA NAPOLI
  • Ρουμπέση 64, Νέος Κόσμος
  • 21 1115 0602

Portofino

Πολύ πριν την εμφάνιση της ιταλικής πίτσας στην εγχώρια γαστρονομική σκηνή, υπήρχε αυτή με το φουσκωτό ζυμάρι που ψηνόταν σε στρογγυλό ταψί. Ένας συνδυασμός λιωμένων τυριών, με ξεροκαμένες άκρες και υλικά όπως μπέικον, πεπερόνι και μανιτάρια υπερτερούσαν κάθε μινιμαλιστικής προσέγγισης. Αυτή η πρώτη και παντοντινή – για πολλούς – αγάπη είχε καναδέζικη καταγωγή, απόρροια της επιστροφής των ελλήνων μεταναστών στα πάτρια εδάφη. Στο Portofino ο Τρυφωνας Πατρινός συνεχίζει να φτιάχνει καναδέζικη πίτσα όπως ο παππούς του, με την ίδια συνταγή στο ζυμάρι και τη μυστική σάλτσα. Στο μενού βρίσκεις πίτσες με ονομασίες όπως Portofino (με σάλτσα ντομάτας, mix τυριών, πεπερόνι, φρέσκα μανιτάρια και πράσινη πιπεριά), Μόντρεαλ (το τυρί φτάνει ως την άκρη της ζύμης), Royal και Special, όλες φτιαγμένες με ποιοτικά υλικά και μεράκι.

PORTOFINO

Totonno Pizzeria Napoletana

Ο χρόνος και η υγρασία παίζουν σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία της τέλειας πίτσας και στο Totonno η ζύμη ωριμάζει για 72 ώρες και το ποσοστό υγρασίας φτάνει στο 75%. Τα πυρότουβλα του ξυλόφουρνου είναι από το Βεζούβιο, ενώ όλα τα υλικά προέρχονται από διάφορες πόλεις της Ιταλίας. Λάτρης της ιταλικής κουζίνας και φίλος του κρασιού, ο Αντώνης Πανταζής που είναι και το πρόσωπο πίσω από το μαγαζί, ταξιδεύει στη γειτονική χώρα και επιλέγει από πρώτο χέρι τις καλύτερες πρώτες ύλες.

TOTONNO PIZZERIA NAPOLETANA
  • Καλογρέζης 1, Χαλάνδρι
  • 21 5215 9588

Valteziana Pizzeria

Η πιτσαρία του Manuel Capurso και της Γεωργίας Στρατάκη ενώνει γαστρονομικά την Ιταλία με την Ελλάδα. Χωρίς να μπαίνουν ταμπέλες, η πίτσα ακολουθεί τη ναπολιτάνικη φιλοσοφία – το αλεύρι ταξιδεύει από τη Νάπολη, χρησιμοποιείται μαγιά και το ζυμάρι μεγαλώνει για 48 ώρες. Όλα τα προϊόντα έρχονται από την Ιταλία, με μοναδική εξαίρεση τα λαχανικά και το ελαιόλαδο. Στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου, η πίτσα συνδυάζεται με ελληνικές μπύρες και κρασί, αλλά και κάποιες προσθήκες, όπως οι σαλάτες.

VALTEZIANA PIZZERIA
  • Βαλτετσίου 41, Εξάρχεια
  • 2121073755

Normandia Pizza

Η νοσταλγία σου χτυπάει την πόρτα όταν περάσεις την πόρτα του Normandia και δεις το μενού στη φωτεινή επιγραφή που δεσπόζει πάνω από το πάσο της κουζίνας. Η πιτσαρία έχει συμπληρώσει 45 χρόνια ζωής αλλά είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Το ψωμένιο ζυμάρι της δε σε λιγώνει καθόλου, η ποσότητα των υλικών είναι αρμονική και δεν υπάρχει ίχνος περιττής λιπαρότητας. Highlight τα μακαρόνια φούρνου αραμπιάτα.

NORMANDIA PIZZA

Granello

Σε ένα ιστορικό κτίριο του 1865, στην καρδιά της Αθήνας, ο custom ξυλόφουρνος, που έχει έρθει από τη Νάπολη, είναι ο πρωταγωνιστής. Εκεί, η ομάδα του Granello, με επικεφαλής τον Κυριάκο Λιοδάκη, παρασκευάζει καθημερινά ναπολιτάνικου στυλ πίτσα, με φυσικό προζύμι, που ωριμάζει για 48 ώρες. 14 διαφορετικές επιλογές, όλες με καλοδιαλεγμένα υλικά – με προτίμηση στους μικρούς παραγωγούς – για κάθε προτίμηση και γούστο.

GRANELLO
  • Περικλέους 18, Αθήνα
  • 210 3226542

Mario & Luigi – The Eatalians

Στο Mario & Luigi, οι παιδικοί φίλοι Σπύρος Αργυρίου και Αντώνης Βαρδάλος ένωσαν την αγάπη τους για την ιταλική γαστρονομία, ταξίδεψαν από το Μιλάνο έως τη Νάπολη και συνδύασαν την τέχνη της ιταλικής κουζίνας με την ελληνική φιλοξενία. Με 75% υγρασία, όταν ψηθεί, το ζυμάρι δημιουργεί ένα μαλακό φουσκωμένο στεφάνι, με τραγανή υφή λεπτής κρούστας. Ο κατάλληλος συνδυασμός για να απολαύσεις τις ποιοτικές πρώτες ύλες που βρίσκονται στο εσωτερικό του. Κρέμα τρούφας, παρμεζάνα, φρέσκος βασιλικός, σάλτσα san Marzano είναι μόλις μερικά από τα λαχταριστά υλικά που στολίζουν την πίτσα σου.

MARIO & LUIGI – THE EATALIANS
  • Ελευθερίου Βενιζέλου 190, Ηλιούπολη
  • 21 0995 7953

Lollo’s Atene

Γνωρίσαμε την “pinsa” του Lollo’s στην Αντίπαρο και τα τελευταία χρόνια την απολαμβάνουμε και στην Αθήνα. Οι ιδιοκτήτες μένουν πιστοί στην αγάπη τους για την καλή πρώτη ύλη, επιλέγοντας αλλαντικά και τυριά με ονομασία προέλευσης από την Ιταλία και φτιάχνοντας το δικό τους ξεχωριστό ζυμάρι από βιολογικά άλευρα και πολύωρη ξεκούραση.

LOLLO’S ATENE
  • Εθνικής Αντιστάσεως 3Α, Χαλάνδρι
  • 210 680 1040

Cupola

Σε έναν ήσυχο πεζόδρομο του Παγκρατίου, απομακρύνεσαι από τη φασαρία της πόλης και απολαμβάνεις εξαιρετική πίτσα (δική μου αγαπημένη η tartufata). Συνδυάζεται ιδανικά με cocktails και aperitivo ή με ένα μπουκάλι κρασί από την ενημερωμένη κάβα του εστιατορίου.

CUPOLA
  • Ευφορίωνος 13, Παγκράτι
  • 21 1411 7444

Napul’é Italian Comfort Food

Η Μάγκυ Ταμπακάκη και ο pizzaiolo (και σύζυγό της) Francesco Ciccio ακολουθούν την ίδια φιλοσοφία στην κουζίνα τους και στο νέο χώρο του Napul’e. Η πίτσα είναι λεπτή και με ελαφρώς τραγανή ζύμη – το ζυμάρι παίρνει τον χρόνο που πρέπει – και τα υλικά που μπαίνουν από πάνω προέρχονται από την Ιταλία.  Η διαδικασία της παρασκευής και η «ξεκούραση» 48 ωρών του ζυμαριού είναι και οι λόγοι για τους οποίους το εστιατόριο έχει μικρή διαθεσιμότητα σε πίτσα. Για μια αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα, προτίμησε τη Marinara με σάλτσα ντομάτας, ρίγανη και σκόρδο.

NAPUL’É ITALIAN COMFORT FOOD
  • Β. Κωνσταντίνου 43, Βάρη
  • 21 0965 5815

Πηγή:oneman.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author