Ιστορία από Γεωργία Παπαστάμου, Άντζελα Σταματιάδου, Μαρίνα Πετρίδου 

Όταν πέσει η αυλαία που πάμε για φαγητό; Μπορεί όσο διαρκούν οι θεατρικές παραστάσεις να είμαστε απορροφημένοι από το έργο αλλά καλό είναι να έχουμε και το πλάνο μας και για μετά: κάπου για να πιούμε, να τσιμπήσουμε, να κουβεντιάσουμε και να επεξεργαστούμε όσα παρακολουθήσαμε. Μετά τις απογευματινές παραστάσεις έχουμε όλες τις επιλογές στο πιάτο, στη περίπτωση των βραδινών ωστόσο χρειάζεται ένας παραπάνω προγραμματισμός. Για αυτή την περίπτωση προτείνουμε τα ακόλουθα μαγαζιά με κουζίνες που μας «περιμένουν» λίγο αργότερα από το σύνηθες. Για την αποφυγή απροόπτων συστήνουμε κράτηση.

NiDo: Στο γαστρομπάρ του Νίκου Θωμά

Ο Νίκος Θωμάς με τον Βαγγέλη Μπαλτζάκη που θα βλέπουμε στην ανοιχτή κουζίνα του NiDo© Παρέχεται από: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Φαγητό μετά το θέατρο: 8 κουζίνες στην Αθήνα που κλείνουν αργά την αυλαία© Παρέχεται από: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Φαγητό μετά το θέατρο: 8 κουζίνες στην Αθήνα που κλείνουν αργά την αυλαία© Παρέχεται από: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Φαγητό μετά το θέατρο: 8 κουζίνες στην Αθήνα που κλείνουν αργά την αυλαία© Παρέχεται από: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Τώρα που είναι στολισμένο το κέντρο είναι ακόμη πιο ωραία η ελαφρώς ανηφορική βόλτα από την θεατροπιάτσα του Συντάγματος μέχρι το Κολωνάκι. Και αργά να τελειώσει η παράσταση, πιάνεις ένα από τα ψηλά ή τα χαμηλά τραπέζια του NiDo, που μένει ανοιχτό μέχρι τις 2 π.μ. και συνεχίζεις τη βραδιά σου έχοντας στο χέρι ένα κοκτέιλ ή ένα ποτήρι κρασί. Kαι μπροστά σου παιχνιδιάρικα μικρά πιάτα, που παντρεύουν διάφορες γευστικές κουλτούρες. Ανάμεσα στις προτάσεις του σεφ θα βρεις στρείδια με τσάτνεϊ από πιπεριές χαλαπένιο ή ζωμό χωριάτικης σαλάτας, μοσχάρι ταρτάρ με μαγιονέζα με bonito και σκόνη μανιταριών πορτσίνι, ένα άκρως λιχούδικο πατατόψωμο, και μερικά ιδιαίτερα «σουβλάκια». Το tsukune (σαν να λέμε γιαπωνέζικο κεμπάπ) από κοτόπουλο με σάλτσα από μύρτιλα είναι ιδιαίτερα αγαπητό, αλλά θα σας έλεγα να μην χάσετε το σουβλάκι με το κουνουπίδι με μια θαυμάσια, πικάντικη βινεγκρέτ και φυστίκι Αιγίνης – είναι πολύ καλό. Α.Σ.Λεβέντη 5, Κολωνάκι, Τ/ 210-72.50.226. Ωράριο: Καθημερινά, εκτός Κυριακής 19.00-2.00

Warehouse Edge: Προορισμός μετά τη Λυρική

Τι θα θέλατε να κάνετε μετά από μια όπερα του Πουτσίνι; Εγώ πάντως θα ήθελα να χωθώ σε ένα μαγαζί και να πιω ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, για αρχή. Επειδή σίγουρα θα μου ανοίξει η όρεξη θα ήθελα αυτό το μαγαζί να έχει και καλό φαγητό. Το Warehouse Edge είναι ο ιδανικός προορισμός μετά τη Λυρική. Βρίσκεται τόσο κοντά που δεν χρειάζεται καν να ξεπαρκάρετε. Το μενού είναι «σφιχτό» και ταιριαστό με τη λίστα κρασιών που ξεπερνάει τις 250 ετικέτες. Ο σομελιέ θα σας προτείνει το σωστό pairing ανάλογα με τα γούστα σας. Τα flatbreads με νόστιμες επικαλύψεις, όπως χοιρινά μάγουλα και λάχανο τουρσί, τα μπουκατίνι με λεμονένια σάλτσα και καμένη μυζήθρα και μια μερίδα με ιδιαίτερες κοπές μοσχαριού είναι τα πιάτα που προτιμώ. M.Π.Πεισίστρατου 4-6, Καλλιθέα, Τ/210-94.27.722

Ρίνι: Πρωταγωνιστής το μελωμένο κατσικάκι

Φωτογραφίες: Στέλιος Παπαρδέλας© Παρέχεται από: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο: 6 νόστιμες στάσεις στη νέα πιάτσα© Παρέχεται από: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο: 6 νόστιμες στάσεις στη νέα πιάτσα© Παρέχεται από: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Η σεφ και ιδιοκτήτρια του Ρίνι Μαρίνα Χρονά έχει μεγάλη αγάπη για τα προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών και τα ψάχνει πολύ. Της αρέσει να εμπνέεται από το ίδιο το υλικό, την ελληνική παράδοση και να παίρνει ιδέες από τα μέρη που επισκέπτεται. Το μενού αλλάζει ανά εποχή. Ξεκινάμε με μια επιλογή από ελληνικά ντιπ που φτιάχνουν οι ίδιοι και τα σερβίρουν μαζί με χειροποίητες λαδόπιτες – η φουρνιστή φάβα με σκουμπρί Καλύμνου είναι πολύ νόστιμη. Συνεχίζουμε με το best seller τους, ένα σιγομαγειρεμένο, μελωμένο κατσικάκι με πλιγούρι που λιώνει στο στόμα. Τα λαζάνια με κοκκινιστό μοσχαρίσιο κιμά, μανιτάρια και μπεσαμέλ με γραβιέρα είναι από τις τελευταίες προσθήκες στο μενού, όπως και η μανιάτικη τσουχτή με χυλοπιτάκι με καμένο βούτυρο, μπόλικη μυζήθρα και ένα τηγανητό αυγό και το χοιρινό πρασοσέλινο. Τις επόμενες μέρες θα σερβίρουν αχνιστές σούπες ημέρας και λαδερά όσπρια. Μ.Π.Ρεθύμνου 8, Αθήνα, Τ/ 210-88.36.781

OX Chop House: Μια νεο-ψησταριά πίσω από το Χίλτον

Φωτογραφία: Facebook© Παρέχεται από: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Φωτογραφία: Facebook© Παρέχεται από: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Δεν έχει πολύ καιρό που άνοιξε αυτό το εστιατόριο που συνδυάζει τα χιτ της ελληνικής ψησταριάς με τη σεφ-ική ματιά του Μιχάλη Νουρλόγλου. Με κάρβουνα και ξυλόφουρνο σε δράση, από την ανοιχτή κουζίνα, μέχρι τις 12.30 το βράδυ που κλείνει το Ox, βγαίνουν πολλά και διάφορα που μπορείς να βάλεις στη μέση και να τα μοιραστείς με τους θεατρόφιλους −και κρεατόφιλους– φίλους, διαλέγοντας και κάποιο κρασί από την ενδιαφέρουσα λίστα που έχει συνθέσει ο σομελιέ Γιάννης Μακρής, κι η οποία έχει ωραίες επιλογές και σε ποτήρι. Πιπεροσαλάτα ελαφρά καρυδάτη και δροσερή μαϊντανοσαλάτα, μακαρονάδα με καβουρδισμένη μυζήθρα, φρυγαδέλι, πασά κεφτέ, ένα κοντοσούβλι κοτόπουλο με ψημένη ντομάτα και ρόδι, το λεπτοκομμένο τους πρόβειο παϊδάκι είναι μερικά από όσα θα συναντήσετε στο μενού, που έχει και διάφορες κοπές σε μοσχάρι – εδώ σερβίρουν ελληνικά κρέατα και μόνο. Α.Σ. Χατζηγιάννη Μέξη 9, Αθήνα, T/ 210-71.07.070. Ωράριο: Δευτέρα-Παρασκευή 18.30-00.30, Σάββατο-Κυριακή 13.00-00.30

Το Λοκάλι: Για ιδιαίτερa κοκτέιλ και νόστιμο bar food

Έγινε γνωστό για την αυλή του, μας κράτησε με τα κοκτέιλ του. Το Λοκάλι, στον χώρο του πάλαι ποτέ Σινέ Ψυρρή έχει εκτός από τον ελκυστικό εξωτερικό χώρο, το δημιουργικό μυαλό του Δημήτρη Κιάκου στη λίστα με τα προσόντα του. Ο Κιάκος (ή αλλιώς Gin Father), head bartender και συνιδιοκτήτης του μπαρ είναι, όπως δηλώνει και το ψευδώνυμο του, μεγάλος λάτρης του τζιν (το προηγούμενο εγχείρημά του άλλωστε, το Gin Joint, άφησε το δικό του αποτύπωμα στην μπαρ σκηνή της Αθήνας). Στο Λοκάλι προτείνει πολλές ενδιαφέρουσες μείξεις, μεταξύ των οποίων και αρκετές με το αγαπημένο του απόσταγμα, όπως το γιορτινό και αρωματικό Martini με ταχίνι του ανανεωμένου μενού, στο οποίο το τζιν περνά από διαδικασία επαναπόσταξης μαζί με ταχίνι ολικής άλεσης. Κι αν θέλετε και κάτι να τσιμπήσετε με το ποτό σας, θα βρείτε αρκετές επιλογές. Γ.Π.Σαρρή 44, Ψυρρή, Τ/ 690-61.03.005

Στο Teras του Νέου Κόσμου

Φωτογραφία: Θάλεια Γαλανοπούλου© Παρέχεται από: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Φωτογραφία: Θάλεια Γαλανοπούλου© Παρέχεται από: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Σε μια διώροφη μονοκατοικία του ‘30 με μωσαϊκά και πανέμορφα γύψινα στεγάζεται το ζωηρό Teras, που σερβίρει ωραία ποτά και φαγητό και φιλοξενεί πολλές ετερόκλιτες εκδηλώσεις στους χώρους του. Τα καλοκαιρινά βράδια η δροσερή πίσω αυλή έχει μεγάλη πέραση αλλά και αυτή την εποχή το ζεστό και φιλόξενο εσωτερικό του μαζεύει συνεχώς κόσμο. Αν βρεθείτε στη γειτονιά του Νέου Κόσμου με αφορμή κάποια παράσταση, μπορείτε να τιμολογήσετε και να πιείτε εκεί το ποτό σας. Φροντίστε μόνο να φτάσετε πριν τις 11μιση που η κουζίνα δέχεται τις τελευταίες παραγγελίες. Τα vegan φετουτσίνι με σάλτσα κάσιους, η σαλάτα με λαχανάκια Βρυξελλών και ταχίνι και η σούπα κολοκύθα με τζίντζερ είναι μερικά μόνο από τα πιάτα ημέρας που συναντάμε αυτές τις ημέρες ενώ όσοι προτιμούν κάτι για τη μέση για να συνοδεύσουν το ποτό τους μπορούν να δοκιμάσουν τάκος με μαριναρισμένα μανιτάρια ή «σουβλάκια» κοτόπουλου και elote, μεξικάνικο καλαμπόκι με φέτα, τσίλι και κόλιανδρο. Γ.Π.Θεοδώρητου Βρεσθένης 45, Νέος Κόσμος, T/ 211-41.80.653

Στο ατμοσφαιρικό Duende

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος© Παρέχεται από: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Φαγητό μετά το θέατρο: 8 κουζίνες στην Αθήνα που κλείνουν αργά την αυλαία© Παρέχεται από: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Φαγητό μετά το θέατρο: 8 κουζίνες στην Αθήνα που κλείνουν αργά την αυλαία© Παρέχεται από: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Ένα ιδιαίτερο κράμα κλασικού ποτάδικου με ρομαντικό μπιστρό, το Duende περιμένει υπομονετικά τους θεατρόφιλους που αργά το βράδυ ψάχνουν ένα απάγκιο για ποτό, κουβέντα και, ιδανικά, κάτι για φαγητό. Πίσω από το ατμοσφαιρικό μπαρ με τα αναμμένα κεριά βρίσκεται ένας παλιός καπετάνιος που τη δεκαετία του ‘90 άλλαξε επαγγελματικό προσανατολισμό ενώ στην κουζίνα επικεφαλής είναι η σύζυγός η οποία ετοιμάζει πιάτα με ολίγον γαλλικό αξάν όπως η σαλάτα με κατσικίσιο τυρί, οι μακαρονάδες με σολομό αλλά και φημισμένη μακαρονάδα με κιμά. Γ.Π.Τζιραίων 2, Ακρόπολη, Τ/210-92.47.069

Για εποχικά πιάτα στο Λινού Σουμπάσης και ΣΙΑ

Φωτογραφίες: Άσπα Κουλύρα© Παρέχεται από: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Ψυρρή: Γιατί επιστρέφουμε για φαγητό και ποτό στην παλιά γειτονιά της Αθήνας© Παρέχεται από: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Φαγητό μετά το θέατρο: 8 κουζίνες στην Αθήνα που κλείνουν αργά την αυλαία© Παρέχεται από: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Κοντά στα θέατρα του Συντάγματος και του Ψυρρή, το Λινού Σουμπάσης και ΣΙΑ προσφέρεται για όσους θέλουν να δειπνήσουν πιο αργά, μετά το τέλος της παράστασης. Η κουζίνα, που κουμαντάρει ο Λουκάς Μάιλερ, δέχεται παραγγελίες μέχρι τις 11μιση και, ανάλογα με τη μέρα, ετοιμάζει διαφορετικά πιάτα, βασισμένα όμως πάντα στις αρχές της εποχικότητας και της εντοπιότητας – από στρείδια στα κάρβουνα και μακαρονάδες μέχρι σκορπίνα με παραπούλια και αυγολέμονο. Γ.Π.Μελανθίου 2, Ψυρρή, Τ/ 210-32.20.300

Πηγή:gastronomos.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author