του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ο γευστικός πλούτος της ελληνικής κουζίνας δεν περιορίζεται στις παραδοσιακές συνταγές που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε. Το «φαγάκι της μαμάς» έχει εξελιχθεί μέσα από πειραματισμούς έμπειρων σεφ, οι οποίοι παίρνουν την παράδοση από το χέρι και την πάνε μια βόλτα με όχημα την πρωτοτυπία και την καινοτομία.

Στα παρακάτω εστιατόρια, λοιπόν, θα δοκιμάσεις μοντέρνες προτάσεις βασισμένες σε σταθερές ελληνικές αξίες, οι οποίες θα ιντριγκάρουν όσο πρέπει τον ουρανίσκο σου

Το Γίδι

Η μοντέρνα χασαποταβέρνα, που φέρει την υπογραφή του Βασίλη Ακρίβου (Ψάριστον) έχει όλα τα ατού ενός παραδοσιακού «κοψιδάδικου» παλιάς κοπής, αλλά και τη στιλάτη γοητεία ενός εστιατορίου που αγαπά και πειραματίζεται με το κρέας. Ξεκίνημα με προσούτο προβατίνας, μοσχάρι καρπάτσιο και φρυγαδέλι για να έρθουν τα κυρίως και να απογειώσουν το τσιμπούσι: μπιφτέκι προβατίνας, χοιρινό Ισπανίας ιμπέρικο, χοιρινό Mangalitsa ούγγρικο, παϊδάκια αρνίσια, σιτεμένο πρόβατο σπάλα, πατσάς και μοσχαρόσουπα όλα ένα κι ένα και άψογα ψημένα/ μαγειρεμένα. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο βγάζουν και αντικριστό. Ο λογαριασμός με χύμα κρασί στα 30-40€/ άτομο, αναλόγως το κρέας που θα πάρεις.

To Μαύρο Πρόβατο του Press Café
Αρριανού 31, Παγκράτι, 210 7223466

Σημείο γευστικής αναφοράς σε ολόκληρη την περιοχή, το Μαύρο Πρόβατο υπήρξε ένα από τα πρώτα εστιατόρια του Παγκρατίου που σέρβιρε μοντέρνα ελληνική κουζίνα με αξιώσεις. Εδώ θα δοκιμάσεις πειραγμένες επιλογές, όπως σαλάτα με ψημένο μανούρι, ανάμεικτα λαχανικά, σωταρισμένους ξηρούς καρπούς, πορτοκάλι και σως βατόμουρο, φωλιές από κανταΐφι με τυρί Μετσοβόνε, λιγκουίνι με καβουρδισμένη μυζήθρα και αυγό και κεμπάπ κοτόπουλου πάνω σε πίτα, μαριναρισμένη ντομάτα, κρεμμύδι και σως γιαουρτιού. Με κρασί χύμα, υπολόγισε περί τα 20€/ άτομο για ένα πλήρες γεύμα. Έχει και αδερφάκι με το ίδιο μενού στα Μελίσσια αν είσαι για να τρως βόρεια.

Τζουτζούκα
Μεγάλου Βασιλείου 32, Ρουφ, τηλ: 21 1715 6730

Μοντέρνα και νοσταλγική αυτή η γαστροταβέρνα, αρέσκεται στο να… αλητεύει γευστικά, έχοντας στο τιμόνι την Αργυρώ Κουτσού, η οποία ζωγραφίζει σε έναν γαστριμαργικό καμβά αντλώντας έμπνευση από τα Επτάνησα. Μελιτζάνα κοκκινιστή με καπνιστή ρέγγα και στραγγιστό γιαούρτι, πανακότα με πρέντζα Ζακύνθου και ψητά ντοματίνια, ζοχοί με τριμμένη φέτ Κεφαλονιάς και αφράλα, λιγκουίνι με αχιβάδες, σκόρδο κρασί και μαϊντανό, προβατίνα «σάρτσα» με ζακυνθινό λαδοτύρι και χυλοπίτες Αράχωβας και κερκυραϊκό μπιάνκο με ντόπιο φρέσκο μπακαλιάρο, είναι μερικές από τις ιδιαίτερες επιλογές ενός καταλόγου που αλλάζει συχνά. Ο λογαριασμός, με ποτήρι κρασί, στα 25€ κατ’ άτομο.

Μπαρμπουνάκι
Δες τις διευθύνσεις εδώ.

Ο δεξιοτέχνης της ψαροφαγίας Γιώργος Παπαϊωάννου και ο σεφ Βάιος Παπαλάμπρος αναλαμβάνουν να σε μυήσουν στην κάζουαλ ψαροφαγία μέσα από ένα θαλασσινό μενού που απολαμβάνεται σε έξι περιοχές της Αττικής. Γαύρος μαριναρισμένος σε ξύδι από λευκό κρασί με σκόρδο, δενδρολίβανο και ροζ πιπέρι, φιλέτο χέλι καπνιστό με σαλάτα από μαύρες φακές και πιπεριά Φλωρίνης, καπνιστή Πέστροφα με καρέ ντομάτας και βασιλικό, αχνιστός μπακαλιάρος σε ζωμό ψαριού με ελαιόλαδο, λεμόνι και πουρέ καυτερή πιπεριάς και παπαρδέλες με καραβίδα και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας εγγυώνται ένα πληθωρικά μοντέρνο γεύμα με άρωμα θάλασσας. Ο λογαριασμός με ποτήρι κρασί στα 30-35€/άτομο.

Σερσέ λα φαμ
Μητροπόλεως 46, Σύνταγμα, τηλ: 210 3222029

Ψάξε τους… μοντέρνους μεζέδες σε αυτό το γλυκύτατο «αστικό καφενείο» βγαλμένο από την παλιά Αθήνα, που απλώνει και τραπεζάκια στον πεζόδρομο της Πετράκη, έχει όμως και ένα πανέμορφο εσωτερικό. Και δε θα χάσεις αν τους βρεις. Στα μαρμάρινα τραπεζάκια του έρχονται και προσγειώνονται μικρά πιάτα με πειραγμένους μεζέδες, σαν τα τηγανιτά αυγά με καβουρμά, ή τα σιουφιχτά ζυμαρικά με μοσχαράκι και κατσικίσιο τυρί. Το μενού αλλάζει τακτικά, ανάλογα με το τι υπάρχει φρέσκο κάθε εποχή στην αγορά. Με ωραιότατο τσιπουράκι ή ρακή, υπολόγισε περί τα 15-17€ το άτομο για τσιμπολόγημα.

Μάνη Μάνη
Φαλήρου 10, Κουκάκι, τηλ: 21 0921 8180

Σε ένα διώροφο νεοκλασικό στο Κουκάκι, ολόλευκα τραπέζια απλώνονται και στα πιάτα καταφθάνουν μοντέρνες μανιάτικες νοστιμιές με πρώτες ύλες που παραλαμβάνονται καθημερινά από την Πελοπόννησο, αλλά και γεύσεις πειραγμένης μεσογειακής κουζίνας. Εδώ θα δοκιμάσεις τσουχτές με σύγκλινο, μανιτάρια και καβουρδισμένη μυζήθρα, γιουβετσάκι θαλασσινών με γαρίδες, μύδια και καλαμάρι, κόκορα γεμιστό με πεκορίνο Αμφιλοχίας και μακαρούνες ολικής άλεσης με λιαστή ντομάτα, αρμύρα, ελιά φέτα και σκόρδο. Υπολόγισε περί τα 20€ κατ’ άτομο, με ποτήρι κρασί και σημείωσε ότι κάθε μεσημέρι μπορείς να επιλέξεις και μισές μερίδες.

Cookoovaya
Χατζηγιάννη Μέξη 2, Ιλίσια, τηλ: 210 7235005

Υψηλή γαστρονομία, τέσσερις σεφ, ένας χώρος που θυμίζει παλιό αστικό εστιατόριο, ένα μενού χάρμα γεύεσθαι με καινοτόμες ιδέες σε πιάτα με κρέας και ψάρι. Στο Cookoovaya η γαστριμαργική εμπειρία περιλαμβάνει επιλογές όπως γαρίδα κοιλάδας, με ντομάτα και πέστο τσουκνίδας, χτένια με γλυκοπατάτα, σέλινο και μπέικον μαύρου χοίρου, κόντρα μοσχάρι Νάξου ωρίμανσης με μπάμιες τουρσί, κρόκο και φύλλο στα κάρβουνα, σκορδόψωμο στα κάρβουνα με τομάτα και Jamon Iberico, Σφυρίδα Αθηναϊκή με σελινόριζα, πατάτα και καρότο και βοδινά μάγουλα, με σελινόριζα, σπανάκι βουτύρου και πατατάκια. Ο λογαριασμός για ένα πλήρες γεύμα, με ποτήρι κρασί στα 40-50€/ άτομο.

Πηγή:in2life.gr

 

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours