To Καφενείο Μοίρας/Photo: Αριέττα Πούλιου

Νησάκι χωρίς ψαράκι και ουζάκι δεν γίνεται. Πόσω μάλλον όταν βρίσκεστε σε ένα νησί που η ψαραγορά του δεσπόζει σε περίοπτη θέση και τα ψαροκάικα συνωστίζονται στην προβλήτα το χάραμα, φέρνοντας από τα ανοιχτά τα δίχτυα τους φορτωμένα με την ψαριά της ημέρας.

της Αριέττα Πούλιου

Στην Αίγινα, αγαπημένο και τόσο κοντινό στην πρωτεύουσα προορισμό, με τα τόσα αξιοθέατα και τις κρυμμένες ομορφιές, η ψαροφαγία είναι must. Και για τον ιδανικό προορισμό για να απολαύσετε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, συνοδεία ούζου ή κρασιού, δεν θα χρειαστεί καν ν’ απομακρυνθείτε από την πρωτεύουσα του νησιού. Με αφετηρία τη ζωηρή και φροντισμένη ψαραγορά της και σε κοντινή απόσταση από αυτή, αυτά είναι τα μέρη που θα τσουγκρίσετε τα ποτήρια σας και θα γευτείτε το ιώδιο σε κάθε μπουκιά.

Τα παραδοσιακά καφενεία «Γάλαρης» και «Μοίρας» στην παραλιακή περαντζάδα

Πριν το γεύμα, ένα ουζάκι με μεζέ για ν΄ ανοίξει η όρεξη επιβάλλεται. Αν και μεταξύ μας, κι ένας απλός ελληνικός καφές στο μπρίκι είναι αρκετή αφορμή για να επισκεφθεί κανείς τα όμορφα -σχεδόν δίδυμα- αυτά καφενεία, που στέκουν δίπλα το ένα στο άλλο και λειτουργούν αδιαλείπτως εδώ και σχεδόν 60 χρόνια. Δυο βήματα από την ψαραγορά και ακριβώς απέναντι από τους υπαίθριους πάγκους μαναβικής της προβλήτας, κάτω από το σκαλιστό μπαλκόνι του ιστορικού κτηρίου που στέγαζε το Δημαρχείο, θα γίνετε ένα με ντόπιους και τουρίστες, χαλαρούς νέους και γέροντες πάντα πρόθυμους να αφηγηθούν ιστορίες από τα παλιά. Κατακόκκινο το καφενείο της Αναστασίας Γάλαρη, σε έντονο πράσινο αυτό του Κώστα Μοίρα, χωρίς ίχνος αντιπαλότητας μεταξύ τους αλλά με έντονη αίσθηση nostalgia chic, ανεπιτήδευτα αλλά φροντισμένα, φρεσκοβαμμένα αλλά με εμφανή την πατίνα του χρόνου, μοιράζονται ιστορία και πελατεία.

Πιάστε τραπεζάκι έξω για χάζι στη Λεωφόρο Δημοκρατίας και το μώλο με τα ψαροκάικα, ή τις ψυχρότερες μέρες, στους μικρούς, εσωτερικούς χώρους, με τους τοίχους γεμάτους αφηγήματα ιστορίας σε μορφή καδραρισμένων ασπρόμαυρων φωτογραφιών, παλιών αφισών και δημοσιευμάτων για τα δύο μαγαζιά. Ο καφές συνοδεύεται με γλυκό του κουταλιού, το ουζάκι με τα εντελώς βασικά, αλλά εδώ η ουσία είναι η ιστορία και η αυθεντικότητα.

Ουζερί «Ο Σκοτάδης»

Αν το ουζάκι σας άνοιξε την όρεξη, τότε ο καλύτερος τρόπος για να συνεχίσετε με ψαροφαγία αξιώσεων, είναι η κλασσική πλέον επιλογή: στο ουζερί του Σκοτάδη. Η ιστορία του ξεκινά με παρόμοιο τρόπο με εκείνη των προαναφερθέντων καφενείων, αφού και η ψαροταβέρνα αυτή σαν ταπεινός καφενές ξεκίνησε μεταπολεμικά. Η απλότητα εκείνου του καφενείου που πρωτολειτούργησε το 1945 έχει μεν εξελιχθεί χωρίς να αλλοιωθεί. Το ίδιο και το όνομα, «Σκοτάδης», παρατσούκλι ουσιαστικά που οι ίδιοι οι ντόπιοι του έδωσαν, αφού ο Γιάννης Αλιφαντής άνοιγε πριν τα χαράματα, μες στο σκοτάδι το μαγαζί του, για να ετοιμάζει ζεστή ψαρόσουπα και πρωινό καφέ για τους ψαράδες της Αίγινας.

Η επιχείρηση παρέμεινε στην οικογένεια, εξελίχθηκε σε ουζερί και η κουζίνα απέκτησε γαστρονομικές ανησυχίες που καταλήγουν σε πιάτα με θαλασσινούς μεζέδες, που θα ζήλευαν κορυφαία εστιατόρια του είδους. Ναι, για τέτοια νοστιμιά μιλάμε. Αρκεί κανείς να δοκιμάσει το εξαιρετικά βρασμένο χταποδάκι που σερβίρεται με λεπτοκομμένες πιπεριές Φλωρίνης κι ελαιόλαδο, την απίστευτα νόστιμη καπνιστή φάβα, τη βελούδινη σκορδαλιά που συνοδεύει τον άριστα τηγανισμένο και καθόλου βαρύ μπακαλιάρο ή ακόμη και το τηγανιτό σαλάχι, για έναν πιο ενδιαφέροντα συνδυασμό. Οι σαλάτες του ζωντανές και τα φρέσκα τυράκια που τις συνοδεύουν, παναρισμένα σε τρίμμα από φιστίκι Αιγίνης, δίνουν το στίγμα της εντοπιότητας των πρώτων υλών. Το δε περίφημο κριθαρότο θαλασσινών, δικαιώνει τη φήμη του ως ένα από τα καλύτερα πιάτα που μπορεί να γευτεί κανείς στην Αίγινα. Θα απολαύσετε θέα στο μώλο με τα πολύχρωμα ψαροκάικα, θα συνοδεύσετε το γεύμα σας με κάποια ετικέτα από την καλά μελετημένη λίστα κρασιών και αποσταγμάτων και θα πιείτε στην υγειά του παππού «Σκοτάδη» που άφησε τέτοια παρακαταθήκη στο νησί.

Οι ταβέρνες της ψαραγοράς «Αγορά» και «Το Στέκι»

Original και cult κατάσταση στα ταβερνάκια που μοιράζονται τον πεζόδρομο ακριβώς πίσω από την ψαραγορά της Αίγινας, με σταθερούς πελάτες τους ντόπιους που ξέρουν το σωστό προορισμό για ό,τι πιο φρέσκο από την ψαριά της ημέρας. Μικρά τηγανιτά ψαράκια ή καλοψημένα μεγαλύτερα, βραστά ή φρέσκα λαχανικά και αλοιφές για να τα συνδυάσετε, πλούσια πιάτα ζυμαρικών με θαλασσινά, ολόφρεσκες γαρίδες και καλαμαράκια, τηγανιτά ή γεμιστά, η ποικιλία θαλασσινών μεζέδων εδώ είναι ασύγκριτη, γι’ αυτό και τα τραπέζια παραμένουν σταθερά γεμάτα.

Εκμεταλλευτείτε το προνόμιο της αγοράς, διαλέξτε από τους πάγκους ό,τι σας φαίνεται πιο λαχταριστό και ζητήστε να σας το ετοιμάσουν με τον τρόπο που θέλετε. Θα απολαύσετε πιάτα σε καλές τιμές, σε μια ολοζώντανη ατμόσφαιρα, ανάμεσα στις έντονες συζητήσεις των θαμώνων που τείνουν να γίνουν μια παρέα. Χύμα κρασάκι, παγωμένη μπύρα και γάτες που διεκδικούν μερίδιο από τους μεζέδες συμπληρώνουν την εικόνα μιας εντελώς αυθεντικής εμπειρίας, που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.

Πηγή:travel.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours