Τάσος Μητσελής
Στην παρούσα ανασκόπηση, θα θυμηθούμε ξανά τα πιο ενδιαφέροντα openings που έκαναν πρεμιέρα αυτόν τον χειμώνα στην Αθήνα.
Αν και τα προγνωστικά για τη χειμερινή σεζόν στην εστιατορική σκηνή της Αθήνας, που μιλούσαν για μια πτώση, δεν απέχουν τελικά και πολύ από την πραγματικότητα, είναι εντυπωσιακό πως, παρά τις δύσκολες συνθήκες, δεν ήταν λίγα τα νέα εστιατόρια που έκαναν πρεμιέρα από τον Σεπτέμβριο μέχρι αυτή τη στιγμή, καθώς πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα. Προφανώς, τα καινούργια αυτά concept έχουν πολλές διαφορές μεταξύ τους ως προς το στυλ, την ατμόσφαιρα και την κουζίνα, ωστόσο τους ενώνει ένα κοινό στοιχείο: το – μικρότερο ή μεγαλύτερο – hype. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, ότι θα ήταν χρήσιμο και ενδιαφέρον να θυμηθούμε ξανά αυτά τα εστιατόρια στην αθηναϊκή γευστική σκηνή που τελικά προσφέρει άφθονες ευκαιρίες για εξερεύνηση και ανακαλύψεις.
Ακολουθεί αυτό το άτυπο top-10 με αλφαβητική σειρά:
Αθηναϊκή Ταράτσα
Σε μια πανέμορφη και ολίγον τι ρετρό (φωτό παρουσίασης) αθηναϊκή ταράτσα – όνομα και πράγμα – με συγκλονιστική θέα στον Βράχο της Ακρόπολης που συνυπογράφουν επιχειρηματικά ο Γιώργος Μελισσάρης με τον Αλέξανδρο Τσελεπή και τον Κωνσταντίνο Θεοδωρακόπουλο, ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης παντρεύει την λεβαντίνικη και με την ελληνική κουζίνα, η ομάδα του The Bar in Front of the Bar, δημιουργεί πικάντικα και πρωτότυπα cocktails, αρκετά από τα οποία έχουν ονοματιστεί από διάσημα πιάτα της λεβαντίνικης κουζίνας, όπως το Tabbouleh και το Fattoush.
Info: «Αθηναϊκή Ταράτσα», Regal Hotel, Μητροπόλεως 60, τηλ: 2110080660
Asωtos
Το κεντρικό πρόσωπο σε αυτό το νεομπιστρό στο Παγκράτι επί της οδού Αμύντα, κεντρικό πρόσωπο είναι ο Μιχάλης Μερζένης και μια πλούσια σε ιδέες και γεύσεις κουζίνα που εμπνέεται από τη Μεσόγειο και την Ελλάδα. Αλλά και το κρασί κατέχει εξέχουσα θέση στον Άσωτο. Και φάγοντες ευφρανθώμεν, λοιπόν!
Info: Αμύντα 6, Πλατεία Προσκόπων, τηλ. 2107213720
Atelier Papaioannou
Η υπερδραστήρια S One Hospitality του Δήμου Στασινόπουλου λανσάρει ένα ακόμη -νέο- brand υπό την ομπρέλα Papaioannou, βάζοντας αυτή τη φορά μπροστά από το βαρύ όνομα της ελληνικής ψαροφαγίας, το Atelier. Το νέο εστιατόριο, με την κομψή, αστική ατμόσφαιρα θα είναι ανοιχτό από το μεσημέρι. Εκεί, ο Γιώργος Παπαϊωάννου, τιμώντας τη μακρά ιστορία του, παρουσιάζει ένα μενού εμπνευσμένο από τις πρώτες συνταγές του πατέρα του, αλλά και τη νησιώτικη κουζίνα με πιάτα όπως ροφός αχνιστός με κυδωνάτες πατάτες, ρεβιθάδα με καπόνι και σέσκουλα, ψάρι παϊδάκι με άγρια χόρτα εποχής.
Info: Στοά Σπυρομήλιου, City Link, τηλ. 210 3211315
Cinapos
Ο Πάνος Ιωαννίδης ανοίγει σε ένα από τα πιο γοητευτικά οικήματα του Θησείου, που φιλοξενούσε παλιότερα το Coyoacan, ένα μεζεδοπωλείο με ωραίες γεύσεις, προσιτές τιμές, αλλά και ατμόσφαιρα που φέρνει αυτή τη πολύπαθη κατηγορία εστιατορίων, με εξαιρετικά καλαίσθητο τρόπο στο σήμερα.
Info: Ηρακλειδών 10, Θησείο, τηλ. 2107103030
Focacceria Napul’e
Δεν είναι ακριβώς εστιατόριο αλλά προέρχεται από τα σπάργανα ενός πολύ δημοφιλούς ναπολιτάνικου ονόματος που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια μεγάλη σουξέ στην Αθήνα. Ο κορυφαίος pizzaiolo και ιδιοκτήτης του βραβευμένου Napul’e στη Βάρη, Francesco Granata, ενώνει επιχειρηματικά τις δυνάμεις του με την Άννα Τασιούλα σε ένα ολοκαίνουργιο street food project στο οποίο σαφώς και πρωταγωνιστεί η φοκάτσα, όμως και τα υπέροχα arancini τους μπει για τα καλά στις καρδιές των Αθηναίων.
Info: Ανάργυρου Πετράκη 30, Αθήνα τηλ. 210 3316 161
GIO
Λευκά τραπεζομάντηλα, φλοράλ ταπισερί στους τοίχους, κλασάτη art de la table και γεύσεις που βλέπουν την ιταλική κουζίνα μέσα από τη μαγειρική ματιά του πολυβραβευμένου, Παναγιώτη Γιακάλη. Το καινούργιο εστιατόριο του The Margi Hotel λέγεται GIO και είναι από μόνος του λόγος για να κατηφορίσει κάποιος στη Βουλιαγμένη, ακόμη και τώρα που ο χειμώνας έφτασε.
Info: Λητούς 11, Βουλιαγμένη, Αθήνα 166 71 τηλ. 2108929165
Iodio
Στο χώρο όπου παλιότερα φιλοξενούσε το Stinking Bishop, η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη με την Δανάη Βορίδου και την Ερασμία Μπαλάσκα ενώνουν τις δυνάμεις τους στην κουζίνα ενός πολύ όμορφου εστιατορίου που αγαπά τις θαλασσινές γεύσεις. Το comeback της Χιλιαδάκη σε μια πιο χαλαρή και comfort προσέγγιση από αυτή που την είχαμε συνηθίσει στο Funky Gourmet, στέφεται με τεράστια επιτυχία.
Info: Λουκιανού 36, Αθήνα, Τηλ. 213 0263 656
Koumkan Athens
Butter milk fried chicken, vodka rigatoni, crispy rice με σολωμό, sachertorte, dry martini και μητροπολιτικά vibes στο μπαρ που εγκαινίασε πρόσφατα το ξενοδοχείο Semiramis στη Κηφισιά. Πρόκειται μάλλον για το πιο όμορφο hotel bar που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, ενώ το concept φέρει τη σφραγίδα της Green Garlic όπου τη μπαγκέτα κρατάει ο Άρης Βεζενές.
Info: Semiramis Hotel, Χαρ. Τρικούπη 48, Κεφαλάρι τηλ. 210 6284560
Manari
Στο νέο του project, ο Άρης Βεζενές που συνασπίζεται με τον Λέλο Γεωργόπουλο και τον Σωκράτη Τούλια, δημιουργεί την ιδανική ταβέρνα – ψησταριά, πατώντας στο all time classic εγχειρίδιο, ενώ επανδρώνει το εστιατόριο με ποιοτικά χαρακτηριστικά σε κάθε επίπεδο: από τον cinematic χώρο μέχρι το φαγητό, το οποίο – ευτυχώς θα πω σε αυτή την περίπτωση – δεν έχει απολύτως κανένα twist.
Info: Πλ. Αγίων Θεοδώρων 3, τηλ. 2152153804
Osteria Mamma
Η Ελένη Σαράντη και ο Βασίλης Στεφανάκης άνοιξαν στον Κεραμεικό την Osteria Mamma, ένα ιταλικό εστιατόριο, που βρίσκεται δίπλα από το πατρικό της σεφ και κατά κάποιο τρόπο θα εκφράζει μέσα από το μενού του τη ζεστασιά των οικογενειακών τραπεζιών, αν και δεν θα λείπουν και κάποιες πιο δημιουργικές γεύσεις. Εν καιρώ στο μοναστηριακό του εσωτερικού χώρου, θα σερβίρουν και tasting menu.
Info: Σαλαμίνος 64 και Παραμυθίας, Κεραμεικός
Πηγή:fnl-guide.com