Φρέσκιες και πρωτότυπες ιδέες που παίζουν με τις προσεγμένες πρώτες ύλες και πατάνε πάνω στα παραδοσιακά γλυκά

του Βασίλη Δημαρά

Μια νέα γενιά ζαχαροπλαστείων εξαπλώνεται στην πόλη.

Φρέσκιες και πρωτότυπες ιδέες που παίζουν με τις προσεγμένες πρώτες ύλες, την εποχικότητα και πατάνε πάνω στα παραδοσιακά γλυκά.

In Love Again στην Αθήνα

Είναι το γλυκό αδερφάκι του γνωστού και δημοφιλούς μπαρ «Baba Au Rum» που άνοιξε στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Στην ουσία, πρόκειται για ένα concept store που παντρεύει τον ποιοτικό καφέ με γλυκά τα οποία είναι εμπνευσμένα από δημοφιλή κοκτέιλ κι ένα ανθοπωλείο.

Έτσι, εδώ, η τάρτα Mai Tai φτιάχνεται με μπισκότο βανίλιας, κρέμα μοσχολέμονου, μαρέγκα από πικραμύγδαλο και αρώματα περγαμόντου, το Zombie προφιτερόλ περιέχει αφράτα σουδάκια, γεμιστά με κρέμα αρωματισμένη με παλαιωμένο ρούμι, λευκή σοκολάτα, γλάσο ροδιού, μαρμελάδα γκρέιπφρουτ και ανανά και το cheesecake Piña Colada έχει κρέμα που ψήνεται με καρύδα, τραγανή βάση μπισκότου κι από πάνω στολίζεται με κομματάκια ανανά.

Baba Au Rhums από την ομάδα του Baba Au Rum/ Photo: Ιωάννα Πάκα
Piña Colada cheesecake/ Photo: Ιωάννα Πάκα

Από τον κατάλογό του δεν λείπουν και οι μπαμπάδες με ρούμι που θα τις βρείτε σε δύο εκδοχές, με βανίλια ή με με καραμέλα και σιρόπι από φρούτα του πάθους, πορτοκάλι και ροδάκινο. Δοκιμάστε, επίσης, και την vegan μπουγάτσα με κρέμα κανέλας από γάλα βρώμης και μέλι Ίου. Την επιμέλεια όλου του καταλόγου έχει αναλάβει ο chef Μιχάλης Νουρνόγλου.

Κλειτίου 3, Αθήνα

Σουit στο Παλαιό Φάληρο

Ο Μπάμπης Ζιντίλης επί χρόνια έφτιαχνε δελεαστικά γλυκά σε γνωστά εστιατόρια της πόλης. Πέρυσι πήρε την απόφαση να ανοίξει το δικό του boutique ζαχαροπλαστείο στο Παλαιό Φάληρο. Στον καλαίσθητο χώρο που δημιούργησε με τους πάγκους, τις βιτρίνες ντυμένες με μπαμπού και την πολύχρωμη, γυναικεία τοιχογραφία, οι μυρωδιές από το εργαστήριο μαγεύουν. Όταν δε αρχίζετε να χαζεύετε τα γλυκά, δεν θα ξέρετε ποιο να πρωτοδιαλέξετε. Η μους bitter σοκολάτας, με καραμέλα βουτύρου είναι απολαυστική, η μηλόπιτα με καραμέλα βουτύρου και κρέμα αμυγδάλου από τις αγαπημένες μου, και η crème brulée με passion fruit πολύ νόστιμη. Για να μην σας μιλήσω για την καρυδόπιτα ή τον μπακλαβά που μπαίνουν σε ποτηράκι. Υπάρχουν κι άλλα πολλά για να δοκιμάσετε και να πάρετε μαζί σας. Βλέπετε ο Μπάμπης, κάθε φορά, ετοιμάζει και καινούργιες γλυκές προτάσεις που βασίζονται στην εποχικότητα των υλικών.

Τερψιθέας 47, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 2109886192

Photo: Ourse Athens/Facebook
Photo: Ourse Athens/ Facebook

Ourse στην Άνω Γλυφάδα

Στις αρχές του περσινού χειμώνα ξεκίνησε να γεμίζει την γειτονιά της Άνω Γλυφάδας με λαχταριστές μυρωδιές. Σε αυτό το όμορφο, λιτό ζαχαροπλαστείο με τις πάντα γεμάτες βιτρίνες, θα βρείτε γλυκά βασισμένα στην γαλλική φιλοσοφία, δηλαδή με αρκετό βούτυρο, αλλά με ελληνικό χαρακτήρα μιας και σχεδόν όλες οι πρώτες ύλες είναι ελληνικές και μάλιστα από ψαγμένους μικροπαραγωγούς.

Πίσω από αυτό project, βρίσκονται δύο άνθρωποι που δηλώνουν φανατικοί γλυκατζήδες: η ζαχαροπλάστης Βίκυ Νταλαγιάννη και ο chef Στέφανος Τσουκαλάς. Μαζί τους ο pastry chef, Σπύρος Πεδιαδιτάκης, που οι περισσότεροι τον γνωρίσαμε στην michelin-άτη Σπονδή. Τι να ζητήσετε εδώ; Το Flan Parisién, ένα από τα πιο διάσημα παριζιάνικα γλυκά, με την παχιά κρέμα με το γλυκό άρωμα της πραγματικής βανίλιας Μαδαγασκάρης, το Paris-Brest με βάση σφολιάτας chou την οποία την γεμίζουν με κρέμα πραλίνας φιστικιού, φιστίκι ganache montée και φιστίκι crumble καθώς και την τάρτα με φιστίκι Αιγίνης που παίζει με τέσσερις διαφορετικές υφές από τον εν λόγω ξηρό καρπό. Θα βρείτε ακόμα μακαρόν σε μια μεγάλη ποικιλία γεύσεων, αμαρτωλά σοκολατάκια για να τα τρώτε δύο δύο, παγωτό που φτιάχνουν οι ίδιοι και φυσικά μηλόπιτα – αν την πετύχετε να την πάρετε οπωσδήποτε.

Μυστρά 39, Άνω Γλυφάδα, τηλ. 2121067019

Photo: Kokakias/Facebook

Kokakias στο Κολωνάκι

Θεωρείται από τα πιο καλτ αλλά και διαχρονικά γλυκά. Το κωκ, αυτό το μικρό στρογγυλό γλυκό με το σιροπιαστό παντεσπάνι, την απαλή κρέμα και το σοκολατένιο γλάσο, σε αυτό το μαγαζί έχει την τιμητική του – εξ ου και το όνομα. Σε αυτό λοιπόν, το λιλιπούτειο, ντυμένο στα ροζ, μαγαζί θα βρείτε το κωκ στην απλή, παραδοσιακή του μορφή αλλά και σε πολλές «πειραγμένες» εκδοχές. Υπεύθυνος γι’αυτό είναι ο Μανώλης Στήθος – pastry chef του Funky Gourmet- που έχει αναλάβει την επιμέλεια των γλυκών. Δοκιμάστε το κατακόκκινο Red Velvet κωκ με σαντιγί από βανίλια Μαδαγασκάρης και κόκκινα φρούτα, το Εκμέκ κωκ αρωματισμένο με λεμόνι, τραγανό κανταΐφι με ελαφριά κρέμα βανίλιας, πραλίνα από φιστίκι Αιγίνης και ζαχαρωμένα φιστίκια καθώς και το κωκ Ferrero όμοιο με το γνωστό μας ομώνυμο σοκολάτακι. Επίσης, ενδιαφέρον έχουν και τα άλλα γλυκά που ετοιμάζουν, που όμως έχουν σαν βάση τα στρογγυλά ψωμάκια του κώκ, όπως για παράδειγμα το προφιτερόλ που αντί για σου έχει μίνι κωκ με κρέμα βανίλιας, πραλίνα φουντουκιού και κρεμέ bitter σοκολάτας.

Πατριάρχου Ιωακείμ 48-50, τηλ. 2107243000

Πηγή: travel.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours