Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και οι λίστες με τα απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι ετοιμάζονται. Και σίγουρα περιλαμβάνουν πιατέλες με τυριά!

Όλοι σχεδόν αγαπούν το τυρί και είναι αλήθεια πως η Ευρώπη κάνει μερικά από τα καλύτερα του κόσμου.

Στη Γηραιά Ήπειρο μπορεί να συναντήσει κανείς τυριά χιλιάδων ετών. Υπάρχουν τυριά που εφευρέθηκαν πριν από αιώνες από μοναχούς, τυριά που κάνουν την εμφάνισή τους στην Κλασική Λογοτεχνία και τυριά στα οποία έχουν δοθεί σκόπιμα περίεργα ονόματα, για να ενθαρρύνουν τον κόσμο να τα δοκιμάσει. Υπάρχουν μυρωδάτα τυριά, τυριά με στάχτη, τυριά φτιαγμένα με τρόπους που δεν θα βρίσκατε και τόσο ελκυστικούς και μερικά από τα πιο ακριβά τυριά στον πλανήτη.

Ο καθένας έχει το δικό του αγαπημένο τυρί, αλλά το CNN επέλεξε τα δικά του καλύτερα και ανάμεσά τους είναι ένα ελληνικό και ένα κυπριακό.

Grana Padano

Όλοι γνωρίζουν την παρμεζάνα, φυσικά, αλλά μπορεί να μην είστε τόσο εξοικειωμένοι με αυτό το ιταλικό τυρί, το Grana Padano. Όπως η παρμεζάνα προέρχεται από την Εμίλια Ρομάνα στη βόρεια Ιταλία και όπως και η παρμεζάνα, η γεύση του που φέρνει κάτι από ξηρούς καρπούς είναι τέλεια για σαλάτες ή για τις μακαρονάδες. Είναι συνήθως λίγο φθηνότερο από την παρμεζάνα και έχει λίγο πιο ελαφριά γεύση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλό. Μια ιδανική πρόταση σερβιρίσματος είναι με τσάτνεϊ ή μαρμελάδα.

Gruyère

Γλυκό ή αλμυρό; Με το Gruyères παίρνεις και τα δύο – συν μια χαρακτηριστική γεύση ξηρού καρπού που μειώνει τη γλυκύτητα κατά ένα βαθμό. Κατασκευασμένο στην Ελβετία είναι ένα από τα πιο αγαπημένα τυριά της Ευρώπης, συνδυάζεται τέλεια με τσάτνεϊ ή μαρμελάδα ή ενσωματωμένο σε συνταγές.

Gruyere

Gruyere

Serra da Estrela

Αυτό το πικάντικο τυρί, το αγαπημένο των Πορτογάλων, χαρακτηρίζεται ως είδος υπό εξαφάνιση από το κίνημα Slow Food και έχει λάβει καθεστώς προστασίας από την ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κατασκευαστεί μόνο σε μία μικρή περιοχή της ορεινής Serra da Estrelas και οι παραγωγοί πρέπει να ακολουθούν αυστηρές διαδικασίες. Φτιαγμένο κατά τους χειμερινούς μήνες από πρόβειο γάλα, είναι ένα τυρί που αλείφεται και έχει εξαιρετική γεύση.

Χαλούμι

Αν έχετε πάει στην Ελλάδα, σημειώνει το CNN, πιθανότατα είχατε τη χαρά να γευτείτε χαλούμι: αλμυρό, λαστιχένιο τυρί που ψητό αγγίζει την τελειότητα. Συνήθως φτιαγμένα από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, το χαλούμι προέρχεται από την Κύπρο αλλά πλέον αποτελεί βασικό προϊόν σε όλη την Ελλάδα και την ανατολική Μεσόγειο. Ψήστε το μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό το εξωτερικό για την καλύτερη γευστική εμπειρία.

Χαλούμι
Χαλούμι

Τσένταρ

Μπορεί να νομίζετε ότι ξέρετε το τσένταρ- αλλά τα φθηνά, άγευστα πράγματα που αγοράζετε από το σούπερ μάρκετ απέχει πολύ από το αληθινό. Αιχμηρό αλλά με μια γλυκύτητα το αληθινό τσένταρ από την ομώνυμη πόλη της νοτιοδυτικής Αγγλίας είναι ένα εξαιρετικό τυρί που μπορεί να φαγωθεί μόνο του, με τσάτνεϊ, σε συνταγές ή και σε ένα απλό σάντουιτς.

Manchego

Αυτό είναι το βασιλικό τυρί της Ισπανίας για έναν λόγο: πικάντικο χωρίς να είναι ιδιαίτερα πικάντικο, σκληρό αλλά με ωραία εύθρυπτη άκρη και συνδυάζεται τέλεια με μαρμελάδα κυδώνι. Ακόμη και ο Θερβάντες το είχε συμπεριλάβει στο «Δον Κιχώτης», τέτοια είναι η δημοτικότητά του. Φτιαγμένο από μη παστεριωμένο πρόβειο γάλα, ωριμάζει για μήνες έως και δύο χρόνια – όσο περισσότερο, τόσο καλύτερα.

Morbier

Η γκρίζα γραμμή που διασχίζει το κέντρο του κάνει το Morbier ένα από τα πιο όμορφα τυριά στη λίστα του CNN. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι στάχτη, σκορπισμένη στο πρώτο στρώμα πριν από την προσθήκη της δεύτερης στρώσης. Το Morbier είναι απαλό και κρεμώδες, με μια ελαφρώς πικρή επίγευση, που το εμποδίζει να είναι de trop.

Το τυρί Morbier με τη στάχτη στο εσωτερικό του

Το τυρί Morbier με τη στάχτη στο εσωτερικό του

Bitto

Αυτό το τυρί 2.000 ετών που παρασκευάζεται στις Οροβικές Άλπεις της Βόρειας Ιταλίας από αγελαδινό και κατσικίσιο γάλα, έχει την ιδιότητα «Presidio Slow Food», που σημαίνει ότι είναι προϊόν υπό εξαφάνιση και είναι ένα από τα ακριβότερα τυριά στον πλανήτη.

Havarti

Δεν είναι μόνο το χαλούμι που ψήνεται καλά. Το Havarti μαλακώνει υπέροχα στη σχάρα και είναι επίσης εξαιρετικό σε φέτες. Ήπιο στη γεύση και ημίσκληρο, πήρε το όνομά του από το Havartigården, τη φάρμα που ανήκε στην Hanne Nielsen, η οποία ταξίδεψε στην Ευρώπη για να μάθει τις καλύτερες τεχνικές τυροκομίας, πριν επιστρέψει στη Δανία και κάνει τα μαγικά της με το τοπικό γάλα.

Wensleydale

Το τσένταρ μπορεί να είναι το πιο διάσημο τυρί του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά η Βρετανία έχει επίσης και το Wensleydale. Είδικά την περίοδο των Χριστουγέννων που το συγκεκριμένο τυρί το οποίο είναι γεμιστό με cranberries είναι ένα must στα πλατό τυριών. Φτιαγμένο από μοναχούς στη βόρεια Αγγλία από τη μεσαιωνική περίοδο, η ήπια γεύση του και η εύθρυπτη υφή του, το καθιστούν ένα από τα πιο δημοφιλή τυριά της χώρας.

Cabrales

Υπάρχει το blue cheese και υπάρχει και το Cabrales, με καταγωγή από την Αστουρία στη βόρεια Ισπανία και παλαιωμένο σε σπηλιές έως και 5 μήνες. Ιδιαίτερα πικάντικο –χάρη στις γαλαζοπράσινες φλέβες του και στο κατσικίσιο γάλα αναμεμειγμένο με αγελαδινό και πρόβειο– είναι ημίσκληρο, αλμυρό και εξαιρετικά νόστιμο. Αλείψτε το επάνω σε ένα κρακεράκι και απολαύστε το εάν μπορείτε να το αγοράσετε… Το 2019, ένα «κεφάλι» αυτού του τυριού πουλήθηκε για 22.890 δολάρια σε δημοπρασία, καθιστώντας το, το πιο ακριβό τυρί στον κόσμο.

Comté

Εάν νομίζετε ότι έχει γεύση για το gruyère, θα έχετε δίκιο -παρασκευάζεται στην περιοχή Franche-Comté της Γαλλίας, που συνορεύει με την Ελβετία και είναι επίσης γνωστή ως Gruyère de Comté. Και πάλι είναι γλυκό αλλά και ξηρό ενώ η συνοχή του είναι εξίσου σκληρή. Ωστόσο, οι λάτρεις των δύο αυτών τυριών θα έλεγαν πως το Comté είναι πιο κρεμώδες. Καλύτερα να τα δοκιμάσετε και τα δύο μαζί για να κρίνετε μόνοι σας.

Pecorino romano

Αυτό είναι άλλο ένα από τα υπέροχα τυριά της Ιταλίας. Όπως και η παρμεζάνα και το Grana Padano, τρίβεται επάνω σε ζυμαρικά, ωστόσο το Pecorino έχει αλμυρή γεύση. Μπορεί να παρασκευαστεί σε διάφορες περιοχές — η Σαρδηνία κάνει υπέροχο πεκορίνο ρομάνο, όπως και το Λάτσιο, από όπου προήλθε – αλλά είναι πάντα φτιαγμένο από πρόβειο γάλα (pecora) και είναι πάντα σκληρό.

Bryndza

Ένα εύθρυπτο, πικάντικο λευκό τυρί, το Bryndza μπορεί να είναι περισσότερο γνωστό ότι προέρχεται από τη Σλοβακία, αλλά τρώγεται παντού στα Καρπάθια Όρη και το όνομά του προέρχεται από τη ρουμανική λέξη για το τυρί. Η ελαφρώς ξινή γεύση του και η φύση του που απλώνεται το καθιστά εξαιρετικό γαρνίρισμα για πιάτα – όπως το bryndzové halušky, ένα δημοφιλές σλοβακικό πιάτο με ζυμαρικά.

Γκούντα

Η Ολλανδία είναι γνωστή για τα τυριά της -η εβδομαδιαία αγορά τυριών στο Άλκμααρ, η οποία αναπαράγει το παραδοσιακό ζύγισμα και τη μεταφορά, είναι ένα από τα αξιοθέατα της χώρας που πρέπει να δείτε. Εκεί θα βρείτε τους πάγκους γεμάτους γκούντα, ίσως το πιο διάσημο ολλανδικό τυρί. Με ένα λαμπερό πορτοκαλί χρώμα, φτιάχνεται από τη μεσαιωνική περίοδο (η πρώτη γραπτή αναφορά σε αυτό είναι από το 1184).

Callu de Cabrettu

Μπορεί να έχετε ακούσει για το Casu Marzu, το πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο, αλλά είναι απίθανο να το αγοράσετε, καθώς η πώλησή του έχει απαγορευτεί. Αντ’ αυτού, δοκιμάστε αυτό το κατσικίσιο τυρί, που παρασκευάζεται επίσης στη Σαρδηνία, η οποία είναι γνωστή για τα πρόβατα και τους βοσκούς της. Βέβαια, εάν ακούσετε πως φτιάχνεται από το στομάχι ενός μικρού κατσικιού, γεμάτο με το γάλα της μητέρας του, το οποίο δένεται, κρεμιέται και αφήνεται να ωριμάσει φυσικά, μέχρι να γίνει ένα πικάντικο, σχεδόν κρεμώδες τυρί, ίσως να μη θελήσετε να το δοκιμάσετε. Εξάλλου είναι για σκληροπυρηνικούς θαυμαστές.

Μετσοβόνε

Φυσικά, ξέρετε τα πάντα για τη φέτα: τώρα ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε ένα λιγότερο γνωστό ελληνικό τυρί, σημειώνει το CNN. Το Μετσοβόνε κατάγεται από την ορεινή πόλη που ονομάζεται Μέτσοβο. Φτιαγμένο από αγελαδινό γάλα είτε μόνο του είτε αναμεμειγμένο με λίγο πρόβειο ή κατσικίσιο, είναι ημίσκληρο και φυσικά καπνιστό. Όπως και το χαλούμι, προσφέρεται ιδιαίτερα για ψήσιμο στη σχάρα.

Μετσοβόνε
Μετσοβόνε

Vieux-Boulogne

Λέγεται ότι αυτό είναι το πιο βρωμερό τυρί στον κόσμο — και φυσικά, αυτό δεν είναι καθόλου κακό, ειδικά επειδή προέρχεται από τη Γαλλία. Κατασκευασμένο στη βόρεια παράκτια περιοχή Pas-de-Calaise από τη δεκαετία του 1980, είναι μη παστεριωμένο και μη συμπυκνωμένο, καθιστώντας το μαλακό αλλά και βρωμερό. Σερβίρετέ το με ένα κομμάτι ζεστής μπαγκέτας.

Jarlsberg

Μπορεί να νομίζετε ότι το γλυκό τυρί με μεγάλες τρύπες σημαίνει μόνο Ελβετία, αλλά το γλυκό, με ξηρούς καρπούς Jarlsberg είναι από τη Νορβηγία -αν και το ελβετικό Emmenthal εισήχθη στην περιοχή τον 19ο αιώνα, πριν εμφανιστεί το Jarlsberg. Παράγεται επίσης με άδεια στην Ιρλανδία και τις ΗΠΑ, συγκεκριμένα στο Οχάιο.

Gubbeen

Το πιο αγαπημένο τυρί της Ιρλανδίας έχει μια ζαρωμένη φλούδα με ημι-μαλακό εσωτερικό και μια ήπια, αν και ελαφρώς ξηρή γεύση. Αν θέλετε κάτι πιο δυνατό, υπάρχει και σε καπνιστή εκδοχή.

Puzzone di Moena

Το όνομα σημαίνει «Η μεγάλη βρώμα από τη Moena», και αυτό θα πρέπει να σας δώσει μια ιδέα για τη γεύση αυτού του τυριούη, από το Trentino στη βόρεια Ιταλία. Ένα παραδοσιακό τυρί του λαού Λαντίν -μια ξεχωριστή εθνότητα που ζει στους Δολομίτες- ήταν αρχικά δημοφιλές στους εργάτες γης που τους άρεσε για να εμπλουτίζει την περιορισμένη διατροφή τους. Αρχικά, ονομαζόταν Fassa Nostrano, το όνομά του άλλαξε το 1974, μετά από ραδιοφωνική εκπομπή. Τώρα είναι δημοφιλές σε όσους θέλουν να το δοκιμάσουν απλά για το όνομά του.

Lüneberg

Η ζεστή πορτοκαλί λάμψη που εκπέμπει αυτό το αυστριακό τυρί προέρχεται από το σαφράν που αναμειγνύεται με το γάλα, που λαμβάνεται από αγελάδες που βόσκουν στις ορεινές κοιλάδες γύρω από το Voralberg, στα δυτικά της χώρας. Υπάρχει ισχυρή ελβετική επιρροή σε αυτόν τον τομέα. Το αποτέλεσμα; Έχει μάλλον γεύση σαν ένα πιο αρωματικό, σαφράν Emmental.

Πηγή: iefimerida.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours