Εστιατόριο Mario/Photo: Νίκος Κόκκας

Ολόφρεσκα ψάρια, ο καταπληκτικός ψαρομεζές γούνα, η δυνατή σούμα, η ρεβιθάδα. Στην Πάρο τρώτε τέλεια.

την ΑΡΤΕΜΗ ΤΖΙΤΖΗ

«Γούνα», σούμα, ξινομυζήθρα. Το τρίπτυχο της βαθιάς γαστρονομικής ψυχής της Πάρου. Γύρω από αυτόν το γευστικό πυρήνα, σε κάποια καφενεία -εστιατόρια και σε ταβέρνες κυρίως στα νότια του νησιού, θα βρείτε παραδοσιακά εδέσματα όπως τις αγκινάρες με τα κουκιά λαδολέμονο, τα σαλιγκάρια με σκορδαλιά, τους κεφτέδες με κίτρινη κολοκύθα. Θα ανακαλύψετε και πολλά τυριά. Εκτός από την υπέροχη ξινομυζήθρα, φτιάχνουν καταπληκτική γραβιέρα, τουλουμοτύρι, κρασοτύρι. Αλλά πρέπει να τα ζητήσετε, να τα ψάξετε.

Φυσικά θα φάτε ψάρια. Πολλά, φρέσκα ψάρια στις ταβέρνες και τα εστιατόρια που έστησαν οι γιοι των παλιών ψαράδων και που πολλοί έχουν ακόμα τα δικά τους ψαροκάικα και εφοδιάζουν τα μαγαζιά τους. Θα φάτε και χταπόδια. Τα βλέπετε να ξεραίνονται κρεμασμένα στον ήλιο.
Βεβαίως η μεγάλη δημοφιλία της Πάρου σε ελληνική και διεθνή κλίμακα, έφερε και το ανάλογο κοινό και τις προτιμήσεις του. Αποτέλεσμα, δίπλα στους ντοματοκεφτέδες και στους κλοκυθοκεφτέδες, και μάλιστα σε προνομιακή θέση, θα βρείτε ψάρι καρπάτσο, σεβίτσε και ταρτάρ του ψαριού (ό,τι ακριβώς συνέβαινε 7-8 χρόνια πριν με το σούσι).

Λεύκες/Photo: Νίκος Κόκκας

Είναι όμως τόσο ισχυρή η παραδοσιακή κουζίνα του τόπου, που καλοδέχεται τις ξένες γεύσεις, τις μιξάρει άνετα με τις δικές της και κλείνει το μάτι στον καλοφαγά την ώρα που κάνει παιχνίδι πάνω από μια «χορτοφουσκωτή» αρωματική πίτα δίπλα-δίπλα σε ένα ταρτάρ από καβούρι.
Στην Πάρο θα φάτε και θα πιείτε καλά και θα μυηθείτε γλυκά και απαλά σε μια μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων με βάση τα ψάρια, τα χόρτα και τα λαχανικά που δέχονται ευγενικά και με προσήνεια δίπλα τους τα σεβίτσε, τα ταρτάρ και τα καρπάτσιο.

Ανάλογα με τη διάθεσή σας θα διαλέξετε ένα καφενείο-μεζεδοπωλείο που μετράει δεκαετίες ζωής, μια οικογενειακή ψαροταβέρνα με δικό της καΐκι, ένα φροντισμένο εστιατόριο που μιλάει τη γλώσσα της νέας ελληνικής κουζίνας ή ακόμα ένα εστιατόριο με fusion κουζίνα που αγαπάει τα παριανά και τα ελληνικά προϊόντα. Η γαστρονομική περιήγηση στο νησί ξεκινάει από την Παροικιά, περνάει από τη Νάουσα, πηγαίνει κεντρικά στις Λεύκες και κατεβαίνει στα χωριά του Νότου. Εκτός από τις ταβέρνες και τα εστιατόρια που αναφέρονται υπάρχουν και αρκετά ακόμα που θα τα ανακαλύψετε μόνοι σας. Έτσι, για την ευχαρίστηση της εξερεύνησης.

*Η «γούνα» είναι ένας φοβερός ψαρομεζές: ανοίγουν στα δύο τον κολιό, το σκουμπρί ή το σαφρίδι, τα αφήνουν να στεγνώσουν 5-6 ώρες στον ήλιο και μετά τα ψήνουν στα κάρβουνα
*Η σούμα είναι παραδοσιακό δυνατό ποτό, σαν το τσίπουρο ή τη ρακή και παράγεται από την απόσταξη των στεμφύλων του σταφυλιού.

Στην Παροικιά

Το Μπουνταράκι: Παραδοσιακό ταβερνάκι που αγαπούν οι ντόπιοι, σε πολύ ωραίο μπαλκόνι με θέα στο λιμάνι της Παροικιάς. Ελληνική κλασική κουζίνα -ξεχωρίζει ο κόκορας με μακαρόνια-, φρέσκα θαλασσινά και ορισμένα παριανά πιάτα. Ευγενικοί άνθρωποι, φιλικό σέρβις. (2284 022297)

O Γάλλος σεφ Fred Chesneau
Stou Fred

Stou Fred: Σε μια όμορφη “μυστική” αυλή ο Γάλλος σεφ Fred Chesneau μαγειρεύει υπέροχα μια fusion κουζίνα χρησιμοποιώντας ελληνικά προϊόντα. Πολλοί Γάλλοι πελάτες, το μενού αλλάζει κάθε εβδομάδα, ο ίδιος είναι ευγενέστατος οικοδεσπότης και πρόθυμος να εξηγήσει τα πάντα και να ακούσει τις εντυπώσεις σας. Επιλογή για μια ξεχωριστή βραδιά. (697 044 8763)

Henri G.: Σε ένα υπέροχο νεοκλασικό με θέα στο λιμάνι της Παροικιάς από το roof top, ο σεφ Henri Guibert με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη και το Παρίσι δημιουργεί σοφιστικέ πιάτα με fusion διάθεση και πολλά ελληνικά προϊόντα. Δημοφιλείς δημιουργίες του το ριζότο με ελληνική τρούφα και το επιδόρπιο “μαλλί γριάς με μαρκίζ σοκολάτας και τραγανή καραμέλα”. (2284 024407)

Evinos bar: Αξίζουν τα σκαλάκια που θα ανεβείτε για να φτάσετε σε αυτό το μπαράκι στον παραλιακό δρόμο με την καταπληκτική θαλασσινή θέα στο λιμάνι της Πάρου. Ωραία κοκτέιλ, ωραίες μουσικές. Για φαγητό, ποκ κορν και φιστίκια. Θα πάτε λοιπόν ή αφού έχετε φάει ή μετά (697 441 3232)

Στη Νάουσα

O Γιάννης Μαρκουλής/Photo: Νίκος Κόκκας
Σαρδέλα με σάλτσα από αμπελόφυλλα/Photo: Νίκος Κόκκας

Mario: Σε μια ατμοσφαιρική γωνιά, στο παλιό λιμανάκι της Νάουσας ο Μάριος Τσαχπίνης με γερή οικογενειακή παράδοση στην εστίαση έχει δημιουργήσει ένα από τα πιο αγαπημένα και πιο καλά εστιατόρια του νησιού. Το μενού συντονίζεται στη νέα ελληνική κουζίνα με βάση το φρέσκο ψάρι και τα πιάτα είναι ελαφριά, αρωματικά και με άποψη (σεφ ο Γιάννης Μαρκουλής). Εκτός από τη διάσημη ψαρομακαρονάδα του, ζητήστε την πολύ καλή ψητή σαρδέλα με σάλτσα από αμπελόφυλλα και σαλάτα από παντζάρι και κινόα. Ιδιαίτερο πιάτο το φιλέτο φρέσκου τόνου (ψημένο σε στιλ τατάκι) με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας και κόκκινη σάλτσα, κάπως σαν χουνκιάρ μπεγιεντί με τόνο. Απαραίτητη η κράτηση (2284 051047)

Ουζερί των ναυτικών: Μεζεδοπωλείο στο παλιό λιμανάκι της Νάουσας που λειτουργεί ασταμάτητα από το 1950. “Λαϊκό προσκύνημα” καθημερινά με πλήθος κόσμου που έρχεται για τους ψαρομεζέδες του και κυρίως για τη “γούνα”: κολιός ή σκουμπρί που “ψήνονται” στον ήλιο και μετά στα κάρβουνα. Επαγγελματικό σέρβις που δεν πτοείται από πολυκοσμία και πίεση δουλειάς. Απαραίτητη η κράτηση (2284 051300)

Barbarossa/Photo: Νίκος Κόκκας
Aji Tataki/Photo: Νίκος Κόκκας
Χτένι ψητό/Photo: Νίκος Κόκκας

Barbarossa: Ένα εστιατόριο πληθωρικό όπως και η προσωπικότητα του ιδιοκτήτη Ευγένιου Χαμηλοθώρη, σε φέρνει σε ατμόσφαιρα 90’s με δυνατή μουσική, διεθνή σελέμπριτι στα τραπέζια, 20 άτομα προσωπικό στο σέρβις, 150 ετικέτες κρασιού -ανάμεσά τους και 20 σαμπάνιες. Ο έμπειρος σεφ Δημήτρης Νίκολης, διαχειρίζεται με άνεση τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά στήνοντας νόστιμα πιάτα με γκουρμέ φινίρισμα περιλαμβάνοντας στο μενού και παραδοσιακές συνταγές του νησιού. Ξεχωρίζει το χταπόδι σιγομαγειρεμένο με μέλι, κρασί μαρσάλα και καραμελωμένα κρεμμύδια, το φρικασέ σφυρίδας με άγρια παριανά χόρτα, τα ψητά χτένια, η αχινομακαρονάδα. Θα εντυπωσιαστείτε από τη γερή ποικιλία σε σούσι και ιδιαίτερα από τα inside out. Μαγική η τοποθεσία του εστιατορίου καθώς βλέπει στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και στο ενετικό κάστρο. Απαραίτητη η κράτηση.

Κάπαρη/Photo: Νίκος Κόκκας
Φιλέτο φρέσκου τόνου/Photo: Νίκος Κόκκας
Σαλατούρι/Photo: Νίκος Κόκκας

Κάπαρη (πάρκο Σαγκριώτη, παραλία Αγίου Δημητρίου): Ο χώρος θυμίζει μια ήσυχη, καλοβαλμένη ταβέρνα, το μενού όμως έχει αξιώσεις εστιατορίου. Στην δροσερή υπερυψωμένη βεράντα και κάτω στην αυλή, θα σας σερβίρουν θαλασσινά πιάτα πάντοτε με μια τσαχπινιά, όπως μια ιδιαίτερη σάλτσα ή μια αλλιώτικη γαρνιτούρα. Από τα ορεκτικά, ξεχωρίζει το σαλατούρι που το φτιάχνουν με καλκάνι, ροζ πιπέρι και φρέσκο κρεμμυδάκι και το γαρνίρουν με μαγιονέζα. Η ψητή σουπιά έχει γλυκιά, ντελικάτη γεύση. Το φιλέτο φρέσκου τόνου από την Κάλυμνο ψήνεται στη σχάρα, έρχεται ζουμερό και συνοδεύεται όμορφα από σαλάτα κινόα, παριανά χόρτα τουρσί και λαδολέμονο αγριομάραθου “χειροβοσκός” (τοπικό είδος). Πολλές οικογενειακές συνταγές από τον ιδιοκτήτη Μανώλη Κάπαρη και το γιο του Ανδρέα, ευγενικό και αποτελεσματικό σέρβις (22840-52070)

Η Παλιά Αγορά (Καφενείο Γαβαλάς): Στις επάλξεις από τη δεκαετία του ‘60 συνεχίζει την παράδοση με μεζέδες όπως καλαμαράκια και μαριδάκια, τους διάσημους κεφτέδες του, μελιτζανοσαλάτα, κλπ. Μπροστά στη χαρακτηριστική πράσινη πόρτα του το βράδυ σχηματίζεται ουρά και θεωρείται τυχερός όποιος βρει κάποιο από τα προνομιούχα τραπεζάκια στο σοκάκι, στο πλάι του μαγαζιού (2284 051847)

Μαντζουράνα: Ένα μαγαζί φτιαγμένο από νέους ανθρώπους που έχει αγαπηθεί τόσο από τους ντόπιους όσο και από τους επισκέπτες. Με κρεατοφαγικό προσανατολισμό και παριανές πρώτες ύλες, πολλές από τις οποίες προέρχονται από τα μποστάνια τους, η Άννα και ο Γιάννης ετοιμάζουν ένα μικρό μενού με πολύ νόστιμα πιάτα που το καθένα έχει την τσαχπινιά του: τηγανητές πατάτες με σάλτσα από αβγό και φέτα, μοσχαράκι με κρασί και κρεμμύδι, συκώτι με σταφίδες. Χαλαρή ατμόσφαιρα, φιλικό σέρβις (2284 771171)

Siparos/Photo: Νίκος Κόκκας
Καρπάτσιο ψαριού/Photo: Νίκος Κόκκας
O Χρήστος Στέλλας/Photo: Νίκος Κόκκας

Siparos: Πάνω στη θάλασσα, στο δρόμο προς Σάντα Μαρία, με πολύ-πολύ όμορφη, δροσερή αυλή σε άσπρο-μπλε, πράσινο, και γαλήνια ατμόσφαιρα. Ο σεφ Χρήστος Στέλλας ετοιμάζει καλοφτιαγμένο φαγητό που ποντάρει στα ψάρια και στα θαλασσινά και περιλαμβάνει τοπικές συνταγές όπως η εξαιρετική παριανή ρεβιθάδα σιγομαγειρεμένη στο σκούνταβλο με δεντρολίβανο και σκόρδο. Θαυμάσια η πεσκανδρίτσα με λινγκουίνι, πολύ καλό το καρπάτσιο ψαριού με αχινό και φύκια, ενδιαφέρον το παστίτσιο με ραγού γαρίδας. Βιτρίνα με φρέσκα ψάρια για τηγάνι και σχάρα (2284 052785)

Αmalaya (στην επαρχιακή οδό Νάουσας -Μάρπησας): Αμαλαγιά σημαίνει ψαρότοπος. Οι ιδιοκτήτες είναι παιδιά ψαράδων, με δικό τους καϊκι, ολόφρεσκα ψαρικά στη σχάρα και στο τηγάνι αλλά και πολλά νεωτερικά πιάτα, για παράδειγμα, τόνος ψητός με μπροκολίνια, τσίλι, κρέμα γλυκοπατάτας και προσούτο Στρεμμένου. Υπάρχουν και επιλογές για κρεοφάγους. Πάνω στη θάλασσα, ρομαντική ατμόσφαιρα, πολύ ευγενικό σέρβις (697 448 1345)

Στον Αμπελά

Χριστιάνα: Γνήσιο ψαρομάγαζο -έχουν δικό τους καΐκι-, πάνω στη θάλασσα απέναντι από τη Νάξο. Το σκηνικό ξεχειλίζει ρομαντισμό. Είτε έλθει εδώ ένας κροίσος είτε κάποιος που κουρεύει το γκαζόν, έχει την ίδια αντιμετώπιση. Η κακαβιά και η αστακομακαρονάδα μαζί με τα φρέσκα ψάρια είναι από τα διάσημα πιάτα του μαγαζιού (22840-51573)

blue Oyster

Blue Oyster: Πάνω στη θάλασσα, ίσως είναι το μοναδικό μαγαζί που σερβίρει τόσο μεγάλη ποικιλία από όστρακα (τα βλέπετε στο ενυδρείο). Θα βρείτε και ωμά ψαρικά (καρπάτσο, σεβίτσε, ταρτάρ), ένα καταπληκτικό κατσικάκι στη λαδόκολλα, ένα πεντανόστιμο ψάρι φρικασέ αυγολέμονο και τα απροσδόκητα αμπελοφάσουλα με φρούτα και ξηρούς καρπούς (22840-52707)

Θαλάμι: Θα νομίζετε πως διακτινιστήκατε σε κάποιο ταβερνάκι παλιάς ελληνικής ταινίας, έτσι όπως θα τρώτε κάτω από τα αρμυρίκια. Τα ψάρια είναι ολόφρεσκα -έχουν δικό τους καΐκι. Να ζητήσετε οπωσδήποτε δικιά τους λακέρδα και παριανό τηγανητό χταπόδι και μαραθοπιτάκια. Φοβερή γούνα. Πολύ εξυπηρετικό και ευγενικό προσωπικό (22840-53351)

Στις Λεύκες

Πεζούλα της Λιχουδιάς/Photo: Νίκος Κόκκας
Πεζούλα της Λιχουδιάς/Photo: Νίκος Κόκκας

Η πεζούλα της λιχουδιάς – Sweet smelling kitchen: Ανεβαίνοντας τα σκαλάκια θα βρεθείτε σε μια παραμυθένια μικρή βεράντα σε sugar vanilla αισθητική και θέα γαλήνια στα γύρω βουνά. Η μικρή κουζίνα όπου η κ. Πωλίνα και η κόρη της Άννα ετοιμάζουν τα χειροποίητα ζυμαρικά, τις πίτες τους, τα κέικ τους και τα μαγειρευτά τους έχει την ίδια παραμυθένια διακόσμηση. Θα απολαύσετε ελληνικά μαγειρευτά -γεμιστά, ιμάμ, κλπ-, ωραίες μακαρονάδες, ωραία κέικ. Παραδίδουν μαθήματα για την παρασκευή ψωμιού και το άνοιγμα φύλλου. Απαραίτητη η κράτηση (2284 043189)

Ρεβιθάδα/Photo: Νίκος Κόκκας
Ανδρέας Ραγκούσης/Photo: Νίκος Κόκκας

Κλαρίνος: Διάσημη κρεατοταβέρνα με τις σούβλες της, τα κρεατικά στη σχάρα αλλά και τα μαγειρευτά της (ρεβιθάδα, φάβα, μουσακάς κουνέλι, κλπ). Σερβίρει σε μια σκεπαστή βεράντα -όνειρο στον όροφο, γεμάτη βασιλικούς και θέα στα γύρω βουνά. Δικά τους τα χοιρινά, οι πατάτες και οι ντομάτες. Τα υπόλοιπα από την Πάρο και όταν υπάρχει πολύς κόσμος, παίρνουν και από τη Νάξο. Σήμα κατατεθέν τα παϊδάκια τους, αρνίσια και χοιρινά. Μαστορικό το κοντοσούβλι και το κοκορέτσι. Θαυμάσια η ξινομυζήθρα (22840-41608)

Αραντό: Ολόφρεσκια αίσθηση με τα λευκά του τραπεζοκαθίσματα και το σκεπαστό του μπαλκόνι -βεράντα με τη βουνίσια θέα που ηρεμεί την ψυχή. Απλά καλοφτιαγμένα πιάτα που φλερτάρουν και με την παράδοση και με το πιο σύγχρονο ύφος: ρολάκια μελιτζάνας, ντοματοκεφτέδες, παστουρμαδόπιτα, φιλέτο κοτόπουλου γεμιστό, ρεβίθια φούρνου, σωστό rib eye, ριζότο με παντζάρια και ριζότο με σουπιά. Πολύ εξυπηρετικοί και φιλικοί οι άνθρωποι (2284 044070)

Στον Πρόδρομο

Ο Βλάσσης Ρούσσος/Photo: Νίκος Κόκκας
Κουκιά/Photo: Νίκος Κόκκας

Τσιτσάνης: Ξεκίνησε το 1969 σαν καφενείο με τάβλι, χαρτιά και ούζο. Σήμερα είναι μια γλυκύτατη και πολύ αγαπητή ταβέρνα -ψησταριά. Δροσερή πίσω αυλή, στη σάλα τζουκ μποξ (ενεργό) και υπέροχοι ναϊφ πίνακες από τον ντόπιο ζωγράφο Γιώργο Μαρμαρινό και λίγα τραπεζάκια μπροστά. Εκτός από τα κρεατικά, θα ζητήσετε ρεβίθια φούρνου, δικά τους πιτσούνια κοκκινιστά -σπάνια λιχουδιά πια-, ντοματοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες με κόκκινη κολοκύθα και υπέροχο κεφαλοτύρι που η γεύση του θυμίζει παρμεζάνα. Μαγειρεύουν ο ιδιοκτήτης Βλάσσης Ρούσσος και η σύζυγος Μαρία Τζανακοπούλου. Στην είσοδο του χωριού (2284 041375)

Καλλιτεχνικό καφενείο/Photo: Νίκος Κόκκας

Καλλιτεχνικό Καφενείο: Πάνω στην πλατεία, σε ρετρό ύφος, και αξιοζήλευτα μεζεδάκια από την κυρία Μαρία με το δυνατό ταμπεραμέντο. Εκτός από τα όστρακα που φέρνει ο σύζυγος, ο κ. Αντώνης όποτε τα βρει, θα απολαύσετε ανάμεσα σε άλλα, ωραιότατη καπαροσαλάτα, μελιτζάνα με τυρί και ντομάτα στο φούρνο, γεμιστό καλαμάρι, χταπόδι κρασάτο και κατσικάκι με πατάτες, όλα νοστιμότατα (2284 042033)

Στη Μάρπησσα

Ο Νίκος και η Χαρούλα Πατέλη/Photo: Νίκος Κόκκας
Πίτα /Photo: Νίκος Κόκκας
Κολοκυθοανθοί/Photo: Νίκος Κόκκας
Η Χαρούλα Πατέλη/Photo: Νίκος Κόκκας

Η ταβέρνα της Χαρούλας: Έχει, και τι δεν έχει, αυτή η ταβέρνα που στρώνει τραπέζια στην πλατεία κάτω από δύο θεόρατες μουριές. Η κ. Χαρούλα μαζί με τον γιο της Ειρηναίο και με τη βοήθεια του αγαπημένου της συζύγου Νίκου (είναι παντρεμένοι 56 ολόκληρα χρόνια και δηλώνουν ερωτευμένοι όπως την πρώτη μέρα που γνωρίστηκαν) ετοιμάζουν το πανόραμα της παριανής κουζίνας: τους καλύτερους ντοματοκεφτέδες, μπιφτέκι από κουνέλι, μυαλά πανέ, αμελέτητα στο τηγάνι, αρωματικούς μαραθόπιτες, καλογεράκι (μελιτζάνα γεμιστή με κοτόπουλο τυριά και σάλτσα ντομάτα), κολοκυθολούλουδα γεμιστά και τηγανητά, και πολλά άλλα. Τα περισσότερα λαχανικά είναι δικά τους, τα κρεατικά ντόπια ή από τη Νάξο (22840-41440)

Στον Δρυό

Σαλάτα καρπούζι -The Green Project
Μπέργκερ -The Green Project

The Green Project: Ένα μαγαζί, κατηγορία από μόνο του. Ο νεαρός ιδιοκτήτης Γιάννης Ραγκούσης λέει “εγώ είμαι ένα αγρότης που άνοιξε μια καφετέρια”. Πίσω από αυτήν τη δήλωση βρίσκεται ένα εστιατόριο -cocktail μπαρ μέσα σε καταπράσινο κήπο, με τραπεζάκια στο ένα μέρος και καναπέδες για χαλάρωση και ποτάκι στο άλλο. Μικρό μενού, θαυμάσιο φαγητό με λαχανικά, φρούτα και αρωματικά βότανα που καλλιεργεί η οικογένεια του Γιάννη. Να δοκιμάσετε τη σαλάτα με καρπούζι, ντομάτες και φέτα που την έτρωγαν παλιά οι αγρότες και την έχει εξελίξει το μαγαζί. Επίσης το πλατό με παριανά τυριά με συνοδεία μαρμελάδες και τσάτνεϋ από τα δικά τους φρούτα. Ενδιαφέροντα κοκτέιλ, υπέροχη μουσική, ευγενέστατες οι κοπέλες του σέρβις (22840-41388)

The Beach project/Photo: Νίκος Κόκκας
Ο Γιάννης Ραγκούσης/Photo: Νίκος Κόκκας
The Beach project/Photo: Νίκος Κόκκας

Το Beach Project είναι το αδελφάκι του Green Project, στη Χρυσή Ακτή του Δρυού. Ένα beach bar χαλαρό και νωχελικό, με νεο -χίπ διάθεση, υπέροχο κήπο περιφραγμένο με καλάμια, εκπληκτικά τεράστια μαρμάρινα τραπέζια και funky μενού με μπέργκερ, πίτσες σαλάτες και δυνατή vegetarian και vegan διάθεση. Θα πάτε για brunch ή για μεσημεριανό και οπωσδήποτε θα δοκιμάσετε τα smoothies με γάλα καρύδας και δικά τους φρούτα και τις πολύπλοκες healthy σαλάτες τους. Ομπρέλες, ξαπλώστρες και μπαρ στην παραλία (2284 041388)

Στην Αλυκή

Γόπα, ποντιακό κους κους, πουρές παντζάρι – Thalassa mou
Μπακαλιάρος Μωσαικό – Thalassa mou

Thalassamou, στην παραλία Πίσω Αλυκή: Το μέρος είναι ειδυλλιακό -πάνω στην άμμο με τραπεζάκια κάτω από τα αρμυρίκια ή στη δροσερή αυλή. Η πρώτη αίσθηση είναι πως πρόκειται για μια θαλασσινή ταβέρνα, όμως το μενού που δημιούργησε ο έμπειρος chef patron Μάριος Σαλματάνης (της ιστορικής ταβέρνας Σαλματάνης στην Κηφισιά) είναι μενού φροντισμένου εστιατορίου. Η κουζίνα του είναι ελληνική, ανάλαφρη και αρωματική. Σημειώστε ως αντιπροσωπευτικά πιάτα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη γόπα με κους κους παντζαριού, τον κολιό σε γκασπάτσο τζατζίκι, το μωσαϊκό μπακαλιάρου με πούδρα μαϊντανού, μαγιονέζα άγριου σκόρδου και αλμύρα. Χαλαρή ατμόσφαιρα διακοπών -από τη θάλασσα κατευθείαν στο τραπέζι (2284 091461)

Το Μουράγιο: Πάνω στο λιμανάκι, με φρέσκα ψάρια, ωραίους μεζέδες και αρκετές επιλογές κρεατικών. Βάλτε στην ατζέντα το ριζότο με μελάνι σουπιας, τα αχνιστά μύδια, τη γούνα και ό,τι φρέσκο ψάρι έχει τη μέρα που θα πάτε (22840-91165)

Ο Άκης Σκανδάλης/ Photo: Νίκος Κόκκας
Λιγκουίνι με σκορπίνα/Photo: Νίκος Κόκκας
Σαλάτα, το μπαλκόνι του Άκη/Photo: Νίκος Κόκκας

Το μπαλκόνι του Άκη: Πάνω στο μώλο της Αλυκής, μια καλοβαλμένη ταβέρνα με πολλά ορεκτικά (και ωμά), ελληνικά ορεκτικά (όλα ζεστά) αλλά και fusion -για παράδειγμα καρπάτσο τόνου με γουακάμε. Πολλά ζυμαρικά σε συνδυασμό με ψάρια ή θαλασσινά όλα σωστά μαγειρεμένα και νόστιμα καθώς και λίγες επιλογές κρεατικών. Αξίζει να παραγγείλετε σκορπινομακαρονάδα με φιλεταρισμένη σκορπίνα, λιγκουϊνι και λαχανικά. Πολύ καλά ρονταρισμένο το μαγαζί (σέρβις, ταχύτητα, υποδοχή) υπό την επίβλεψη του Θεολόγου Σκανδάλη (Ακης) που μαγειρεύει και ο ίδιος μαζί με την ομάδα της κουζίνας (2284 091512)

Πίσω Λιβάδι

Χάλαρης: Ωραία στημένο ουζερί πάνω στο λιμανάκι με θέα τα ψαροκάικα. Σούμα, μεγάλη ποικιλία ούζων, αρκετοί μεζέδες. Αν έχουν τόνο (τον ψαρεύουν οι ίδιοι) να πάρετε οπωσδήποτε. Νόστιμα και τα γαριδοπιτάκια και η ψαρόσουπα (2284 043257)

Πηγή:travel.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author