μτφρ. Κατσούλας Σπύρος, εκδ. Διόπτρα 2021

της Κατερίνας Καλογήρου

Περίληψη Οπισθόφυλλου

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ BEST SELLER ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ. Το παγκόσμιο best seller του Tim Marshall, Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας, μας έδειξε πώς οι επιλογές κάθε έθνους περιορίζονται/καθορίζονται/προσδιορίζονται από τα βουνά, τα ποτάμια, τις θάλασσες και τα τείχη. Από τότε η γεωγραφία μπορεί να μην άλλαξε, όμως έχει αλλάξει ο κόσμος. Σε αυτό το νέο αποκαλυπτικό βιβλίο, ο Marshall μας ταξιδεύει σε 10 περιοχές που καθορίζουν την παγκόσμια πολιτική σκηνή και την ισορροπία δυνάμεων. Ανακαλύψτε γιατί η ατμόσφαιρα της Γης είναι το επόμενο πεδίο μάχης, γιατί η μάχη για τον Ειρηνικό ξεκινά τώρα και η επόμενη μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης είναι πολύ πιο κοντά από όσο νομίζουμε. Σε δέκα κεφάλαια, που καλύπτουν την Αυστραλία, το Σαχέλ, την Ελλάδα, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ιράν, την Αιθιοπία, τη Σαουδική Αραβία, την Ισπανία και το Διάστημα, δοσμένα με τη χαρακτηριστική οξύνοια και διορατικότητα του Marshall, προσφέρεται στον αναγνώστη μια διαφωτιστική και συναρπαστική εξερεύνηση της δύναμης της γεωγραφίας στη διαμόρφωση του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος της ανθρωπότητας.

Βιβλιογνώμη

Πριν κάποια χρόνια διάβασα το πρώτο βιβλίο του κυρ Μάρσαλ «Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας», και σκέφτηκα πως επιτέλους κάποιος προσπαθεί να μας κάνει το θέμα, λιανά. Πέρσι, έπιασα και διάβασα τη Δύναμη της Γεωγραφίας, η οποία αποτελεί τη συνέχεια. Αν εγώ κι εσύ, καλέ μου αναγνώστη, μεγαλώναμε στην Αλάσκα αντί της Ελλάδος, πόσα πράγματα θα ήταν διαφορετικά; Φυσικά και θα είχα τάρανδο για κατοικίδιο, και ίσως και μια οικογένεια πάφινς, αλλά σοβαρά τώρα, ας αναλογιστούμε για μια στιγμή, πόσο μας διαμορφώνει το περιβάλλον μας.
Βουνά, λαγκάδια, θάλασσες, λίμνες, παγετώνες, πετρέλαια, μέταλλα, μουσώνες, ηλιοφάνειες, όλα μα όλα, τόσα κι άλλα τόσα, ορίζουν τις ανάγκες μας. Και τις επιθυμίες μας! Και τα πλεονεκτήματά μας…σαφώς και τα μειονεκτήματα.

Πάντοτε ήμουν υπέρ της εκμάθησης της ιστορίας, καθώς θεωρώ οτι είναι ο μόνος τρόπος να σπάσουμε τους ηλίθιους φαύλους κύκλους στους οποίους κινείται το ανθρώπινο είδος, όμως πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας τις συνθήκες που πρακτικά διαμορφώνουν και σχηματίζουν τους πολιτισμούς! Εδώ, λοιπόν, ο Τιμ ο Μάρσαλ, πολεμικός ανταποκριτής στο επάγγελμα, μας ανοίγει τα μάτια.

 
Τα δύο βιβλία αυτά, αποτελούν ιδανικό τρόπο για να εισαχθούμε στην ιστορία του κόσμου μας, και φυσικά στα οικονομικοπολιτικά του μπάχαλα, και να καταλάβουμε επιτέλους τι συμβαίνει γύρω μας. Δεν είναι όλα μια γιγάντια συνωμοσία άλιεν με σιωνιστές, αλλά ακόμα και να ήταν, και δαύτοι βάσει αυτών των πληροφοριών θα σκάρωναν τα κρυφά τους σχέδια κάτω από κάποιο ηφαίστειο στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Μετά από την ανάγνωση, θα είναι πιο εύκολο να αναζητήσεις περισσότερες πληροφορίες για την κάθε χώρα ξεχωριστά, θα έχεις μια καλή ιδέα του τι θέλεις να ψάξεις, και επειδή σε ακούω να λες «κοπελιά, σιγά μην μπω σε αυτή τη διαδικασία», σε ενημερώνω πως κινδυνεύεις να πωρωθείς, γιατί έχει τόσο ενδιαφέρον! Αντικειμενικά πράγματα σου λέω τώρα, δε μιλάει η ιστορικόπληκτη κορασίδα μέσα μου… εντάξει, μιλάει, αλλά ταυτόχρονα πετάγεται και αυτή που θέλει μια ενυδρίδα εκτός των άλλων ζώων, και ξέχασε να την αναφέρει στην εισαγωγή, αλλά ναι! Τραστ μι, και πάμε επιτέλους να κανονίσουμε κανά ταξίδι, πρωτού δε μείνει κολυμπηθρόξυλο!

About Post Author

You May Also Like

More From Author