Το κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος εντόπισε παράνομες εργασίες σε εξέλιξη στο Nammos στην Ψαρού και πλέον η νέα νομοθεσία επιτρέπει την άμεση κατεδάφιση των αυθαιρεσιών. Στην περίπτωση του Principote, στον Πάνορμο, οι Επιθεωρητές προχώρησαν στην επιβολή προστίμου ύψους 22,22 εκατ. ευρώ.
Προς άμεση κατεδάφιση οδεύουν οι παράνομες κατασκευές του Nammos στην Ψαρού της Μυκόνου. Κι αυτό, γιατί το κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος εντόπισε τις εργασίες σε εξέλιξη και πλέον η νέα νομοθεσία (που θεσπίστηκε μόλις προ δεκαημέρου) επιτρέπει στην περίπτωση αυτή την άμεση κατεδάφιση των αυθαιρεσιών με μια πιο σύντομη διαδικασία. Αντίθετα, στην περίπτωση του Principote, στον Πάνορμο, όπου καταγράφηκαν 33 παράνομες κατασκευές – από κτίρια έως φράχτες – που φθάνουν σχεδόν τα 40.000 τετραγωνικά μέτρα (!), οι Επιθεωρητές προχώρησαν σε πρώτη φάση στην επιβολή προστίμου, ύψους 22,22 εκατ. ευρώ, ίσως ένα από τα υψηλότερα που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας.
Το μικτό κλιμάκιο, που περιλάμβανε στελέχη των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για το κομμάτι των πολεοδομικών και περιβαλλοντικών παρανομιών, πραγματοποίησε αυτοψία στις δύο επιχειρήσεις στις αρχές Απριλίου. Στην περίπτωση του Nammos, το κλιμάκιο βρήκε εργασίες σε εξέλιξη (αν και οι εργαζόμενοι είχαν προφανώς ειδοποιηθεί και έλειπαν), γεγονός που αλλάζει την (νομική) αντιμετώπιση του αυθαιρέτου. Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες και κοινοποιήθηκε στους ιδιοκτήτες του Nammos, οι Επιθεωρητές κατέγραψαν:
– Κατασκευή σε εξέλιξη διώροφου κτιρίου εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας Ψαρούς και σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τη γραμμή αιγιαλού. Το κτίριο έχει επιφάνεια 520 τετραγωνικών μέτρων. Τμήματα του κτιρίου βρίσκονται εντός της ζώνης αιγιαλού και παραλίας. Να σημειωθεί ότι το κτίριο είχε δηλωθεί προς «τακτοποίηση» στο νόμο για τα αυθαίρετα (δηλαδή ως ανεγερθέν… προ του 2011), ωστόσο όπως παρατηρούν οι Επιθεωρητές… χτίζεται ακόμα (και προφανώς η δήλωση υπαγωγής δεν ταυτίζεται με τη σημερινή του εικόνα). Κατά την ημερομηνία ελέγχου το κτίριο βρίσκονταν στη φάση κατασκευής υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.
– Κατασκευή σε εξέλιξη κτιρίου με χρήση τουαλέτας (39,55 τμ) εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας και σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τη γραμμή αιγιαλού. Και για αυτό το κτίριο υπήρχε δήλωση «τακτοποίησης» (ως ανεγερθέν προ του 2011). Κατά την ημερομηνία ελέγχου το κτίριο βρίσκονταν στη φάση κατασκευής υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.
– Τοποθέτηση κοντέινερ 23,5 τμ (χωρίς άδεια, που απαιτείται ανεξάρτητα με το αν αυτά δεν είναι μόνιμη κατασκευή) εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας και σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τον αιγιαλό.
– Τοποθέτηση τεσσάρων κυλινδρικών δεξαμενών ύψους 2,2 μέτρων και ακτίνας 0,5- 1,7 μέτρων εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας και σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τον αιγιαλό.
Στην περίπτωση του Nammos θα γίνει για πρώτη φορά χρήση της διαδικασίας του άρθρου 271Α (θεσπίστηκε πρόσφατα με τον ν.5043, βλ. «Κ» 12.4.23). Σύμφωνα με αυτό, οι ιδιοκτήτες του αυθαίρετου έχουν προσθεσμία 10 ημερών (που ξεκινά από την ημέρα της θυροκόλλησης) για να προσκομίσουν στοιχεία νομιμότητας των κατασκευών που διαπιστώθηκαν (επ αυτοφώρω) να κατασκευάζονται χωρίς οικοδομική άδεια. Εναλλακτικά, οι ιδιοκτήτες μπορούν να προχωρήσουν μόνοι τους εντός δεκαήμερου στην κατεδάφιση των παράνομων κατασκευών, την υλοποίηση της οποίας θα ελέγξει υπάλληλους της τοπικής πολεοδομίας (εν προκειμένω υπηρεσίας δόμησης Σύρου).
Αν το δεκαήμερο περάσει άπρακτο, τότε προχωρά άμεσα η κατεδάφιση με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Αιγαίου). Το κόστος της κατεδάφισης, όπως και της αποκατάστασης του χώρου καταλογίζεται στον ιδιοκτήτη.
ADVERTISEMENT
Πρόκειται για την πρώτη φορά που γίνεται χρήση αυτής της «συντμημένης» διαδικασίας, την οποία η κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρώσει για προφανείς λόγους, και έχει ενδιαφέρον να φανεί τι είδους εμπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν – ή όχι. Ενδιαφέρον θα έχει επίσης να φανεί αν η επιχείρηση ελεγχθεί με την ευκαιρία συνολικά ως προς τις πολεοδομικές της παραβάσεις (δηλαδή για όλα τα κτίριά της στην Ψαρρού).
Στον Πάνορμο
Στην περίπτωση του Principote, στο οποίο οι κρατικές υπηρεσίες καταγράφουν παρανομίες επί μια επταετία χωρίς να έχουν καταφέρει να επηρεάσουν στο ελάχιστο τη λειτουργία του (βλ. «Κ» 10.3.2023), το πλήθος των παρανομιών που καταγράφηκαν αυτή τη φορά… ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, καταγράφηκαν κατασκευές χωρίς οικοδομική άδεια, εντός της ζώνης προστασίας της ακτής του Πανόρμου και σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τον αιγιαλό, εντός τοπίου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Επίσης, καταγράφηκε η κάλυψη του ρέματος με πλάκα τσιμέντου και κατασκευές κοντά σε ρέματα του Πανόρμου, κατά παραβίαση του προεδρικού διατάγματος για τους μικρούς νησιωτικούς υγροτόπους (στο οποίο είχε συμπεριληφθεί και ο συγκεκριμένος… όσο ακόμα υπήρχε).
Οι Επιθεωρητές κατέγραψαν:
- Κατασκευή κλειστού χώρου επιφάνειας 2.977 τετραγωνικών μέτρων (!!!) όπου στεγάζονταν παρασκευαστήριο, εμπορικό κατάστημα, αποδυτήρια, τουαλέτες και άλλοι βοηθητικούς και αποθηκευτικούς χώρους. Εντός του χώρου αυτού εντοπίστηκε παλαιότερη κατασκευή, η ύπαρξη της οποίας είχε διαπιστωθεί κατά έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος το 2017. Στοιχεία νομιμότητας για την κατασκευή αυτή δεν έχουν προσκομιστεί στους Επιθεωρητές και ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί από την πολεοδομία Σύρου σε επόμενη φάση.
- Κλειστός χώρος βοηθητικής χρήσης συνολικής επιφάνειας 2.278 τετραγωνικών μέτρων εκ των οποίων τα 1.928 τετραγωνικά βρίσκονται εντός της ζώνης των 100μ. από τον αιγιαλό. Στο χώρο αυτό εντοπίστηκε παλαιότερη οικία και μαντρότοιχοι που έχουν ενσωματωθεί στην υφιστάμενη κατασκευή που είχαν εντοπιστεί κατά τον έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος το 2017 (θα ελεγχθεί από την πολεοδομία σε επόμενη φάση).
- Χώροι τύπου isobox 233 τετραγωνικών
- Κτίριο 310 τετραγωνικών με χρήση παρασκευαστηρίου, κουζίνας, αποδυτηρίων, τουαλετών κα.
- Χώρος πλυντηρίων 309 τετραγωνικών.
- Κλειστός χώρος επιφάνειας 1.829 τετραγωνικών μέτρων με χρήση αποθήκης, χώρου εστίασης προσωπικού, γεώτρησης, βιολογικού καθαρισμού, διαμονής εργαζομένων κλπ. Στο χώρο αυτό ενσωματώθηκε υφιστάμενο κτίσμα που λειτουργεί ως γραφείο της επιχείρησης, για το οποίο υπάρχει η οικοδομική άδεια του 2002, η οποία δεν έχει ελεγχθεί ως προς την νομιμότητά της.
- Διάφοροι άλλοι κλειστοί βοηθητικοί χώροι.
Επίσης οι Επιθεωρητές κατέγραψαν πλήθος πολεοδομικών παραβάσεων, ανάμεσα στις οποίες:
- Διάστρωση οικοπέδων με σκυρόδεμα σε συνολική επιφάνεια 21.490 τετραγωνικών (σσ. το τσιμέντωμα της πλαγιάς, που περιγραφόταν στο πρόσφατο ρεπορτάζ της «Κ») εκ των οποίων τα 7.546 τετραγωνικών εντός της ζώνης των 100 μέτρων από τη γραμμή αιγιαλού. Στην επιφάνεια αυτή περιλαμβάνεται η πλάκα σκυροδέματος που έχει κατασκευαστεί ως κάλυψη του ρέματος που διατρέχει την επιχείρηση στη βόρειά της πλευρά.
- Κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, σε μήκος 260 μ. και έμπροσθεν των ξύλινων καταστρωμάτων έχει κατασκευαστεί προσωρινή περίφραξη από ξύλινα πάνελ (στο βόρειο τμήμα της επιχείρησης είναι μεταλλικά) ύψους περί τα 3 μέτρων. Πρόκειται για τον περίφημο «φράχτη» επί της παραλίας, που εμφανίστηκε στις φωτογραφίες των ημερών.
- Στέγαστρο στάθμευσης οχημάτων 426 τετραγωνικών και πέργκολες χώρου στάθμευσης οχημάτων συνολικής επιφάνειας 2.877 τετραγωνικών, εκ των οποίων τα 818 τετραγωνικά βρίσκονται εντός της ζώνης των 100μ. από τη γραμμή αιγιαλού.
- Πέργκολες μπροστά από την παραλία και καταστρώματα μερικών χιλιάδων τετραγωνικών.
Συνολικά οι Επιθεωρητές κατέγραψαν 33 παράνομες κατασκευές, εκ των οποίων:
- Οι κλειστές κατασκευές είναι 9.187 τετραγωνικά μέτρα.
- Οι πέργκολες τα 2.059 μέτρα και τα επιστρωμένα deck τα 3.000 τετραγωνικά μέτρα.
- Οι τσιμεντωμένοι χώροι (κυρίως) στάθμευσης τα 21.490 τετραγωνικά.
- Η παράνομη περίφραξη με ξύλινα πάνελ τα 780 τετραγωνικά.
Συνολικά καταγράφηκαν 39.780 τετραγωνικά μέτρα παράνομων κατασκευών, για τα οποία επιβάλλεται πρόστιμο ανέγερσης 14.818.558 ευρώ και πρόστιμο διατήρησης 7.409.279 ευρώ (συνολικά 22.227.838 ευρώ).
Να σημειωθεί ότι οι χώροι για τους οποίους υπάρχει οικοδομική άδεια και οι υπαγωγές σε «τακτοποιήσεις» δεν έχουν συμπεριληφθεί στον υπολογισμό του προστίμου, καθώς θα πρέπει να ελεγχθούν πρώτα από την πολεοδομία Σύρου.
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, το πόρισμα κοινοποιήθηκε στους ιδιοκτήτες του Principote, οι οποίοι μπορούν να ασκήσουν προσφυγή ενώπιον του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ). Αν δεν κατατεθεί προσφυγή στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ σε 10 ημέρες, ή απορριφθεί η προσφυγή, τότε η κατασκευή χαρακτηρίζεται άμεσα κατεδαφιστέα.
Πηγή: kathimerini.gr