Πέθανε η τραγουδίστρια των Ronettes, Ρόνι Σπέκτορ

H Ρόνι Σπέκτορ, η τραγουδίστρια που ηγήθηκε του γυναικείου συγκροτήματος Ronettes, του οποίου το single «Be My Baby» έφθασε στο Νο2 των charts το 1963 και σύζυγος του διάσημου παραγωγού τους, Phil Spector, πέθανε χθες σε ηλικία 78 ετών. Σύμφωνα με δήλωση της οικογένειάς της, η τραγουδίστρια πέθανε μετά από μια σύντομη μάχη με τον καρκίνο.

του Γιάννη Αλεξίου

Η Spector γεννήθηκε ως Veronica Yvette Bennett την 1η Αυγούστου 1943, στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στο ισπανόφωνο Χάρλεμ. Σχημάτισε τους Ronettes ενώ ήταν στην εφηβεία της και κυκλοφόρησε τους πρώτους της δίσκους το 1961 στην εταιρεία Colpix.

The Ronettes – Be My Baby (Official Audio)

Οι Ronettes ήταν επίσης επαγγελματίες τραγουδίστριες και χορεύτριες στο Peppermint Lounge της Νέας Υόρκης. Εκεί τους ανακάλυψε ο θρυλικός ντισκ τζόκεϊ Murray the K (Murray Kaufman), ο οποίος τους προσέλαβε αμέσως ως χορευτικό σύνολο για τις επιθεωρήσεις του στο Brooklyn Fox Theatre σε rock and roll εκδηλώσεις που ήταν πολύ δημοφιλείς τότε.

Ξεκινώντας το 1963, η Ronnie Spector – ως τραγουδίστρια των Ronettes, του τρίο που αποτελούσαν επίσης η μεγαλύτερη αδερφή της Estelle Bennett, και η ξαδέρφη τους Nedra Talley – ηχογράφησαν μια σειρά κλασικών επιτυχιών, συμπεριλαμβανομένου του βραβευμένου με Grammy “Walking in the Rain” καθώς και τα “Do I Love You,” “Baby I Love You,” “(The Best Part of) Breaking Up” and “I Can Hear Music.”.

The Ronettes – Walking In The Rain (Official Audio)

Οι Ronettes γνώρισαν τεράστια επιτυχία και είχαν πρωτοσέλιδα στα 60s όπως οι Rolling Stones, οι Yardbirds και οι Beatles οι οποίοι ζήτησαν προσωπικά να συμμετάσχουν οι Ronettes στην τελευταία τους περιοδεία στις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 1966.

Οι Ronettes χώρισαν το 1967 και η Ronnie Bennett παντρεύτηκε τον παραγωγό του γκρουπ, Phil Spector, το 1968. Ο ταραχώδης γάμος κατέληξε σε διαζύγιο το 1974. Ο Phil Spector πέθανε σχεδόν ένα χρόνο πριν από την Ronnie, στις 16 Ιανουαρίου 2021, από τον Covid -19.

Ronettes Phil Spector
Οι Ronettes με τον Phil Spector

Το 1971, η Ronnie Spector κυκλοφόρησε το ντεμπούτο σινγκλ της στην Apple Records, “Try Some, Buy Some”, σε σύνθεση και παραγωγή του George Harrison, ενώ συμμετείχαν στην ηχογράφηση οι George Harrison, John Lennon και Ringo Starr.

Το 1976, ο Billy Joel έγραψε το «Say Goodbye to Hollywood» ως φόρο τιμής στον Ronnie. Την επόμενη χρονιά, ηχογράφησε το τραγούδι με την υποστήριξη του Bruce Springsteen και της E Street Band και κυκλοφόρησε ως single στην Epic Records.

Το 1986, το ντουέτο της με τον Eddie Money – “Take Me Home Tonight” – έφτασε στο No4 στο Billboard Hot 100 και παρέμεινε στο chart για 26 εβδομάδες. Το τραγούδι προτάθηκε για βραβείο Grammy και το βίντεο είχε μεγάλη προβολή στο MTV.

Ronnie Spector MadisonSquareGarden1989H Ronnie Spector στη σκηνή στο Madison Square Garden το 1989

Το 1989, η Ronnie Spector κυκλοφόρησε τα απομνημονεύματά της με τίτλο : Be My Baby: How I Survived Mascara, Miniskirts, and Madness.

Το 1999, ο Spector κυκλοφόρησε το EP She Talks to Rainbows στην ανεξάρτητη δισκογραφική Kill Rock Stars, που περιέιχε τα “You Can’t Put Your Arms Around a Memory” του Johnny Thunder και ένα ντουέτο με τον παραγωγό του EP Joey Ramone στη δική του σύνθεση “Bye Bye Baby”.

Επίσης το 1999, το “Be My Baby” βραβεύτηκε στο Hall of Fame.

The Ronettes 1lp

Ο πρώτος μεγάλος δίσκος τους με τις επιτυχίες “Be My Baby” και “Walking in the Rain”

Το 2000, μετά από μια δικαστική μάχη 15 ετών, ο Ronnie Spector κέρδισε μια απόφαση ορόσημο στα δικαστήρια της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Η απόφαση διευκόλυνε τον δρόμο για τους βετεράνους καλλιτέχνες των δεκαετιών του ’50 και του ’60 να εισπράττουν ληξιπρόθεσμα δικαιώματα για τις παλιές τους ηχογραφήσεις.

Οι Ronettes μπήκαν στο Hall of Fame των φωνητικών γκρουπ το 2004.

Το 2006, το «Be My Baby» προστέθηκε στο Εθνικό Μητρώο Ηχογράφησης της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου, το οποίο διατηρείται ως έργο ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας. Το 2007, οι Ronettes εισήχθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame.

Η Ρόνι Σπέκτορ κυκλοφόρησε το τελευταίο της άλμπουμ The Last of the Rock Stars, κυκλοφόρησε το 2009.

The Ronettes 4

Οι Ronettes με την Ronnie Spector στο μέσον

Το 2017, το “Be My Baby” καταγράφηκε από το Billboard ως το Νο 1 καλύτερο τραγούδι της ομάδας κοριτσιών όλων των εποχών και στον Spector απονεμήθηκε το βραβείο Legend από το Διεθνές Μουσικό Δίκτυο της Γυναίκας στην τελετή του βραβείου She Rocks. Επίσης το 2017, η Spector κυκλοφόρησε το “Love Power”, το πρώτο της σινγκλ που ηχογραφήθηκε με τις Ronettes εδώ και δεκαετίες.

.The Ronettes 2

Η επιρροή των Ronettes παραμένει τεράστια, επηρεάζοντας μεταξύ πολλών άλλων, όπως η Amy Winehouse

Πηγή:ogdoo.gr

 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours