Χαρδαλιάς: Όλα έγιναν καλώς αλλά η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού [vid]

Απαντήσεις στα ερωτήματα για την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού στις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν και συνεχίζουν να πλήττουν τη χώρα, τα ελάχιστα εναέρια μέσα και τις περιορισμένες πυροσβεστικές δυνάμεις σύμφωνα και με το πλήθος καταγγελιών κατοίκων και τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και για την απουσία ενημέρωσης επιχείρησε να δώσει κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε ό,τι αφορά τα εναέρια μέσα, από τα 74 που ήταν γνωστό ότι διαθέτει η υπηρεσία, όπως τελικά ενημέρωσε ο Ν. Χαρδαλιάς, 67 μπορούν να επιχειρήσουν στην κατάσβεση και με βάση διάφορους παράγοντες, στον αέρα πετούν 20.

«Τα 6- 7 έχουν συντηρήσεις, τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις, σε ακριτικά σημεία, τα είναι 20 περιφερειακά σε 12 βάσεις και παραμένουν εκεί για να μπορούν να προφυλάξουν ένα νέο μέτωπο σε αυτές τις περιοχές, από αυτά τα 40 που παραμένουν, δεν πετάνε και τα 40 μαζί, πετάνε σχεδόν τα μισά, τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται για να μπορούν να πετάξουν μετά», ανέφερε.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι ο κρατικός μηχανισμός κλήθηκε «να αντιμετωπίσει 586 φωτιές σε 8 ημέρες, από 1 έως 8 Αυγούστου».

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Εύβοια, δήλωσε ότι είναι όλα τα μέτωπα σε ύφεση, ενώ πρόσθεσε ότι «κρατάμε όλες τις επίγειες δυνάμεις στην περίμετρο της φωτιάς, αλλά η εναέρια προσβολή είναι δύσκολη γιατί η ορατότητα είναι χαμηλή».

Σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο η χώρα ήταν τελικά πρετοιμασμένη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «παραλάβαμε 51 εναέρια μέσα και τα κάναμε 74, γιατί βλέπαμε τι έρχεται».

Επιπλέον, ανέφερε ότι ο κρατικός μηχανισμός κλήθηκε να αντιμετωπίσει «από τις χειρότερες καιρικές συνθήκες τα τελευταία 40 χρόνια. Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι επιστήμονες. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια συγκυρία μοναδική στα χρόνια της πυροσβεστικής. 568 πυρκαγιές», σημείωσε.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι είναι κάτι που δεν γνωρίζει και που μένει να ερευνηθεί σε επίπεδο ανακριτικό.

«Η δική μου παραίτηση είναι πάνω πάνω στο συρτάρι του πρωθυπουργού γιατί καλούμαι κάθε μέρα να παλέψω και να πάρω δύσκολες αποφάσεις που αφορούν την ανθρώπινη ζωή», τόνισε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

«Πάντα είχα αίσθηση καθήκοντος και πάντα αναλάμβανα την ευθύνη. Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού. Δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτικού, δεν θα είμαι υποψήφιος κάπου. Είναι πατριωτικό το καθήκον της συνεργασίας για τα θέματα αυτά. Κάθε σπίτι που χάνεται για όλους εμάς είναι μία τραγωδία και μία μαχαιριά στην καρδιά μας», σημείωσε.

«Αυτές τις ημέρες δόθηκε μία τεράστια μάχη. Άυπνοι όλες αυτές τι ήμερες μείναμε εκεί, καθοδηγώντας τα παιδιά τις πυροσβεστικής του λιμενικού, μία μάχη που ήταν η δυσκολότερη που υπήρξε ποτέ. Την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές. Σε αυτή την καταστροφή οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών», πρόσθεσε.

Πηγή:tvxs.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours