Η Microsoft ανακοινώνει επίσημα τα νέα Windows 11

Η Microsoft προχώρησε σήμερα στην επίσημη ανακοίνωση της επόμενης γενιάς του λειτουργικού της συστήματος, των Windows 11.

Το νέο λειτουργικό σύστημα έρχεται με αρκετά νέα χαρακτηριστικά, όπως αποκαλύφθηκε και με μία έκδοση που διέρρευσε στο διαδίκτυο την προηγούμενη εβδομάδα. Στα κύρια σημεία περιλαμβάνονται το νέο μοντέρνο και αρκετά φρέσκο ντιζάιν που αγγίζει κάθε παράμετρο της εφαρμογής. Τα Windows 11 θα διαθέτουν λειτουργίες web widgets, «στρογγυλεμένες» γωνίες και γενικότερη εφαρμογή του Fluent Design της Microsoft.

Σχεδόν τα πάντα στην εμφάνιση των Windows έχουν πλέον αλλάξει, από το επίπεδο των νέων ήχων μέχρι το επίπεδο των νέων εικονιδίων που έχουν υιοθετηθεί. Κάτω από το περίβλημα, σύμφωνα με τη Microsoft, το λειτουργικό σύστημα θα είναι πολύ ταχύτερο. Ο χρόνος εκκίνησης έχει μειωθεί, οι αναβαθμίσεις των Windows θα είναι πλέον 40% μικρότερες σε μέγεθος και θα πραγματοποιούνται στο υπόβαθρο.

Η Microsoft ανακοίνωσε επίσης το start menu που θα είναι βασισμένο στο υπολογιστικό νέφος (cloud-powered) κάτι το οποίο μοιάζει με μία κίνηση της εταιρείας να ενσωματώσει την υπηρεσία OneDrive (δηλαδή την πλατφόρμα αποθήκευσης στο cloud) στο μενού εκκίνησης. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια, τα Windows 11 «θα είναι τα πλέον ασφαλή Windows που έχουν υπάρξει».

Βελτιωμένο multitasking

Κατά την παρουσίαση των Windows 11 παρουσιάστηκαν τα νέα χαρακτηριστικά multitasking, στα οποία περιλαμβάνονται τα «snap layouts», τα οποία επιτρέπουν να λαμβάνεις μία γρήγορη εικόνα ενός παραθύρου σε ένα συγκεκριμένο τομέα της οθόνης. Ουσιαστικά, το λειτουργικό σύστημα θυμάται που τοποθετείς τα συγκεκριμένα παράθυρα, με αποτέλεσμα να μπορείς γρήγορα να επιστρέψεις σε αυτά. Τα «snap groups» επίσης θα παραμένουν «ζωντανά» στην taskbar.

Βελτιώσεις υπάρχουν και όταν θα χρησιμοποιεί φορητό και σταθερό υπολογιστή, συγχρόνως. Οποτεδήποτε συνδέεις ένα laptop σε εξωτερική οθόνη τα Windows θα θυμούνται την τελευταία τοποθεσία των παραθύρων και άμεσα θα επιστρέφει σε αυτά. Με την ίδια λογική θα λειτουργεί και η χρήση πολλαπλών οθονών κάθε φορά που συνδέεσαι σε αυτές.

Επιπρόσθετα, το Microsoft Teams ενσωματώνεται στα Windows 11. Θα μπορείς μέσω του σχετικού εικονιδίου (στο κέντρο της taskbar) να πραγματοποιείς βιντεοκλήσεις ή να κάνεις chat, ανεξάρτητα από την πλατφόρμα ή τη συσκευή που χρησιμοποιεί ο συνομιλητής.

Βελτιωμένη λειτουργία αφής

Τα Windows 11 είναι «χτισμένα» ώστε ο χρήστης να μπορεί να χειρίζεται τον υπολογιστή με την ίδια ευκολία είτε πρόκειται για πληκτρολόγιο και ποντίκι, είτε πρόκειται για οθόνη αφής. Όταν γίνεται χρήση του touch mode τα εικονίδια της taskbar αυτόματα θα αποκτούν περισσότερο χώρο ώστε να γίνεται ευκολότερη η χρήση μέσω της αφής. Παράλληλα, ενσωματώνονται αρκετά touch gestures.

Από τις σημαντικότερες βελτιώσεις είναι το touch keyboard (πληκτρολόγιο αφής), με την spacebar να μπορεί να λειτουργήσει σαν trackpad. Εάν δεν επιθυμείς να πληκτρολογείς με τα δάκτυλα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη φωνή σου, λειτουργία που έχει επίσης βελτιωθεί, ενώ επίσης το λειτουργικό σύστημα θα μπορεί να δέχεται και φωνητικές εντολές.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης η Microsoft έκανε επίδειξη και των widgets που ελέγχονται μέσω τεχνητής νοημοσύνης και τα οποία θα μεταφέρουν στον χρήστη ειδήσεις, πληροφορίες για τον καιρό και οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο που επιθυμεί κατευθείαν στο desktop. Τα widgets θα είναι επίσης live στην taskbar ώστε να μπορείς να έχεις άμεση πρόσβαση σε αυτά.

Βελτιώσεις έχει δεχτεί και το Microsoft Store με το streaming tab πλέον να περιλαμβάνει πολλαπλές υπηρεσίες streaming επιτρέποντάς σου παράλληλα να «στέλνεις» περιεχόμενο από τον υπολογιστή απευθείας στην τηλεόρασή σου.

Windows 11 και gaming

Στο συγκεκριμένο επίπεδο, καταρχήν, έχει εισαχθεί η λειτουργία Auto HDR. Πρόκειται για χαρακτηριστικό που η Microsoft έβαλε αρχικά στο Xbox Series X και πλέον φέρνει και στα Windows 11. Τι σημαίνει αυτό; Πρακτικά, ότι πάνω από 1.000 τίτλοι βιντεοπαιχνιδιών θα αποκτήσουν αυτόματα βελτιωμένη εμφάνιση στις συσκευές με το συγκεκριμένο λειτουργικό χωρίς καμία «παρέμβαση» από τον ίδιο τον χρήστη ή πολύ περισσότερο από τον developer.

Ένα άλλο Xbox χαρακτηριστικό είναι το Direct Storage API. Με αυτό τα συστήματα θα μπορούν να προσφέρουν μικρότερους χρόνους φόρτωσης του παιχνιδιού και συγχρόνως ενισχυμένα γραφικά, επιτρέποντας έτσι στον υπολογιστή να καταπονεί πολύ λιγότερο τον επεξεργαστή του.

Θα υπάρχουν επίσης βελτιώσεις και στο Xbox Game Pass. Πιο συγκεκριμένα, η εφαρμογή Xbox θα είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά των Windows 11 και θα υποστηρίζει την υπηρεσία cloud gaming. Μέσω αυτής ο χρήστης θα μπορεί να παίζει οποιονδήποτε τίτλο της υπηρεσίας ακόμη και αν δεν διαθέτει το Game Pass for PC.

Εφαρμογές Android στα Windows

Το επανασχεδιασμένο Microsoft Store έχει φτιαχτεί από την αρχή με γνώμονα την αύξηση της ταχύτητας. Η σειρά των διαθέσιμων εφαρμογών έχει επεκταθεί καθώς η Microsoft επιτρέπει πλέον Win32, PWA, UWP και άλλα ήδη εφαρμογών. Επιπλέον, οι developers μπορούν να φέρνουν τη δική τους commerce engine, κρατώντας το 100% των εσόδων εάν το κάνουν.

Από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της παρουσίασης ήταν η ανακοίνωση της υποστήριξης εφαρμογών Android από τα Windows. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία της Intel, τα Windows 11 θα επιτρέπουν τη χρήση εφαρμογών Android στο desktop. Αυτές θα είναι διαθέσιμες στο Microsoft Store μέσω του Amazon App Store.

Οι εφαρμογές Android θα είναι προσβάσιμες μέσω της taskbar όπως οι υπόλοιπες εφαρμογές και θα μπορείς εύκολα να τις «σύρεις» σε ένα παράθυρο σε οποιοδήποτε σημείο της οθόνης.

Πώς θα γίνει η αναβάθμιση

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, η Microsoft δεσμεύτηκε ότι τα Windows 11 θα αποτελέσουν δωρεάν αναβάθμιση για όλους τους χρήστες των Windows 10. Πρόκειται για το ίδιο πλάνο αναβάθμισης που είχε ακολουθήσει η εταιρεία όταν τα Windows 10 αποτέλεσαν δωρεάν αναβάθμιση για τους χρήστες των Windows 7 και Windows 8.

Μόνος περιορισμός οι προδιαγραφές του εκάστοτε συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, ο υπολογιστής θα πρέπει να διαθέτει 64-bit επεξεργαστή, 4GB μνήμης RAM και 64GB διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο. Η αναβάθμιση θα έρθει μέσω της λειτουργίας Windows Update, αυτόματα για τον κάθε χρήστη.

Πηγή:fibernews.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours