Το ελληνικό θέατρο θρηνεί την απώλεια μίας ακόμα σπουδαίας εκπροσώπου του, της Έλλης Βοζικιάδου, σε ηλικία 88 ετών.

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, ενδυματολόγος και ιδρύτρια του θεάτρου «Θυμέλη» στα 60 χρόνια της επαγγελματικής της πορείας πρόσφερε πολλά στο ελληνικό θέατρο.

Η Έλλη Βοζικιάδου γεννήθηκε το 1932 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών και τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου με άριστα. Απόφοιτος επίσης της Γαλλικής Ακαδημίας Αθηνών.

«Το καφενείο» (1969), Νίκος Καζής (Ευγένιος), Έλλη Βοζικιάδου (Βιττόρια).

Από μαθήτρια δραματικής σχολής θήτευσε ως ηθοποιός στο Εθνικό Θέατρο το οποίο και υπηρέτησε επί μία 20ετία, παίζοντας ρόλους πρωταγωνιστικούς, ιδιαίτερα στην αρχαία τραγωδία, καθώς και στο κλασσικό και σύγχρονο ρεπερτόριο, ελληνικό και ξένο.

Στα πρώτα της βήματα συνεργάστηκε με την Κατερίνα Ανδρεάδη, ερμηνεύοντας πρώτους ρόλους στα έργα: «Αυτό που ξέρει κάθε γυναίκα», του Τζ. Μπάρι, «Ιερή φλόγα» του Σόμερσετ Μωμ και «Ταξίδι αναψυχής».

Συνεργάστηκε, επίσης, με το «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο» του Μάνου Κατράκη, ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικό ρόλο της Μαριώς στο έργο «Καραϊσκάκης» των Φωτιάδη – Σταύρου. Επίσης πρωταγωνίστησε ως Αγλαΐα Ιβάνοβα Επαντσίνα στον «Ηλίθιο» του Ντοστογιέφσκι καθώς και πρώτους ρόλους στα έργα «Μονοσάνδαλος», «Έβδομος ουρανός» και «Χρυσό χάπι». Μετέπειτα συνεργάστηκε με το θίασο του Μίμη Φωτόπουλου στις παραστάσεις: «Όλα τα παλιά αγοράζω» των Σακελλάριου – Γιαννακόπουλου και «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» του Γιαροσλάβ Χάσεκ. Το 1970 συνεργάστηκε εκτάκτως με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ερμηνεύοντας τον ρόλο της Ιούς στον «Προμηθέα δεσμώτη» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Θάνου Κωτσόπουλου. Έπαιξε, επίσης, στις ταινίες: «Η δίψα» (1957) και «Ηλέκτρα» (1962).

Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή η κόρη της, Λόρνα Κούτση, με ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.

«Σήμερα το πρωί άφησε την τελευταία της πνοή μια μεγάλη Κυρία του θεάτρου, η Έλλη Βοζικιάδου.

Ένας υπέροχος Άνθρωπος, γλυκός, ηθικός και έντιμος που υπηρέτησε από παιδί το Θέατρο μα αγάπη και αφοσίωση…. με αυταπάρνηση, με αγώνα… 20 χρόνια πρωταγωνίστρια στο Εθνικό Θέατρο κι άλλα 40 χρόνια στο δικό της θεατρικό σπίτι, το θέατρο “ΘΥΜΕΛΗ – ΕΛΛΗΣ ΒΟΖΙΚΙΑΔΟΥ” που από το 1980 προσφέρει στο φιλοθεάμων κοινό όλων των ηλικιών παραστάσεις με ψυχή και με ποιότητα…

Ελληνική Ταινία. Η Δίψα. 1957

Ένας αθόρυβος και γλυκός άνθρωπος, ηθοποιός και σκηνοθέτης, συγγραφέας και ενδυματολόγος που ακούραστα υπηρέτησε την Τέχνη σεμνά και με αγάπη… Αυτός ο υπέροχος άνθρωπος είχα την τύχη να είναι η δική μου Μάνα, μια μάνα που η αφοσίωσή της στο θέατρο δεν μου στέρησε ποτέ τη στοργή και το ενδιαφέρον της, τη λαχτάρα της.

«Κροίσος» (1963), Νίκος Καζής (Γύγης), Έλλη Βοζικιάδου (Δάφνη).

Με τον αείμνηστο πατέρα μου αρχιμουσικό Διονύση Κούτση μαζί χέρι – χέρι πορεύθηκαν στη Ζωή και την Τέχνη σαν ένα υποδειγματικό ζευγάρι… Με αβάσταχτο πόνο ψυχής θα την αποχαιρετίσω τη Δευτέρα 27 Απριλίου ώρα 12 μμ στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών, σε απόσταση αναπνοής από τον λατρεμένο της, τον αξέχαστο πατέρα μου που ήδη την έχει πάρει από το χέρι για να την οδηγήσει στο πιο γαλήνιο ουράνιο πέπλο…» έγραψε, μεταξύ άλλων, η κα Κούτση στην ανάρτηση της.

Η κηδεία της Έλλης Βοζικιάδου θα τελεστεί τη Δευτέρα 27 Απριλίου, στις 12.30 το μεσημέρι, στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών.

Πηγή:naftemporiki.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours