Μια παράσταση για τις ανθρώπινες σχέσεις, την σχέση μάνας-κόρης και για όσους στη ζωή τους πρωταγωνίστησε η μητέρα,με αλήθεια, τρυφερότητα, συγκίνηση και χιούμορ.

Το βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο της Μάρσα Νόρμαν, «Καληνύχτα Μητέρα» παρουσιάζεται για 2ο χρόνο από τις 11 Οκτωβρίου 2019 στο θέατρο Radar. Την μετάφραση και σκηνοθεσία του έργου υπογράφει η Αναστασία Παπαστάθη η οποία  ερμηνεύει και το ρόλο της κόρης, ενώ το ρόλο της μητέρας ερμηνεύει η σπουδαία ηθοποιός του θεάτρου μας, Μαρία Σκούντζου.

Για το έργο:

Μια ζεστή σοκολάτα και ένα καραμελωμένο μήλο είναι η τελευταία επιθυμία της Τζέσυ,  όταν ανακοινώνει στην ανυποψίαστη μητέρα της,  ότι σε λίγη ώρα πρόκειται να αυτοκτονήσει, με το όπλο του μπαμπά.

Η Θέλμα αρχικά αδυνατεί να πιστέψει την κόρη της, στην συνέχεια όμως, σοκαρισμένη, καθώς εκείνη επιμένει στην απόφασή της, εξαντλεί κάθε προσπάθεια να την μεταπείσει.

Τα ισχυρά επιχειρήματα που προβάλλονται και από την Θέλμα και από την Τζέσυ οδηγούν την δράση του έργου σε συνεχείς ανατροπές κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον. Το κουβάρι της οικογένειας  ξετυλίγεται.

Η σύγκρουση μάνας -κόρης φέρνει στην επιφάνεια κρυμμένα μυστικά και αλήθειες που δεν ειπώθηκαν ποτέ. Φωτίζει το παρελθόν που στοιχειώνει το παρόν τους.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν μια νύχτα πριν από τα γενέθλια της Τζέσυ, και ενώ ο χρόνος τελειώνει.

Μας το θυμίζει πιεστικά το ρολόι του τοίχου, αφού ο χρόνος δράσης του έργου, ταυτίζεται με τον πραγματικό χρόνο εξέλιξης της παράστασης.

Γιατί η Τζέσυ θέλει να αυτοκτονήσει; Ποιό ήταν το παρελθόν της;

Η απόφασή της σχετίζεται με την ζωή που έζησε ή με τη ζωή που δεν έζησε; Πόσο επηρέασε τη ζωή της η σχέση των γονιών της;

Θα καταφέρει η μητέρα της να αποτρέψει την αυτοκτονία της;

Το έργο της Μάρσα Νόρμαν «Καληνύχτα Μητέρα», ερευνά τις ανθρώπινες σχέσεις με αλήθεια, τρυφερότητα, συγκίνηση και χιούμορ.

Η συγγραφέας Marsha Norman 

Γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου του 1947 στην Louisville του Κεντάκι, στις ΗΠΑ. Έκανε τρεις γάμους από τους οποίους απέκτησε δύο παιδιά. Πήρε πτυχίο από το κολέγιο Agnes Scott και το Πανεπιστήμιο της Louisville.

Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Louisville Times και έγραψε επίσης για την Kentucky Educational Television.

Δίδαξε μικρά παιδιά και εφήβους σε ψυχιατρικά ιδρύματα και νοσοκομεία. Αυτά αποτέλεσαν ίσως τις μεγαλύτερες επιρροές της στο γράψιμό της.

Έγραψε  μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, λιμπρέτα, σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Η επιτυχία της στο πρώτο της θεατρικό έργο Getting Out, την οδήγησε στο να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη, όπου συνέχισε να δουλεύει εκεί και διέπρεψε και στο μιούζικαλ.

Βραβεία

Το θεατρικό της έργο Καληνύχτα Μητέρα  (ΝightMother)

έφερε στη Norman μεγάλη αναγνώριση, δεδομένης της επιτυχίας του στο Broadway, αλλά και της μεταφοράς του στον κινηματογράφο με την Σίσι Σπέισεκ στον ρόλο της κόρης και την Αν Μπάνκροφτ στον ρόλο της μητέρας, ενώ κέρδισε το Βραβείο Pulitzer Καλύτερου δραματικού έργου (1983) καθώς και το Susan Smith Blackburn, το Hull-Warrin er και το Drama Desk Award και το βραβείο Τόνυ καλύτερου λιμπρέτου (ΝightMother).

Επίσης τιμήθηκε με το βραβείο Drama Desk καλύτερου λιμπρέτου 1991, (The Secret Garden), το βραβείο Outer Critics Circle Τζον Γκάσνερ, καλύτερης συγγραφής θεατρικού έργου 1879, (Getting Out).

Έντεκα υποψηφιότητες για το βραβείο Tony το 2006 και δύο βραβεία Tony Awards το 2016 για το Color Purple (μιούζικαλ).

Βραβείο 2017 για το καλύτερο μουσικό θεατρικό άλμπουμ (Color Purple). 

 

Σημείωμα σκηνοθέτη:

Η εξάρτηση που καλλιεργείται στη σχέση γονέα παιδιού, ο ρόλος που μας δίνεται μέσα στην οικογένεια και η προσπάθεια να ανταποκριθούμε σε αυτόν τον ρόλο, ακόμα και στην ενήλικη ζωή μας, ήταν θέματα που με είχαν απασχολήσει από την “Παρεξήγηση” του Αλμπέρ Καμύ.

Η περιοριστική πεποίθηση της Τζέσυ “δεν είμαι ικανή για τίποτα, δεν θα μπορούσα να τα καταφέρω”, πως προκύπτει; Ποια είναι η ταυτότητά της; Αποφασίζει εκείνη για την ζωή της ή η μητέρα της;

Γιατί επιλέγει την αυτοκτονία ως μόνη λύση;

“Η ζωή μου μου ανήκει. Εγώ θα αποφασίσω τι θα την κάνω” λέει σε μια στιγμή του έργου. Θέλει να πάρει την ζωή στα χέρια της έστω και καταστρέφοντάς την;

Πως ένας άνθρωπος οδηγείται στην αυτοκτονία;

Το έργο της Μάρσα Νόρμαν  “Καληνύχτα Μητέρα” μου έδωσε την δυνατότητα να συνεχίσω την έρευνά μου,  πάνω στις σχέσεις των ανθρώπων και ιδιαίτερα   στη σχέση μητέρας-κόρης.

Με βοήθησε να εμβαθύνω, να αναγνωρίσω τον φόβους και από τις δυο πλευρές, να μάθω περισσότερα, για το πως αυτοί οι φόβοι μεταλλάσσονται σε ελεγκτική συμπεριφορά και σε άσκηση εξουσίας.

 Αναστασία Παπαστάθη

 

Το έργο της Marsa Norman «Καληνύχτα Μητέρα» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο θέατρο Πύλη, το 1985-86, με τις Αλίκη Νορ στο ρόλο της μητέρας και Τζένη Ρουσσέα στο ρόλο της κόρης.

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση/Σκηνοθεσία/Φωτισμοί: Αναστασία Παπαστάθη

Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Κυριακή Πανούτσου

Μουσική: Πάνος Φορτούνας

Φωτογραφίες/Video: Χάρης Γερμανίδης

Artwork: Creatures

Το μουσικό θέμα του τραγουδιού Que Sera Sera έπαιξε στο πιάνο ο Γιώργος Κατσάνος.

 

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Μαρία Σκούντζου: Μητέρα

Αναστασία Παπαστάθη: Κόρη

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 75 λεπτά χωρίς διάλειμμα

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Παρασκευή 20:00

Σάββατο      21:00

Κυριακή       19:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

15 € κανονικό

12 € μειωμένο

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

  • viva.gr
  • και στο ταμείο του θεάτρου τηλ. : 210-9769294

 

ΘΕΑΤΡΟ RADAR

Πλατεία Αγίου Ιωάννη και Πυθέου 93||Αθήνα||

Τ.Κ. 11744||Στάση μετρό ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ||

τηλ. : 210 9769294

https://radartheater.gr/

f Θέατρο RADAR

https://www.instagram.com/radartheater/

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours