Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2022 από το “αθηνόραμα”: Δείτε τους νικητές!

Ο κόσμος του θεάτρου και το θεατρόφιλο κοινό συναντήθηκαν στην 23η τελετή απονομής των Θεατρικών Βραβείων Κοινού, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2022 από το περιοδικό “αθηνόραμα” απονεμήθηκαν την Τρίτη 15 Νοεμβρίου στην αίθουσα “Αλεξάνδρα Τριάντη” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε μια λαμπερή, ανατρεπτική και ιδιαίτερα ατμοσφαιρική βραδιά, αφιερωμένη στον σπουδαίο Έλληνα δραματουργό, Ιάκωβο Καμπανέλλη που το “αθηνόραμα” αποφάσισε να τιμήσει με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή του.

Ο κόσμος του θεάτρου και το θεατρόφιλο κοινό συναντήθηκαν συγκινημένοι και πάλι διά ζώσης στη δική τους γιορτή, χειροκροτώντας τους καλύτερους της θεατρικής σεζόν 2021-22, απολαμβάνοντας ένα γοητευτικό θέαμα και χαλαρώνοντας στο πάρτι που έκλεισε την 23η τελετή απονομής των Θεατρικών Βραβείων Κοινού.

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2022 από το "αθηνόραμα": Δείτε τους νικητές! - εικόνα 1

Οι παίχτες

Καλύτερη παράσταση για τη σεζόν 2021-2022 αναδείχθηκε –σύμφωνα με την κρίση των αναγνωστών του περιοδικού “αθηνόραμα” και του athinorama.gr– ο “Τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού”, η οποία απέσπασε επίσης το πρώτο βραβείο σκηνοθεσίας για τον Γιάννη Κακλέα, το δεύτερο βραβείο ανδρικής ερμηνείας για τον Πάνο Βλάχο και το πρώτο βραβείο σκηνογραφίας για τον Γιάννη Κακλέα και την Ηλένια Δουλαδίρη. Δεύτερη καλύτερη παράσταση αναδείχθηκαν οι “Παίχτες” (απέσπασαν επίσης το δεύτερο βραβείο σκηνοθεσίας για τον Γιώργο Κουτλή, το πρώτο βραβείο μουσικής σύνθεσης για τον Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη και το δεύτερο βραβείο ενδυματολογίας για την Ιωάννα Τσάμη).

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2022 από το "αθηνόραμα": Δείτε τους νικητές! - εικόνα 2

Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου

Για την τρίτη θέση, οι αναγνώστες του “αθηνοράματος” επέλεξαν τη “Μηχανή του Τούρινγκ”, που τιμήθηκε επίσης με το πρώτο βραβείο ανδρικού ρόλου για τον Ορφέα Αυγουστίδη και το τρίτο βραβείο σκηνογραφίας για την Όλγα Μπρούμα. Ψηλά στην προτίμηση των θεατών βρέθηκε και ο “Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου” του θεάτρου Πορεία, συγκεντρώνοντας τρία βραβεία. Με το βραβείο της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας τιμήθηκε η Μίρκα Παπακωνσταντίνου για την ερμηνεία της στην παράσταση “Ο κήπος με τις αλήθειες”

Την τελετή απονομής σκηνοθέτησε ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης και παρουσίασαν με μοναδικό τρόπο ο Αντώνης Λουδάρος και η Νάντια Κοντογεώργη. Τους παρουσιαστές πλαισίωσαν οι σπουδαστές του δεύτερου έτους της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους, Άλκηστης Πολυχρόνη, Γιώργου Σαμαρτζή και Φωτεινής Χατζηδάκη.

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2022 από το "αθηνόραμα": Δείτε τους νικητές! - εικόνα 3

Η μηχανή του Τούρινγκ

Φέτος ειδικά, η βραδιά αποδείχτηκε ιδιαιτέρως συγκινητική, καθώς σήμανε την επανεκκίνηση της μεγάλης γιορτής του θεάτρου, μετά την αναγκαστική διακοπή λόγω της πανδημίας, αλλά και για τον ευφάνταστο τρόπο με τον οποίο τίμησε τον Ιάκωβο Καμπανέλλη. Η θρυλική “Αυλή των θαυμάτων” έδωσε την έμπνευση στον συγγραφέα Γιωργή Τσουρή να συνθέσει ένα χιουμοριστικό όσο και νοσταλγικό κείμενο-φόρος τιμής στον πατριάρχη της ελληνικής δραματουργίας, και να συνδέσει ευφάνταστα τις κατηγορίες των βραβείων, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του απαιτητικού κοινού των ανθρώπων του θεάτρου και των θεατρόφιλων αναγνωστών του “αθηνοράματος” που γέμισαν την αίθουσα “Αλεξάνδρα Τριάντη”. Κάποιοι από τους σπουδαιότερους πρωταγωνιστές, που έχουν συμμετάσχει σε παραστάσεις της “Αυλής των θαυμάτων” μέσα στα χρόνια ανέβηκαν στη σκηνή για να παραδώσουν τα αγαλματίδια στους φετινούς βραβευμένους: η Άννα Βαγενά, που συμμετείχε στην ιστορική εναρκτήρια παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία του Διαγόρα Χρονόπουλου, το 1975-76, ο Νίκος Γαλανός και ο Θάνος Καληώρας από την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου που σκηνοθέτησε ο Κώστας Μπάκας το 1982-83, και ο Νίκος Κουρής με τη Λένα Παπαληγούρα, από την πιο πρόσφατη παράσταση, επίσης του Εθνικού Θεάτρου, που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Κακλέας, το 2011-12.

Η τελετή απονομής των 23ων Θεατρικών Βραβείων διεξήχθη με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής που εκπροσωπήθηκαν από τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού & Αθλητισμού Χάρη Ρώμα, ο οποίος ανέλαβε τη βράβευση των τριών καλύτερων παραστάσεων. Στη σκηνή ανέβηκαν επίσης για να παραδώσουν βραβεία στους φετινούς νικητές η Σοφία Δήμτσα, διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας της ΔΕΗ, η Χριστίνα Τζεβελέκου, Marketing Manager του Viva.gr και η διευθύντρια του “αθηνοράματος”, Δέσποινα Ζευκιλή.

Μεγάλος χορηγός των Θεατρικών Βραβείων Κοινού 2022: ΔΕΗ
Χορηγοί: Schweppes, Viva.gr 
Υποστηρικτής: METAXA

Τα βραβεία

Καλύτερη παράσταση

1ο Βραβείο: Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού  
2ο Βραβείο: Οι παίχτες 
3ο Βραβείο: Η μηχανή του Τούρινγκ 

Σκηνοθεσία

1ο Βραβείο: Γιάννης Κακλέας (“Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού”) 
2ο Βραβείο: Γιώργος Κουτλής (“Οι παίχτες”) 
3ο Βραβείο: Δημήτρης Τάρλοου (“Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου”) 

Ανδρικού ρόλου

1ο Βραβείο: Ορφέας Αυγουστίδης (“Η μηχανή του Τούρινγκ”) 
2ο Βραβείο: Πάνος Βλάχος (“Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού”) 
3ο Βραβείο: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης (“Αινιγματικές παραλλαγές”) 
3ο Βραβείο: Γιάννης Μπέζος (“Αινιγματικές παραλλαγές”) 

Γυναικείου ρόλου

1ο Βραβείο: Μίρκα Παπακωνσταντίνου (“Ο κήπος με τις αλήθειες”)
2ο Βραβείο: Παναγιώτα Βλαντή (“Η σιωπηλή λίμνη”) 
3ο Βραβείο: Βίκυ Βολιώτη (“Μια ιστορία αγάπης”) 
3ο Βραβείο: Ευδοκία Ρουμελιώτη (“Μια ιστορία αγάπης”) 

Ενδυματολογίας

1ο Βραβείο: Πάρις Μέξης (“Αυτόχειρ!”)
2ο Βραβείο: Ιωάννα Τσάμη (“Οι παίχτες”) 
3ο Βραβείο: DeuxHommes Γρηγόρης Τριανταφύλλου – Δημήτρης Αλεξάκης (“Γυάλινος κόσμος”) 

Σκηνογραφίας

1ο Βραβείο: Ηλένια Δουλαδίρη, Γιάννης Κακλέας (“Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού”) 
2ο Βραβείο: Βασίλης Παπατσαρούχας (“Πόσο κοστίζει να ζεις;”)
3ο Βραβείο: Όλγα Μπρούμα (“Η μηχανή του Τούρινγκ”) 

Μουσικής σύνθεσης

1ο Βραβείο: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης (“Οι παίχτες”) 
2ο Βραβείο: Θοδωρής Οικονόμου (“Η τριλογία των Λήμαν Μπράδερς”) 
3ο Βραβείο: Άγγελος Τριανταφύλλου (“Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου”) 

Φωτισμού

1ο Βραβείο:. Ελευθερία Ντεκώ (“Ο κήπος με τις αλήθειες”)
2ο Βραβείο: Χριστίνα Θανάσουλα (“Οι μάγισσες του Σάλεμ”) 
3ο Βραβείο: Αντώνης Παναγιωτόπουλος (“Η σιωπηλή λίμνη”) 

Σχεδιασμού ήχου

1ο Βραβείο: Παναγιώτης Γασπαράτος (“Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου”)

About Post Author