Το «1ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών για Πολύ Νεαρό Κοινό Ηλικίας 0 έως 6 χρονών» – ‘Ερχεται τον Μάιο του 2023 στην Αθήνα!

Παραστάσεις, εργαστήρια, παράλληλες δράσεις

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η Artika δημιουργεί ένα διεθνές φεστιβάλ παραστατικών τεχνών, θεάτρου και χορού, αφιερωμένο στην πρώτη ηλικία του ανθρώπου. Στόχος του φεστιβάλ είναι να φέρει στο προσκήνιο το κοινό των παιδιών που βρίσκονται στην προσχολική ηλικία, να αναδείξει την ανάγκη του ανθρώπου να έρχεται σε επαφή με την τέχνη από την αρχή της ζωής του και να γνωρίσει στο ελληνικό κοινό τη δουλειά ξένων καλλιτεχνών και τα διαφορετικά είδη παραστάσεων που υπάρχουν. Το φεστιβάλ θα πλαισιώσουν παραστάσεις, ομιλίες-συζητήσεις και εργαστήρια και θα πραγματοποιηθεί με την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Creative Europe 2018-2022 στο πλαίσιο του προγράμματος Mapping, και με την αιγίδα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Artika σας προσκαλεί στο εργαστήριο:

Νέοι Καλλιτέχνες Δημιουργούν για τις Πολύ Νεαρές Ηλικίες 

που θα συντονίσουν η  Κατερίνα Αλεξάκη και η Μαριλένα Τριανταφυλλίδου, ιδρύτριες της θεατρικής ομάδας Artika.

Λίγα λόγια για το εργαστήριο:

Μπορούμε να δημιουργήσουμε μία παράσταση για πολύ μικρές ηλικίες? Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της? Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες, όρια, και περιορισμοί; Ποια μπορεί να είναι η θεματολογία μιας τέτοιας παράστασης; Ποιος είναι ο τρόπος που θα καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε με την τρυφερή αυτή ηλικία?

Το θέατρο για πολύ νεαρές ηλικίες έκανε την εμφάνιση του δειλά σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες εδώ και λίγες δεκαετίες. Τελευταία όμως εμφανίζεται όλο και περισσότερο και ο λόγος δεν αφορά μόνο στη μόδα. Η συμμετοχή των πολύ νεαρών παιδιών στον κόσμο του θεάτρου είναι ανάγκη, η οποία πηγάζει απο την αναγνώρισή τους ως ολοκληρωμένες υπάρξεις που έχουν δικαίωμα στην τέχνη όσο και οι υπόλοιπες ηλικές. Το θέατρο αποτελεί για αυτά ένα λίκνο ανάπτυξης μέσω του παιχνιδιού, της δημιουργίας και της φαντασίας. 

Στο εργαστήριο, το οποίο θα διεξάγεται ένα 6ωρο κάθε μήνα από τον Δεκέμβριο 2022 έως τον Μάιο του 2023, θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα και θα εξερευνήσουμε τους κώδικες αυτού του ιδιαίτερου είδους μέσα από τη θεωρία, αλλά και την πράξη. Η βιωματική του προσέγγιση θα απελευθερώσει την δημιουργικότητα των συμμετεχόντων και θα τους εισάγει στον μοναδικό κόσμο του θεάτρου για πολύ νεαρές ηλικίες. Στο τέλος, οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο κοινό κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ τον Μάιο του 2023.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε καλλιτέχνες (σκηνοθέτες, ηθοποιούς, χορευτές, κλπ), παιδαγωγούς και φοιτητές καλλιτεχνικών σχολών.

Ημέρες: 18/12, 14/01, 11/02, 11/03 και 15/03

Ώρες: 10:00 – 16:00  

Ώρα προσέλευσης: 15 λεπτά πριν την έναρξη

Τόπος διεξαγωγής: θα ανακοινωθεί

Κόστος συμμετοχής: 180 ευρώ, early bird 5/12 160 ευρώ 

Δήλωση συμμετοχής: https://forms.gle/eR5LqQwGXdQUkGmn8

Επικοινωνία: Κατερίνα Αλεξάκη, Κ: 6906172171

Λίγα λόγια για την ιστορία του θεάτρου για πολύ νεαρές ηλικίες 

Χρόνια τώρα, ήδη από τη δεκαετία του 1980, σε χώρες της Ευρώπης με προηγμένη κοινωνική και πολιτιστική πολιτική όπως η Δανία, η Γαλλία και η Ιταλία καλλιεργείται το θέατρο για πολύ νεαρές ηλικίες, 0 έως 6 χρονών. Από τότε, έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική και όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Η άνθιση αυτή φανερώνει την ανάγκη πρόσβασης στο θέατρο, και στην τέχνη εν γένει, όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως ηλικίας. Όλο και πιο πολλές μελέτες αποδεικνύουν την ευεργετική επίδραση του θεάτρου στον εύπλαστο ψυχισμό του νέου ανθρώπου καθώς και στην διαμόρφωση του εγκεφάλου του. Έτσι, ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων μπορούν πλέον να βιώσουν το δώρο του θεάτρου από πολύ νωρίς στη ζωή τους, από την αρχή, και με αυτό τον τρόπο να μάθουν, να επικοινωνήσουν, να εξασκηθούν στον διάλογο, να ψυχαγωγηθούν, να κοινωνικοποιηθούν, να συναισθανθούν αγκαλιασμένοι από το μαγικό σκοτάδι του. 

Λίγα λόγια για την Artika: 

Η ομάδα Artika πρωτοσυστάθηκε τον Ιούλιο 2006 από την Κατερίνα Αλεξάκη και τη

Μαριλένα Τριανταφυλλίδου. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Small size Network, και πριν 15 χρόνια, ξεκίνησε να δημιουργεί θεατρικές παραστάσεις, που για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έδιναν τη δυνατότητα στις πολύ νεαρές ηλικίες (0-6 χρονών) να τις παρακολουθήσει. Έχει κληθεί να συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, το Βέλγιο και το Ιράν και αποτελεί ένα από τα 18 μέλη του μεγάλου Ευρωπαϊκού καλλιτεχνικού και ερευνητικού προγράμματος «Mapping – A map on the aesthetics of performing arts for early years» (Creative Europe 2018-2022).

Μέρος των δραστηριοτήτων της ομάδας είναι η δημιουργία θεατρικών παραστάσεων, καλλιτεχνικών εργαστηρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων και μαθημάτων, τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά. Σκοπός μας είναι η αναζήτηση και δημιουργία νέων μορφών έκφρασης και επικοινωνίας μέσω των παραστατικών τεχνών, και σε συνεργασία με τις άλλες μορφές τέχνης, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα φέρουν πιο κοντά στο θέατρο και στις τέχνες το κοινό. Παράλληλα, αποτελεί πεποίθησή μας πως οι πολύ νεαρές ηλικίες (0 έως 6 χρονών) είναι ικανοί και ευαίσθητοι πολίτες του κόσμου και δεν μπορούμε να τους αρνηθούμε το δικαίωμά τους στην τέχνη.

Συνδυάζοντας τα παραπάνω έχουμε δημιουργήσει ένα όραμα για ένα θέατρο χωρίς ταμπέλες, ένα θέατρο που θα μπορεί να απευθυνθεί σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας.

Την ομάδα απαρτίζουν καλλιτέχνες διαφορετικών ειδικοτήτων οι οποίοι συνεργάζονται με σταθερότητα και διάρκεια στο χρόνο, συνδυάζοντας το καλλιτεχνικό όραμα της ομάδας με το προσωπικό όραμα του καθενός και με σεβασμό στις σχέσεις και την αλληλεπίδραση. Παράλληλα συνεργαζόμαστε και με μεμονωμένους καλλιτέχνες αναλόγως των αναγκών κάθε δουλειάς.

Αυτή την περίοδο, η ομάδα μας, παρουσιάζει την καινούρια της παραγωγή με τίτλο «… και βγαίνω!» για θεατές προσχολικής ηλικίας από 10 μηνών, με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ και του Creative Europe.

Website: http://www.artika.co/

Facebook: https://www.facebook.com/Artika.co

YouTube Channel: https://www.youtube.com/channel/UCBrtK0p5wtFxOGALvjqhKYQ

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Εmail: kokolakispr@yahoo.gr και kokolakispr@gmail.com

About Post Author