Θέατρο με κάθε τρόπο: Live, ραδιοφωνικό, τηλεφωνικό…

«Το θέατρο είναι ένα, αυτό που δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Όλα τα άλλα είναι υποκατάστατα» σε ακούμε να λες. Και δεν θα διαφωνήσουμε. Όπως, όμως, λέγαμε και πρόσφατα αφενός είναι σημαντικό το ότι έχουμε έστω κι αυτά τα υποκατάστατα, αφετέρου οι άνθρωποι που στηρίζουν όσο λίγοι την ψυχική μας υγεία τις δύσκολες τούτες μέρες αξίζουν την αμέριστη υποστήριξή μας –γιατί κάπως πρέπει να εξισορροπηθεί η απαξίωση που τους έδειξε σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός.

Γι’ αυτό σου συγκεντρώσαμε εδώ όλους τους τρόπους να βάλεις το θέατρο στο σπίτι σου, μέχρι να το ξαναβάλουμε όλοι μαζί κανονικά στις ζωές μας.

Παραστάσεις σε live streaming

Είναι μακράν η καλύτερη εναλλακτική που έχουμε αυτή τη στιγμή: Οι ηθοποιοί παίζουν στη σκηνή του θεάτρου, την ώρα που εσύ βλέπεις την παράσταση στην smart τηλεόραση ή στον υπολογιστή σου –ή ακόμα και στο κινητό, όπως τη βρίσκει ο καθένας, εμείς δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε βίτσια σχετικά με μέγεθος οθόνης. Το live streaming έχει την αίσθηση της αμεσότητας που λείπει από τις μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις, έχει και αυτοσχεδιασμούς που θα σε κάνουν να χαμογελάσεις. Αυτό που δεν έχει, ευτυχώς, είναι το ενοχλητικό echo του Θεάτρου της Δευτέρας, αν θυμάστε οι μεγαλύτεροι, που έχουν τα περισσότερα βίντεο από παλαιότερες παραστάσεις. Αναλυτικότερες εντυπώσεις από πρόσφατο live streaming εδώ.

Ζωντανή αναμετάδοση παραστάσεων έχουν αυτές τις μέρες το Θέατρο Πορεία και το Εθνικό με τα εισιτήρια να κοστίζουν από 7€ έως 10€, αναλόγως παράστασης.

Παραστάσεις στο YouTube

Ό,τι ώρα τις θέλεις εσύ, και με δυνατότητα παύσης, και δωρεάν. Τι λες, αντισταθμίζουν αυτά την χαμένη αμεσότητα που είναι η ζωοποιός δύναμη του θεάτρου, και το ενοχλητικό echo που λέγαμε προηγουμένως; Μια δοκιμή θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις.

Αν δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, προτείνουμε με το χέρι στην καρδιά την Αποκάλυψη σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου από τη Στέγη, την Τραγική ιστορία του Άμλετ, ενός πρίγκιπα της Δανίας, σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου από το Θέατρο του Νέου Κόσμου, το Γάλα του Βασίλη Κατσικονούρη σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη για το Εθνικό Θέατρο, τον Θείο Βάνια του Τσέχοφ σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγγανάρη για το ΚΕΤ, και το Αβελάρδος και Ελοΐζα του Γιάννη Καλαβριανού από το Φεστιβάλ Αθηνών.

Παραστάσεις… ραδιοφωνικές

Αν είσαι μιας κάποιας ηλικίας, εδώ θα σου ξυπνήσουν μνήμες από το Τρίτο Πρόγραμμα του Μάνου. Αν πάλι δεν είσαι, το ραδιοφωνικό θέατρο μπορεί αρχικά να σου φανεί παράξενη εμπειρία· αξίζει όμως να του δώσεις μια ευκαιρία, είναι πολύ πιο ενδιαφέρον απ’ όσο φαντάζεσαι.

Έχεις και εξαιρετικό υλικό για να ξεκινήσεις: Σήμερα Τρίτη 8/12 ξεκινούν τα Radio Plays του Φεστιβάλ Αθηνών, στα οποία η αστυνομική λογοτεχνία συναντά την τζαζ. Η αρχή γίνεται με το διήγημα του Φίλιππου Φιλίππου «Οι Κορυδαλλοί της πλατείας Αμερικής» σκηνοθετημένο από τον Δημήτρη Καταλειφό και με έναν all star θίασο να δανείζει τις φωνές του (Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Δημήτρης Ήμελλος, Μαρία Καλλιμάνη, Στέλλα Κρούσκα, Γιάννης Νταλιάνης και Γιάννης Τσορτέκης).

Ακολουθούν, πάντα από το Φεστιβάλ Αθηνών, την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου «Ο ξένος» της Αθηνάς Κακούρη σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη, την Τρίτη 22/12 το «Καλωσόρισες στην Κόλαση, γλυκιά μου» του Βασίλη Δανέλλη σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, την Τρίτη 29/12 το «Ανθρώπινη συμπύκνωση» της Αμάντας Μιχαλοπούλου σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή και την Τρίτη 5 Ιανουαρίου «Το μέλλον της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας» του Νεοκλή Γαλανόπουλου σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη. Όλα τα radio plays είναι δωρεάν.

Το πρώτο audio έργο του ανέβασε πριν από λίγες μέρες και το Θέατρο Τέχνης. Πρόκειται για το έργο «Αυτοί που κοιτούν» του Βασίλη Μαυρογεωργίου, το οποίο μάλιστα γράφτηκε εν καιρώ πανδημίας κατά παραγγελία του Θεάτρου Τέχνης, αποκλειστικά για ακουστική παρακολούθηση στο σπίτι, και είναι και αυτό δωρεάν.

Και παραστάσεις… τηλεφωνικές

«Όλο και πιο παράξενο» που θα ‘λεγε και η Αλίκη της Χώρας των Θαυμάτων, γίνεται το θέατρο όσο προχωρούν η μικρή μας λίστα και οι μέρες μας στο λοκντάουν. Ε λοιπόν ναι, υπάρχει τηλεφωνικό θέατρο, και μάλιστα για καλό σκοπό: Όλα του τα έσοδα διατίθενται στην Κοινωνική Κουζίνα Ο Άλλος Άνθρωπος, που μαγειρεύει καθημερινά για όποιον το έχει ανάγκη. Άκου να δεις πώς λειτουργεί: Μπαίνεις εδώ, κλείνεις ημερομηνία και ώρα, κάνεις μια δωρεά (ό,τι ποσό θέλεις εσύ), σου στέλνουν έναν αριθμό τηλεφώνου τον οποίο καλείς μέσω Viber και ακούς για μισή ώρα ένα κείμενο του Φραντς Κάφκα ερμηνευμένο τηλεφωνικά από διαφορετικούς ηθοποιούς.

Τηλεφωνικό δρώμενο, και μάλιστα δωρεάν, κάνει και η Στέγη, υλοποιώντας μια ιδέα του διευθυντή του παρισινού Τhéâtre de la Ville, Emmanuel Demarcy-Mota, που κερδίζει έδαφος σε ολόκληρο τον κόσμο. Μπαίνεις εδώ, κλείνεις ημερομηνία και ώρα, και σε παίρνουν τηλέφωνο ο Αργύρης Ξάφης, η Μαρία Μαγγανάρη ή ο Δημήτρης Δρόσος. Συνομιλείτε ένα 20λεπτο, σου απαγγέλουν ένα ποίημα που εμπνεύστηκαν από τη συνομιλία και, στο τέλος, σου προτείνουν μια ποιητική «συνταγή» ειδικά για σένα. Οι «Ποιητικές Συνομιλίες» είναι δωρεάν και κατάλληλες για συμμετέχοντες ηλικίας από 8 έως 118 ετών.

Δες κι αυτό…

Σε μια πρωτότυπη ιδέα που τη λέει Μετακίνηση 7, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει έξι μαγνητοσκοπημένα βιντεάκια, στα οποία οι έξι σκηνοθέτες των φετινών του παραγωγών περπατούν στην πόλη ακούγοντας τα κείμενα των παραστάσεών τους και μιλώντας για το πώς προετοιμάζονται, πώς δουλεύουν, πώς εμπνέονται οι καλλιτέχνες, ενώ τα θέατρα παραμένουν κλειστά.

Κάθε Τρίτη στις 18.00 βολτάρουμε εικονικά και μοιραζόμαστε σκέψεις και εικόνες με τον Σίμο Κακάλα («Η στρατιωτική ζωή εν Ελλάδι», από 1/12), τον Λευτέρη Γιοβανίδη («Λουκής Λάρας», από 8/12), τον Τάκη Τζαμαργιά («Το μινόρε της αυγής», από 15/12), τη Ζωή Χατζηαντωνίου («Amalia Melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων», από 22/12), τους Δημήτρη Καραντζά – Φοίβο Δεληβοριά («1821 – Η επιθεώρηση», από 29/12), και την Άντζελα Μπρούσκου («Η γυναίκα της Ζάκυθος», από 5/1) εδώ.

Πηγή:in2life.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours